Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Din egen weblogg

25.07.06

Jeg får en del henvendelser blant annet spørsmål relatert til WordPress og hvordan man skaffer seg et eget nettsted og en weblogg, også kalt blogg. (Jeg hater ordet blogg, men innser at det kommer til å inngå som fast ingrediens i det norske språk.)

I denne anledning tenkte jeg å skrive noen ord om hvordan du går frem, og hva du trenger underveis i prosessen. Dette er én måte å gjøre det på, men det finnes mange andre. Denne måten gir deg derimot best kontroll for deg som er kontrollfrik.

Nettsted

Aller først trenger du et nettsted, et sted hvor du kan publisere dine meninger, tanker, skriverier, eller hva du nå ønsker å publisere på en hjemmeside. Selv syntes jeg et personlig domene er å foretrekke, da det gir et personlig preg. Et domene er kun navnet (f.eks. bekkelund.net), så i tillegg trenger du lagringsplass, vanligvis et såkalt webhotell hvor du får både domene, lagringsplass, e-post og en del praktiske tjenester (f.eks. skriptspråk og database som PHP og MySQL) i en pakke.

Billige domener og webhotell får du kastet etter deg til en billig penge, men bruk heller noen kroner på en god leverandør enn å ende opp med en leverandør som går konkurs. Det har jeg opplevd og er ikke noe jeg unner andre. Det finnes mange aktører på markedet, og det er en kunst å velge riktig. Pass også på at det er du som blir stående som eier av domenenavnet. Selv har jeg meget god erfaring med NordkappNett AS, hvor du får svært god service og kvalitet til en overkommelig penge.

Publiseringsløsning

Når du har et nettsted må du skaffe deg en publiseringsløsning. Sørg for at verktøyet er spesialtilpasset formålet, slik som f.eks. WordPress eller Movable Type. Det er viktig at verktøyet støtter gjeldende webstandarder og at det er en organisasjon eller bedrift som sørger for kontinuitet i utviklingen.

Som et absolutt minimum må du kunne redigere en tekstfil (som oftest konfigurasjonsfilen) og laste opp filer til ditt nettsted. Hvis ikke kan du spørre en nerd du kjenner om å hjelpe deg med begge deler. Resten av installasjonsprosedyren er som regel webbasert og svært enkel.

Personlig preg

Hvis du har nerdenykker som meg kan du snekre sammen ditt eget utseende på en standardinstallasjon av publiseringsløsningen, slik at du får satt et personlig preg på nettstedet. Alternativet er at du laster ned et ferdigsnekret tema spesialtilpasset din publiseringsløsning.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler