Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Din egen weblogg

25.07.06

Jeg får en del henvendelser blant annet spørsmål relatert til WordPress og hvordan man skaffer seg et eget nettsted og en weblogg, også kalt blogg. (Jeg hater ordet blogg, men innser at det kommer til å inngå som fast ingrediens i det norske språk.)

I denne anledning tenkte jeg å skrive noen ord om hvordan du går frem, og hva du trenger underveis i prosessen. Dette er én måte å gjøre det på, men det finnes mange andre. Denne måten gir deg derimot best kontroll for deg som er kontrollfrik.

Nettsted

Aller først trenger du et nettsted, et sted hvor du kan publisere dine meninger, tanker, skriverier, eller hva du nå ønsker å publisere på en hjemmeside. Selv syntes jeg et personlig domene er å foretrekke, da det gir et personlig preg. Et domene er kun navnet (f.eks. bekkelund.net), så i tillegg trenger du lagringsplass, vanligvis et såkalt webhotell hvor du får både domene, lagringsplass, e-post og en del praktiske tjenester (f.eks. skriptspråk og database som PHP og MySQL) i en pakke.

Billige domener og webhotell får du kastet etter deg til en billig penge, men bruk heller noen kroner på en god leverandør enn å ende opp med en leverandør som går konkurs. Det har jeg opplevd og er ikke noe jeg unner andre. Det finnes mange aktører på markedet, og det er en kunst å velge riktig. Pass også på at det er du som blir stående som eier av domenenavnet. Selv har jeg meget god erfaring med NordkappNett AS, hvor du får svært god service og kvalitet til en overkommelig penge.

Publiseringsløsning

Når du har et nettsted må du skaffe deg en publiseringsløsning. Sørg for at verktøyet er spesialtilpasset formålet, slik som f.eks. WordPress eller Movable Type. Det er viktig at verktøyet støtter gjeldende webstandarder og at det er en organisasjon eller bedrift som sørger for kontinuitet i utviklingen.

Som et absolutt minimum må du kunne redigere en tekstfil (som oftest konfigurasjonsfilen) og laste opp filer til ditt nettsted. Hvis ikke kan du spørre en nerd du kjenner om å hjelpe deg med begge deler. Resten av installasjonsprosedyren er som regel webbasert og svært enkel.

Personlig preg

Hvis du har nerdenykker som meg kan du snekre sammen ditt eget utseende på en standardinstallasjon av publiseringsløsningen, slik at du får satt et personlig preg på nettstedet. Alternativet er at du laster ned et ferdigsnekret tema spesialtilpasset din publiseringsløsning.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt