Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kopisperrede plater

19.07.06

De fleste har sikkert lagt merke til at flere og flere CD-er produseres med kopisperre, en (ubrukelig) funksjon som skal forhindre at CD-en kopieres. Hvorvidt kopisperren fungerer er en helt annen sak, men det er prinsippet som er poenget.

Når jeg handler musikk er jeg bevisst på at CD-ene jeg kjøper ikke skal være merket med kopisperre. Det bør du også være! Ta med CD-en til en ekspeditør og spør, «Unnskyld, har du denne platen uten kopisperre?» Svaret du får er (sannsynligvis) nei, men også her er det prinsippet ved å spørre som gjelder. Ved å spørre ekspeditøren markerer du din motstand mot kopisperrede plater. Gi gjerne ekspeditøren også beskjed om å videreformidle budskapet om at kopisperrede plater er uønsket på markedet.

Se etter etiketter på CD-en med eventuell informasjon om kopisperre. Har CD-en denne sperren skal den være merket. Platekompaniet skal ha stor ros for å tydelig merke sine produkter i deres nettbutikk med dette merket:

Kopisperre

Hvorfor gjør jeg så dette når jeg handler plater?

Sommeren 2005 ble det vedtatt en endring i åndsverkloven. Lovendringen omtales ofte som «MP3-loven» av mediene, og sørger for at materiale merket som kopibeskyttet ikke skal kunne kopieres over til alternative enheter som for eksempel PC-er, MP3-spillere, MP3-CD-er, med mer.

Kort fortalt kjøper du en CD, men du ser det som lite hensiktsmessig å bære med deg CD-en på toget, bussen, trikken eller der du ferdes. Derfor putter du CD-en i PC-en og lager en kopi, gjerne som MP3-filer. Kopien flytter du over til en bærbar MP3-spiller du har, for eksempel en iPod, slik at du slipper å dra med deg hele CD-samlingen din. Dette får du altså ikke lov til, så lenge originalmediet er merket med kopibeskyttelse.

Jeg er ikke forundret over at daværende Kultur- og Kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland støttet opp om lovforslaget, uten at jeg føler for å utdype det nærmere.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt