Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Kjære Liv Signe

08.11.06

Kjære samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Jeg har akkurat registrert at regjeringen du er en del av har endret avgiftshåndteringen på biler, til å bli mer gunstige for biler med lavt CO2-utslipp. Et i utgangspunktet godt tiltak. Problemet vi nå står overfor er den lokale økningen av utslipp av NOX og dieselpartikler fra den antatt økende mengden dieselbiler, ettersom det er dieselbiler som kommer best ut i avgiftsendringen.

Hver eneste morgen og ettermiddag, står jeg i kø til og fra jobb i Oslo. Jeg kjører selv, for når man er to i bilen er det nesten billigere og mye enklere enklere enn å ta kollektivtransport. Dessuten er det mer beleilig, et argument som ikke skal undervurderes, spesielt ikke for personer som meg, som ikke bare arbeider på én lokasjon i løpet av dagen.

Når dieselbiler nå blir billigere i innkjøp, skal du ikke se bort i fra at salget av dieselbiler kommer til å øke enda mer. Resultatet blir selvfølgelig enda flere dieselbiler i trafikken, dieselbiler som slipper ut gufne partikler. Men det spiller kanskje ikke så stor rolle, så lenge de slipper ut mindre CO2?

For meg som er allergiker merker jeg forurensning svært godt på klare, tørre vinterdager. Det er faktisk så ille at du kan se forurensningen med det blotte øye langs Norges mest trafikkerte veistrekning, E18. Jeg hoster og hoster og hoster og hoster, til min egen og til samboerens store ergrelse. Jeg er sikkert ikke alene om å være plaget av forurensningen. Tenk bare på de som bor langs denne veien, trærne, fuglene, dyrene og naturen som ødelegges litt mer for hver dag som går.

Nylig ble togstrekningen mellom Lysaker og Asker bygget ut til å ha hele fire spor. To til fjerntrafikk, to til lokaltrafikk. Hva har vært gjort med frekvensen på avgangene etter utbyggingen? Hva har vært gjort med kvaliteten på tilbudet? Fint lite! I denne anledning har jeg en liten bønn. Du må forbedre kollektivtilbudet så mye at det faktisk blir attraktivt å bruke det. Hvis du lurer på hvorfor det er så mange som sitter i bilkø inn til Oslo hver dag, har du svaret her: Kollektivtilbudet i og rundt hovedstaden er elendig!

Mer enn én gang har jeg stått på Røyken stasjon og hørt en sprakende stemme over høyttaleranlegget, som forteller meg at toget er innstilt. Ikke forsinket, men innstilt. Hva tror du de reisende tenker når de klokken 06:30 står på perrongen i lett snøvær og minusgrader, og får vite at toget er innstilt? Jeg kan ikke uttale meg for de andre, men du bør ta et hint, nå som du vet at jeg kjører bil.

På vegne av alle bilkjørende pendlere, som faktisk kunne tenke seg å bruke kollektivtransport, vil jeg be om at kvaliteten på kollektivtilbudet bedres. Dette er ikke noe jeg sitter og sutrer over alene, men oppleves som et generelt inntrykk av pendlere i bygda. Skal det virkelig bli noe tak i miljøpolitikken deres, må dere ta tak i miljøproblemene privatbilismen utgjør. For å redusere privatbilismen må kollektivtilbudet fungere og være attraktivt. Vanskeligere er det ikke.

Og, du, jeg forventer et bedre svar enn at “det er nedtegnet i Soria Moria-erklæringen”. Det som står der er ikke veldig konkret. Det er faktisk mer provoserende enn det er informativt.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Miljø Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler