Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Drivstoffeksperimentet

02.10.06

Når jeg kjører bil har jeg til daglig et gjennomsnittsforbruk på omtrent 0,56 liter per mil, eller 5,6 liter per 100 kilometer, som er den offisielle enheten. Dette i seg selv er ikke dårlig tatt i betraktning at dette forbruket tar meg tur / retur Oslo via Norges mest traffikerte vei, Drammensveien.

Imidlertid har jeg hatt interesse av å se om det er mulig å tyne ned forbruket ved å kjøre ekstremt forsiktig, i riktig gir, i ideell hastighet, osv. Ved siste fylling kunne jeg konstantere å ha kjørt 1027 kilometer på en tank som på papiret rommer 52,7 liter. Jeg tanket da drøyt 52 liter og kjørecomputeren fortalte meg at jeg hadde 8 kilometer igjen til tom tank, hvilket vil si at jeg kjørte omtrent på dieseldamp.

Ett eller annet sted i spesifikasjonene er det noe som ikke harmonerer matematisk 100 %, men det målte forbruket lå da på omtrent 5,0 liter per 100 kilometer. For å oppnå dette forbruket kreves en kjørestil som en gammel bestefar. Det vil si ingen hurtige akselerasjoner, ingen høye hastigheter og ekstremt jevn kjøring. Sistnevnte innebærer en del trilling i fri, god avstand til forankjørende bil for å unngå uventede oppbremsinger og svært forsiktig gassing i motbakker.

Med dette forbruket koster tur / retur jobben meg omtrent 40,- kroner. For at den reelle utgiften skal kunne sammenlignes med kollektivtransport, må jeg i tillegg regne på avskrivning på bilen per kilometer, forsikring per kilometer, årlige serviceavgifter som følger av kjørelengden, bompenger og diverse utgifter. Totalt sett forventer jeg at det er dyrere å kjøre bil, ettersom jeg regnet på disse kostnadene med den gamle bilen, og det så vidt ble dyrere med bil. Forutsetningen er at vi er to i bilen, hvilket vi pleier å være.

Jeg har alltid lurt på hvor miljøvennlig dieselbiler er. De har lavt forbruk og lavt CO2-utslipp, men forskere står nå frem og stiller spørsmålstegn ved regjeringens avgiftskutt til biler som har lavt CO2-utslipp. Bakdelen er nemlig at dieselbiler riktignok har lavt CO2-utslipp, men til gjengjeld har et betraktelig høyere utslipp av skadelige partikler. De fleste har vel ligget bak en dieselbil som akselererer? En del nyere dieselbiler har partikkelfilter, men dette gjelder foreløpig kun dyrere modeller.

Å kjøre bil er uansett ikke godt for miljøet, men det skal bli spennende å se hvilke kriterier regjeringen sitter igjen med til slutt for hva som inngår i definisjonen på en miljøvennlig bil.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt Miljø

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler