Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Usenet

17.07.06

Usenet Norge logoDe fleste som har hatt tilgang til internett de siste årene har sikkert blitt komfortable med tjenester som www, ftp, e-post og andre mer eller mindre kjente tjenester. Derimot er det kun et fåtall som benytter såkalte nyhetsgrupper, på engelsk kalt news eller Usenet som er det opprinnelige navnet. Det er ikke veldig overraskende siden svært få ISP-er reklamerer med tjenesten, selv om de faktisk tilbyr den.

Usenet er et distribuert diskusjonssystem og er mye eldre enn det folk flest kaller internett (som gjerne er www). På Usenet kan brukerne lese og poste e-postliknende meldinger, kalt artikler til et enormt hierarki av nyhetsgrupper for ymse formål. Brukergrensesnittet er ikke veldig spennende og kan som nevnt sammenlignes med e-post. Det er derimot ekstremt mye enklere og raskere å forholde seg til enn webbaserte diskusjonsfora.

På Usenet kan man diskutere, stille spørsmål eller finne svar. Man finner som regel svært kompetente mennesker, men også useriøse flopper som kan være vanskelige å skille ut og lett å la seg provosere av.

Hvorfor Usenet?

Det finnes i dag en mengde www-baserte diskusjonsfora, det vil si nettsteder hvor man kan diskutere fag, hobby, etc. Disse lokker med fancy og brukervennlige grensesnitt, men man har ingen garanti for at nettstedet ikke forsvinner, f.eks. ved at eierne går konkurs og nettstedet nedlegges.

Argumentene for å benytte Usenet er få og enkle, men gode:

 • Uavhengig av ISP, nettsted, etc.
 • Gratis (forutsatt at din ISP tilbyr dette, eller at du finner en gratis Usenet-tilbyder)
 • Ekstremt brukervennlig – Kan du benytte en e-postklient kan du benytte Usenet
 • Raskt å laste ned meldinger, poste meldinger og bruke
 • Søkbart i Google
 • Ingen ytterligere programvare – De fleste e-postklienter kan lese nyhetsgrupper

Telenor tilbyr f.eks. over 96 000 nyhetsgrupper til sine kunder. Personlig foretrekker jeg de norske gruppene, samt noen faglige grupper på engelsk. For tiden abonnerer jeg på følgende grupper:

 • no.it.tjenester.www.css
 • no.it.tjenester.www.design
 • no.it.tjenester.www.diverse
 • no.it.tjenester.www.html
 • no.it.tjenester.www.programmering
 • no.alt.hjemmesider
 • no.it.tjenester.nettilbydere
 • no.it.diverse
 • no.it.nettverk
 • no.it.programmering.php
 • no.it.sikkerhet.diverse
 • no.lokal.drammen
 • no.sport.orientering
 • no.it.os.ms-windows.diverse
 • microsoft.public.axapta
 • no.teknologi.bil
 • no.alt.bilprat
 • no.usenet.informasjon

Er du allerede Usenet-bruker kan du kanskje legge igjen en kommentar med informasjon om hvilke grupper du leser?

For ytterligere informasjon om Usenet kan jeg anbefale følgende sider for ytterligere informasjon om hva Usenet er, hvor du finner informasjon om din ISPs Usenet-tjener, hvordan du setter opp din e-postklient til å lese nyhetsgrupper, og ikke minst hvordan man oppfører seg på Usenet:

Noen personlige råd

Jeg har lest nyhetsgrupper siden høsten 1995, men ikke vært aktiv i hele perioden frem til i dag. Selv har jeg lært utrolig mye via Usenet, og forsøker å gi litt erfaring tilbake. På veien har jeg lært meg noen små ting som kan være verdt å dele med ferske Usenet-brukere:

 • Aksepter at andre kan mer enn deg
 • Post med ditt fulle navn – da får du svar og blir tatt seriøst
 • Vær ærlig
 • Hold fokus
 • Personopplysninger og personlige detaljer bør du holde for deg selv
 • Ikke la deg provosere av folk som er useriøse (gjerne kalt troll) – ignorer dem, de forsvinner av seg selv
 • Ta i mot råd fra andre, selv om disse ofte presenteres på mindre hyggelige måter
 • Husk at det er mennesker som leser det du skriver – mennesker med følelser
 • Husk at det du skriver blir lagret for alltid – fremstå høflig, reflektert og ha respekt for andre

Har du Usenet-relaterte spørsmål kan du poste de som en kommentar, så skal jeg forsøke å svare etter beste evne.

Kanskje jeg ser deg på Usenet? :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Save Space on Your iPhone By Changing this iOS 11 Camera Setting

  With iOS 11, Apple introduced the HEIF format for photos. HEIF stands for “High Efficiency Image Format,” and allows the photos you take on your phone to be squished down to the smallest possible size without losing quality.

 • Why Not to Work for a Big Tech Company – Hacker Noon

  No tech company is perfect and they all have flaws. Any publicly-traded or VC-backed company is obligated to make a profit for its shareholders. That rule applies to Silicon Valley as much as it does for big banks. If you really want to change the world, start your own company. Join a non-profit. Run for public office. Just don’t carry the delusion that by working for a big tech company you are better or different from everyone else.

 • Den siste villmarka

  Vi snakker om villmark hele tida, men nesten ingen av oss vet hva vi snakker om, meg selv inkludert. Begrepet har blitt en romantisk floskel, en referanse til noe opprinnelig og urørt, tømt for innhold, fiktivt, fordi den naturtypen det betegner om noen få år ikke lenger vil eksistere.

 • 7 Overlooked Biases That Creep Into Your Work (And Undermine Its Success)

  the brain creates shortcuts in order to make fast decisions when it hits information or inspiration overload. These shortcuts form unconscious biases so it’s easier for your brain to categorize information and make quick judgments over and over again.

 • Tre utfordringer for digitalt lederskap | Birger Magnus - Aftenposten

  Mange hevder at «digitale hoder» hurtig må erstatte ledere og styremedlemmer som er for tungbeinte til å møte de nye utfordringene. Dette er i beste fall en upresis anbefaling, jeg tror faktisk den også bommer på mål. Lederoppgavene må fornyes dramatisk for å lykkes digitalt.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal

© 1995-2017 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt