Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva er beta?

30.10.06

På 90-tallet kunne man se ikoner for “under construction” på annethvert nettsted. I dag kaller man det “beta”. Verden går fremover forstår jeg. Er imidlertid beta et bedre begrep for sluttbrukeren? Neppe. Skal vi tilbake til “under construction”-tiden? Neppe. Hva skal vi, da?

Beta er et uttrykk som stammer fra programutviklingsmiljøet, hvor en betaversjon er en testversjon av programvaren som inneholder alle funksjoner den ferdige versjonen vil inneholde. Dette begrepet har man i stor skala dratt med seg over i webutviklingsmiljøet, hvor vi finner betaversjoner omtrent overalt. Se for øvrig Wikipedias artikkel om utviklingsfaser.

Vi må bli kvitt offentlige beta-versjoner. Årsaken er smertelig enkel. En sluttbruker har ikke, og skal ikke ha et bevisst forhold til hva en betaversjon er. Skal man tilgjengeliggjøre en betaversjon, skal man gjøre det for en lukket brukergruppe. Skal man tilgjengeliggjøre programvaren for hele målgruppen på en gang, skal man gjøre ferdig betatesting og lansere ferdigversjonen. Vanskeligere er det ikke.

Årsaken til at mange opererer med betaversjoner i dag, er at de ikke er ferdige med utviklingen før den tilgjengeliggjøres for det endelige markedet. Det er for så vidt en helt kurrant sak, men kall det ikke betaversjon. Kall det versjon 1.0 og gjør fortløpende utvikling i henhold til en fremdriftsplan eller releaseplan.

Matthew Paul Thomas ironiserer for øvrig over forskjellen mellom Web 1.0 og Web 2.0. (Takk til Lasse for tips.)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler