Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Den egentlige krisen

10.10.06

Glem CO2, glem forurensing, glem avskoging, glem krig, sult, død og alle andre problemer for et lite øyeblikk. Hvor mange mennesker er vi i verden i dag? Hvor mange var vi i går og hvor mange blir vi i morgen? Eller til neste år? Hva med om ti år? Man trenger ikke være matematisk geni for å forstå at vårt egentlige problem er overbefolkning av planeten.

Stadig flere mennesker forsyner seg av de stadig minkende, ufornybare ressursene, samtidig som vi produserer mer miljøproblemer som CO2, produserer mer ikke-gjenvinnbart avfall, avskoger planeten og utrydder dyreart etter dyreart. Jeg gleder meg hver dag over små øyeblikk som for eksempel en tur i skogen, opplevelser kommende generasjoner kanskje aldri vil få muligheten til. Samtidig skammer jeg meg på vegne av hele generasjonen, og foregående gjenereasjoner, på grunn av vår ukontrollerte rovdrift.

Personlig går jeg ikke inn for å lage mest mulig faenskap i løpet av livet, jeg er bare født inn i dette samfunnet, akkurat som deg. Akkurat som deg går jeg regelmessig på matbutikken, kjøper klær i klesbutikker, bor i et normalt hus og lever et generelt sett normalt liv. Akkurat som deg forsøker jeg også å være bevisst i mine valg i dette livet. Blant annet kjøper jeg miljøvennlige produkter som ikke er produsert av barn, resirkulerer, kjører en miljøvennlig bil og sparer strøm etter beste evne.

Allikevel er ikke dette nok, og så lenge tingenes tilstand er som den er, er det lite mer du og jeg kan gjøre. Personlig har jeg ikke tro på at dette går noen annen vei enn rett i dass med hele menneskeheten, noe som kanskje er like greit for planetens øvrige beboere og miljø. For at kommende generasjoner skal kunne leve et harmonisk liv i tråd med de ressurser planeten kan tilby, likt fordelt for de som bor her, tror jeg vi må utvikle oss et par hundre år tilbake i tid, til den tiden hvor folk holdt seg selv med ressurser.

Løsningen? Har ingen anelse. Har du? Pesimistisk? Ja, veldig. Realistisk? Ja, jeg tror det.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt