Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Blogging

28.08.06

Jeg hater ordet blogging! Greit å få sagt det med en gang, så vet du hvor du har meg i forhold til dette overhypede begrepet. Jeg klarer egentlig ikke å sette fingeren på hvorfor jeg misliker dette ordet, men jeg tror det kommer av at det er så sabla trendy å ha en blogg, derfor kaller jeg det som oftest weblogg. På eget nettsted kaller jeg det derimot blogg. Hvor ironisk er ikke det?

På tross av dette elsker jeg derimot å lese weblogger, nettopp fordi de gir en enkeltpersons opplevelse av, eller mening om et spesielt produkt eller emne, uten å være underlagt redaksjonelle retningslinjer. Selv om jeg skriver politiske innlegg selv, unngår jeg politisk fokuserte weblogger fordi det er like mange meninger som folk, samt at diskusjonene som regel tar avsted i en uendelig og uoversiktlig rekke (ufine) kommentarer. Ender jeg opp i en slik debatt lar jeg meg ofte rive med i en retning jeg selv ikke liker.

Jeg legger merke til at mesteparten av webloggene jeg leser er weblogger med en gjennomsiktig lesermengde. Med det mener jeg en weblogg hvor antallet kommentarer som oftest er overkommelig å lese igjennom, i stedet for flere hundre kommentarer til hvert innlegg.

Webloggens samfunnsbetydning

Jeg ser med interesse og forundring på diskusjoner rundt webloggens samfunnsmessige betydning. I skrivende stund ser jeg ikke for meg at gjennomsnittswebloggen er av nevneverdig samfunnsmessig betydning, annet enn at den kan være et middel for ytringsfriheten. Ikke at weblogger bidrar til økt ytringsfrihet, men at det er enklere å formidle sine tanker og meninger i usensurert form. Jeg kan selvfølgelig ha oversett et vesentlig poeng eller to, og setter i så fall pris på din mening som en kommentar.

Det skal imidlertid bli spennende å se hvordan weblogger utvikler seg over tid. I løpet av de siste årene har vi sett at weblogger blir integrert som en del av nyhetsbildet og at tabloidene presenterer utvalgte artikler fra weblogger på deres nettsteder.

Hvorfor blogger jeg?

La det være sagt med en gang: Jeg blogger ikke for noen andre enn meg selv. At jeg har faste lesere som kommenterer det jeg skriver syntes jeg er et stort, hyggelig kompliment, men det jeg blogger ikke for et bestemt publikum. Å være kreativ for å tekkes en publikumsmasse tror jeg ikke jeg hadde trivdes med over tid. Jeg blogger altså ikke i et forsøk på å være noe eller noen jeg ikke er. Tvert imot, jeg blogger for å uttrykke hvem jeg egentlig er og hva jeg representerer.

For meg er webloggen på bekkelund.net et redskap for å samle, strukturere og uttrykke meninger og erfaringer, enten det er om produkter jeg har kjøpt, faglige spørsmål eller andre tanker som opptar meg i øyeblikket. Kall det gjerne et tankearkiv, hvor jeg kan bla tilbake og finne det jeg selv anser som velskrevne ord om mine tanker om et gitt tema.

Noen velger å melde seg inn i et politisk parti, men ettersom det ikke finnes et politisk parti som ivaretar mine meninger, finner jeg det like greit å spytte ut noen politiske tanker her innimellom. Her er jeg som nevnt ikke opptatt av å være noe annet enn det jeg er, eller å mene noe om saker jeg ikke har forutsetning for å mene noe om. I enkelte åndselitewannabe-kretser forventes det at man skal ha meninger om konflikten i Midtøsten eller foretrukne temperaturer på franske rødviner. Slik er det heldigvis ikke i min omgangskrets, selv om de fleste jeg kjenner har klare meninger om så mangt, også konflikten i Midtøsten og foretrukne temperaturer på franske rødviner.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt