Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Åpent API for biler

23.08.06

Dagens biler får mer og mer elektronikk, enten det gjelder kjøreegenskapene, navigasjonssystemet eller stereoanlegget. Dette innebærer at det befinner seg store mengder informasjon lagret i bilen. For en bilglad nerd er dette informasjon man gjerne skulle hatt tilgang til, hovedsaklig for å kunne lese informasjonen, men også for å manipulere og bearbeide den etter eget forgodtbefinnende.

I denne anledning skulle jeg gjerne sett et åpent API for biler.

Hva er et API?

API står for Application Programming Interfrace, og er som navnet tilsier et grensesnitt for utviklere for å integrere seg med et gitt system. De fleste større applikasjoner og systemer har et API, noen lukkede, proprietære og andre åpne, standardiserte. Via et API kan man blant annet utveksle informasjon, og / eller gjøre endringer i systemets funksjonalitet og virkemåte. Et åpent API vil si at API-spesifikasjonen er tilgjengelig for hvem som helst uten kostnader. Google Maps API er et slikt eksempel. For mer informasjon om API kan du lese Wikipedias artikkel om emnet.

Hva skal vi med et åpent API i bilen?

Jeg ser store muligheter for både bilprodusenter og eventuelle eksterne programvareutviklere for å gjøre endringer i gitte data, forutsatt at det ikke gis tilgang til vitale endringer som for eksempel kjøreegenskaper, kilometerstand, og liknende.

Mange biler har kjørecomputer som måler snittforbruk, øyeblikksforbruk, resterende kjørelengde på tanken, snitthastighet, temperatur og mye, mye annet. De fleste får de opplysninger man trenger, men spesielt interesserte, som for eksempel undertegnede, ser nye muligheter for statistiske formål ved å kunne lese ut og bearbeide denne informasjonen ytterligere.

Jeg har ofte lekt med tanken på å kombinere øyeblikksforbruk med hastighet, valgt gir og posisjon via GPS med høydemåler. Hvor mye bruker jeg i en gitt hastighet på en kjent strekning i et gitt gir. Datagrunnlaget kan gi meg informasjon om idealhastighet og -gir, og således være til hjelp for økonomisk kjøring, samt idealveivalg (veivalg uten kø eller store høydeforskjeller).

Et annet eksempel er muligheten for installere små tillegg (plugins) i bilen, for å endre eller legge til funksjonalitet. Selv kunne jeg gjerne tenke meg muligheten for å lage et lite program som åpner og lukker garasjeporten via Bluetooth, ettersom jeg allerede har Bluetooth i kombinasjon med stemmestyring i bilen. Her er det kun fantasien og eventuelt nyttefaktoren som setter grenser for hva man kan utvikle. Potensialet for utvikling og salg av tillegg må være betydelig.

Umulig fiksjon eller realiserbar virkelighet?

Bilbransjen har gjennom et drøyt århundre vært nødt til å tilpasse seg mange standarder, både hva gjelder fysiske dimensjoner på kjøretøyet og dets ekstrautstyr, funksjonalitet i førermiljøet og mye, mye mer. Slik jeg ser det er det ingenting annet enn bilprodusentenes særheter som hindrer en slik mulighet. Det fysiske grensesnittet ligger der allerede i standardiserte måter å koble seg til bilens datamaskin på. En USB-kontakt eller trådløs integrasjon er ingen umulighet. Det eneste vi trenger er at bilprodusentene samler seg om å utvikle et felles API, fortrinnsvis et åpent sett fra en forbrukers ståsted.

Hva kunne du tenke deg av funksjonalitet i bilen?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt