Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Datasikkerhet i hjemmet

31.10.06

Dette er ikke en post om hvordan du sikrer nettverket ditt, eller hvordan du stenger ute inntrengere fra internett. Dette er en post hvor jeg inviterer deg til å lufte dine tanker om hvordan du sikrer dine dyrebare data som for eksempel digitale bilder, musikk og film.

Utfordringen er som følger: Jeg har tusenvis av digitale bilder, sikkerhetskopier av CD- og DVD-samlingen min og store mengder dokumenter. I skrivende stund er alt sammen kun lagret på en USB-disk. Skulle denne ryke er nærmere 300 GB data tapt for alltid, med mindre jeg skulle finne på å betale tusenvis av kroner for å få reddet ut restene, noe det sannsynligvis er verdt. Slik skal det derimot ikke å være, så jeg inviterer deg til å komme med synspunkter for å lage en optimal løsning for datalagring i hjemmet.

Replikering

Lagrer man data kun på én disk er man ute og kjøre hvis disken tar kvelden. Replikering er nøkkelordet. Ved å replikere data på flere disker reduserer man risikoen for tap av data, ettersom risikoen for at to disker tar kvelden samtidig er svært liten.

Replikering av data kan man enten gjøre i RAID eller mellom to maskiner, alternativt begge deler hvis du har råd til diskplassen. Diskplass er tross alt en svært billig forsikring. RAID kan du lese mer om hos Wikipedia. Replikering av data mellom maskiner kan du gjøre i batch, for eksempel hver natt, ved å kopiere alt innhold på en disk på en maskin til en disk på en annen maskin.

Alternative løsninger

Det er flere måter å replikere data på. Du kan for eksempel bygge din egen filtjener eller kjøpe et NAS med RAID, alternativt begge deler for ekstra replikering, avhengig av hvor paranoid du ønsker å være.

Sikkerhetskopiering

I tillegg til replikering må du ha en løsning for sikkerhetskopiering. En sikkerhetskopi er en kopi av dine data til et medium som du plasserer utenfor hjemmet, enten du brenner en DVD som du plasserer i en bankboks, eller laster opp data til en ekstern tjener på internett. Det siste er kanskje det enkleste, ettersom dette kan automatiseres. I alle tilfeller ville jeg kanskje sikkerhetskopiert til internett hver natt og kanskje laget en DVD-backup av nye data hver måned.

Har du synspunkter på innholdet i denne posten, setter jeg stor pris på at du legger igjen en utfyllende kommentar. Tips om smarte løsninger, produkter, programmer eller tjenester som bidrar til økt datasikkerhet på en enkel måte mottas med stor takk. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt