Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Les min e-post

09.10.06

I kjølvannet av Solås-saken i Redningsselskapet pågår det nå en diskusjon om hvorvidt sjefen skal ha rett til å lese din jobb-e-post eller ei. Personlig har jeg kun én kommentar til min sjef: Vær så god, les min e-post!

Når det er sagt vil jeg påpeke et par ting. Å lese ansattes e-post må etter min vurdering være godkjent av både den ansatte og av Datatilsynet. Å lese e-post uten rettslig, lovmessig og bevisst samtykke fra den ansatte er etter min mening et brudd på personvernet og den tillit man som arbeidsgiver gir den ansatte.

Hvordan ville du likt at alle SMS, e-post, brev eller telefonsamtaler skal gjennomgå sensur av din overordnede? Som ansatt er man gitt et personlig spillerom til uttalelser, formuleringer og faglige vurderinger i sin stilling, momenter man ikke stiller spørsmålstegn ved med mindre de utgjør et direkte problem.

For å fjerne enhver diskusjon rundt dette emnet bør bedriftene innføre klare personvernstrategier og -avtaler med de ansatte, hvor man blant annet spesifiserer at arbeidsgiver kan, eller ikke kan utføre internrevisjon av e-post, filer og programvare på maskinen. Dette for å forsikre seg om at arbeidstaker ikke har programvare eller e-post med virus eller opphavsbeskyttet materiale ulovlig liggende på maskinen, noe som vil bringe arbeidsgiver i en problematisk situasjon ved IT-revisjoner.

Når man har klare, utvetydige personvernstrategier og -avtaler som de ansatte forstår og er inneforstått med, spiller det ingen rolle om man faktisk godkjenner innsyn eller ei. Har arbeidsgiver innsyn kan du som ansatt forholde deg til det. Har arbeidsgiver ikke innsyn kan du forholde deg til det, eller la være.

I tillegg skal man som arbeidstaker være sitt ansvar bevisst. Du skal ikke ha privat e-post i arbeidsgivers datasystemer. Du skal ikke ha piratkopiert, opphavsbeskyttet materiale på din arbeidsgivers datasystemer, og du skal ikke ha piratkopiert programvare installert eller lagret på din arbeidsgivers datasystemer.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler