Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva er beta?

30.10.06

På 90-tallet kunne man se ikoner for «under construction» på annethvert nettsted. I dag kaller man det «beta». Verden går fremover forstår jeg. Er imidlertid beta et bedre begrep for sluttbrukeren? Neppe. Skal vi tilbake til «under construction»-tiden? Neppe. Hva skal vi, da?

Beta er et uttrykk som stammer fra programutviklingsmiljøet, hvor en betaversjon er en testversjon av programvaren som inneholder alle funksjoner den ferdige versjonen vil inneholde. Dette begrepet har man i stor skala dratt med seg over i webutviklingsmiljøet, hvor vi finner betaversjoner omtrent overalt. Se for øvrig Wikipedias artikkel om utviklingsfaser.

Vi må bli kvitt offentlige beta-versjoner. Årsaken er smertelig enkel. En sluttbruker har ikke, og skal ikke ha et bevisst forhold til hva en betaversjon er. Skal man tilgjengeliggjøre en betaversjon, skal man gjøre det for en lukket brukergruppe. Skal man tilgjengeliggjøre programvaren for hele målgruppen på en gang, skal man gjøre ferdig betatesting og lansere ferdigversjonen. Vanskeligere er det ikke.

Årsaken til at mange opererer med betaversjoner i dag, er at de ikke er ferdige med utviklingen før den tilgjengeliggjøres for det endelige markedet. Det er for så vidt en helt kurrant sak, men kall det ikke betaversjon. Kall det versjon 1.0 og gjør fortløpende utvikling i henhold til en fremdriftsplan eller releaseplan.

Matthew Paul Thomas ironiserer for øvrig over forskjellen mellom Web 1.0 og Web 2.0. (Takk til Lasse for tips.)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt