Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Datasikkerhet i hjemmet

31.10.06

Dette er ikke en post om hvordan du sikrer nettverket ditt, eller hvordan du stenger ute inntrengere fra internett. Dette er en post hvor jeg inviterer deg til å lufte dine tanker om hvordan du sikrer dine dyrebare data som for eksempel digitale bilder, musikk og film.

Utfordringen er som følger: Jeg har tusenvis av digitale bilder, sikkerhetskopier av CD- og DVD-samlingen min og store mengder dokumenter. I skrivende stund er alt sammen kun lagret på en USB-disk. Skulle denne ryke er nærmere 300 GB data tapt for alltid, med mindre jeg skulle finne på å betale tusenvis av kroner for å få reddet ut restene, noe det sannsynligvis er verdt. Slik skal det derimot ikke å være, så jeg inviterer deg til å komme med synspunkter for å lage en optimal løsning for datalagring i hjemmet.

Replikering

Lagrer man data kun på én disk er man ute og kjøre hvis disken tar kvelden. Replikering er nøkkelordet. Ved å replikere data på flere disker reduserer man risikoen for tap av data, ettersom risikoen for at to disker tar kvelden samtidig er svært liten.

Replikering av data kan man enten gjøre i RAID eller mellom to maskiner, alternativt begge deler hvis du har råd til diskplassen. Diskplass er tross alt en svært billig forsikring. RAID kan du lese mer om hos Wikipedia. Replikering av data mellom maskiner kan du gjøre i batch, for eksempel hver natt, ved å kopiere alt innhold på en disk på en maskin til en disk på en annen maskin.

Alternative løsninger

Det er flere måter å replikere data på. Du kan for eksempel bygge din egen filtjener eller kjøpe et NAS med RAID, alternativt begge deler for ekstra replikering, avhengig av hvor paranoid du ønsker å være.

Sikkerhetskopiering

I tillegg til replikering må du ha en løsning for sikkerhetskopiering. En sikkerhetskopi er en kopi av dine data til et medium som du plasserer utenfor hjemmet, enten du brenner en DVD som du plasserer i en bankboks, eller laster opp data til en ekstern tjener på internett. Det siste er kanskje det enkleste, ettersom dette kan automatiseres. I alle tilfeller ville jeg kanskje sikkerhetskopiert til internett hver natt og kanskje laget en DVD-backup av nye data hver måned.

Har du synspunkter på innholdet i denne posten, setter jeg stor pris på at du legger igjen en utfyllende kommentar. Tips om smarte løsninger, produkter, programmer eller tjenester som bidrar til økt datasikkerhet på en enkel måte mottas med stor takk. :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler