Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Trendy titler

24.10.06

Jeg har merket meg at det i løpet av de siste årene har skjedd en endring i tradisjonelle ord og uttrykk. Om det er et forsøk på å bli mer trendy eller om det er for å virke mer viktig skal jeg ikke spekulere i, men du forstår at noe har skjedd når den tradisjonelle vennegjengen ikke lenger er dine venner, men nå er ditt “sosiale nettverk”. Som en god bekjent av meg sier; “Det hjelper ikke å kunne noe hvis ikke du kjenner noen”.

Hvis du i tillegg skulle være så begavet å kunne noe her i livet, ja, da er det din “spisskompetanse”. Enten du er bedriftsleder, bonde, bussjåfør eller bleieskiftarbeider så har du spisskompetanse i det du driver med. Mange skriver også “nøkkelkompetanse” på CV-en (inkludert meg), men la deg ikke lure, det er bare et fancy ord for det samme.

Og på kontoret har man ikke lenger en personalsjef. Neida, nå heter det “Human Resource Manager”, uansett om bedriften opererer nasjonalt eller internasjonalt. Selgere heter ikke lenger selgere, men “key account manager” for de kundene vedkommende har ansvar for. Har du derimot ansvar for et partnernettverk smykker du deg med tittelen “partner account manager”. Jeg skal for øvrig bare holde kjeft.

Problemet er spesielt ille i IT-bransjen, som er kjent for å finne opp TBF-er over en lav sko. I tillegg er dette en bransje med mange titler som er ubeskyttet. Hvem som helst kan kalle seg IT-konsulent, systemutvikler, webutvikler eller IT-arkitekt. Meg inkludert. Hva gjør egentlig en IT-arkitekt? I enkelte stillingsannonser leser man at IT-arkitekter designer og planlegger IT-løsninger, mens man i andre annonser under samme tittel, finner man behov for programmeringskompetanse. Forvirringen er total, og jeg er glad jeg ikke er fersk på markedet, der jeg tråler nettet etter jobb. Det krever litt erfaring for å vite hva man vil med livet sitt.

Hva gjør egentlig de forskjellige rollene jeg har nevnt over? Her er hva jeg lærte i studietiden, kombinert med erfaring og praktisk tankegang:

  • IT-konsulent: Skummel tittel. Kan arbeide med alt fra salg av maskinvare til brukerstøtte eller rådgivning. Personlig heller jeg mot det siste.
  • Systemutvikler: Læreboka fortalte meg en gang at systemutviklere var designere og planleggere av IT-løsninger. All erfaring fra arbeidslivet tilsier derimot at en systemutvikler er en programmerer.
  • Webutvikler: Enda en skummel tittel. Dette kan være alt fra fjortisen med FrontPage på gutterommet til ansatte i store, seriøse selskaper.
  • IT-arkitekt: Småullent begrep som bransjen enda ikke er helt komfortabel med. Vi har for eksempel informasjonsarkitekter, eller som meg selv, løsningsarkitekter. Førstnevnte arbeider naturlig nok med informasjonsarkitektur, læren om å designe store nettsteder. Sistnevnte gjør mye det samme, men gjerne innen spesifikke applikasjoner og med noe andre metoder.

Fortsatt forvirret, eller var det noe oppklarende?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler