Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kopisperrede plater

19.07.06

De fleste har sikkert lagt merke til at flere og flere CD-er produseres med kopisperre, en (ubrukelig) funksjon som skal forhindre at CD-en kopieres. Hvorvidt kopisperren fungerer er en helt annen sak, men det er prinsippet som er poenget.

Når jeg handler musikk er jeg bevisst på at CD-ene jeg kjøper ikke skal være merket med kopisperre. Det bør du også være! Ta med CD-en til en ekspeditør og spør, “Unnskyld, har du denne platen uten kopisperre?” Svaret du får er (sannsynligvis) nei, men også her er det prinsippet ved å spørre som gjelder. Ved å spørre ekspeditøren markerer du din motstand mot kopisperrede plater. Gi gjerne ekspeditøren også beskjed om å videreformidle budskapet om at kopisperrede plater er uønsket på markedet.

Se etter etiketter på CD-en med eventuell informasjon om kopisperre. Har CD-en denne sperren skal den være merket. Platekompaniet skal ha stor ros for å tydelig merke sine produkter i deres nettbutikk med dette merket:

Kopisperre

Hvorfor gjør jeg så dette når jeg handler plater?

Sommeren 2005 ble det vedtatt en endring i åndsverkloven. Lovendringen omtales ofte som “MP3-loven” av mediene, og sørger for at materiale merket som kopibeskyttet ikke skal kunne kopieres over til alternative enheter som for eksempel PC-er, MP3-spillere, MP3-CD-er, med mer.

Kort fortalt kjøper du en CD, men du ser det som lite hensiktsmessig å bære med deg CD-en på toget, bussen, trikken eller der du ferdes. Derfor putter du CD-en i PC-en og lager en kopi, gjerne som MP3-filer. Kopien flytter du over til en bærbar MP3-spiller du har, for eksempel en iPod, slik at du slipper å dra med deg hele CD-samlingen din. Dette får du altså ikke lov til, så lenge originalmediet er merket med kopibeskyttelse.

Jeg er ikke forundret over at daværende Kultur- og Kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland støttet opp om lovforslaget, uten at jeg føler for å utdype det nærmere.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler