Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Les min e-post

09.10.06

I kjølvannet av Solås-saken i Redningsselskapet pågår det nå en diskusjon om hvorvidt sjefen skal ha rett til å lese din jobb-e-post eller ei. Personlig har jeg kun én kommentar til min sjef: Vær så god, les min e-post!

Når det er sagt vil jeg påpeke et par ting. Å lese ansattes e-post må etter min vurdering være godkjent av både den ansatte og av Datatilsynet. Å lese e-post uten rettslig, lovmessig og bevisst samtykke fra den ansatte er etter min mening et brudd på personvernet og den tillit man som arbeidsgiver gir den ansatte.

Hvordan ville du likt at alle SMS, e-post, brev eller telefonsamtaler skal gjennomgå sensur av din overordnede? Som ansatt er man gitt et personlig spillerom til uttalelser, formuleringer og faglige vurderinger i sin stilling, momenter man ikke stiller spørsmålstegn ved med mindre de utgjør et direkte problem.

For å fjerne enhver diskusjon rundt dette emnet bør bedriftene innføre klare personvernstrategier og -avtaler med de ansatte, hvor man blant annet spesifiserer at arbeidsgiver kan, eller ikke kan utføre internrevisjon av e-post, filer og programvare på maskinen. Dette for å forsikre seg om at arbeidstaker ikke har programvare eller e-post med virus eller opphavsbeskyttet materiale ulovlig liggende på maskinen, noe som vil bringe arbeidsgiver i en problematisk situasjon ved IT-revisjoner.

Når man har klare, utvetydige personvernstrategier og -avtaler som de ansatte forstår og er inneforstått med, spiller det ingen rolle om man faktisk godkjenner innsyn eller ei. Har arbeidsgiver innsyn kan du som ansatt forholde deg til det. Har arbeidsgiver ikke innsyn kan du forholde deg til det, eller la være.

I tillegg skal man som arbeidstaker være sitt ansvar bevisst. Du skal ikke ha privat e-post i arbeidsgivers datasystemer. Du skal ikke ha piratkopiert, opphavsbeskyttet materiale på din arbeidsgivers datasystemer, og du skal ikke ha piratkopiert programvare installert eller lagret på din arbeidsgivers datasystemer.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt