Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Trendy titler

24.10.06

Jeg har merket meg at det i løpet av de siste årene har skjedd en endring i tradisjonelle ord og uttrykk. Om det er et forsøk på å bli mer trendy eller om det er for å virke mer viktig skal jeg ikke spekulere i, men du forstår at noe har skjedd når den tradisjonelle vennegjengen ikke lenger er dine venner, men nå er ditt «sosiale nettverk». Som en god bekjent av meg sier; «Det hjelper ikke å kunne noe hvis ikke du kjenner noen».

Hvis du i tillegg skulle være så begavet å kunne noe her i livet, ja, da er det din «spisskompetanse». Enten du er bedriftsleder, bonde, bussjåfør eller bleieskiftarbeider så har du spisskompetanse i det du driver med. Mange skriver også «nøkkelkompetanse» på CV-en (inkludert meg), men la deg ikke lure, det er bare et fancy ord for det samme.

Og på kontoret har man ikke lenger en personalsjef. Neida, nå heter det «Human Resource Manager», uansett om bedriften opererer nasjonalt eller internasjonalt. Selgere heter ikke lenger selgere, men «key account manager» for de kundene vedkommende har ansvar for. Har du derimot ansvar for et partnernettverk smykker du deg med tittelen «partner account manager». Jeg skal for øvrig bare holde kjeft.

Problemet er spesielt ille i IT-bransjen, som er kjent for å finne opp TBF-er over en lav sko. I tillegg er dette en bransje med mange titler som er ubeskyttet. Hvem som helst kan kalle seg IT-konsulent, systemutvikler, webutvikler eller IT-arkitekt. Meg inkludert. Hva gjør egentlig en IT-arkitekt? I enkelte stillingsannonser leser man at IT-arkitekter designer og planlegger IT-løsninger, mens man i andre annonser under samme tittel, finner man behov for programmeringskompetanse. Forvirringen er total, og jeg er glad jeg ikke er fersk på markedet, der jeg tråler nettet etter jobb. Det krever litt erfaring for å vite hva man vil med livet sitt.

Hva gjør egentlig de forskjellige rollene jeg har nevnt over? Her er hva jeg lærte i studietiden, kombinert med erfaring og praktisk tankegang:

 • IT-konsulent: Skummel tittel. Kan arbeide med alt fra salg av maskinvare til brukerstøtte eller rådgivning. Personlig heller jeg mot det siste.
 • Systemutvikler: Læreboka fortalte meg en gang at systemutviklere var designere og planleggere av IT-løsninger. All erfaring fra arbeidslivet tilsier derimot at en systemutvikler er en programmerer.
 • Webutvikler: Enda en skummel tittel. Dette kan være alt fra fjortisen med FrontPage på gutterommet til ansatte i store, seriøse selskaper.
 • IT-arkitekt: Småullent begrep som bransjen enda ikke er helt komfortabel med. Vi har for eksempel informasjonsarkitekter, eller som meg selv, løsningsarkitekter. Førstnevnte arbeider naturlig nok med informasjonsarkitektur, læren om å designe store nettsteder. Sistnevnte gjør mye det samme, men gjerne innen spesifikke applikasjoner og med noe andre metoder.

Fortsatt forvirret, eller var det noe oppklarende?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt