Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bruk av blitz

09.11.06

En klassiker når man ser bilder sammen med familie, venner og bekjente, er bleke ansikter, røde øyne og hvit hud – et resultat av den utstrakte bruken av blitz. Det er helt naturlig på kompaktkamera hvor automatikken styrer alt selv, men trenger det å være slik?

Jeg viser her to bilder som illustrerer hvor godt et bilde kan bli dersom man skrur av blitzen. Det er faktisk mulig å ta gode bilder uten blitz, selv med et kompaktkamera.

Til formålet har jeg valgt et motiv av to av de beste menneskene i verden, mine foreldre. Først avbildet med blitz:

Opphavet avfotografert med blitz

Deretter avbildet uten blitz:

Opphavet avfotografert uten blitz

Bildene taler for seg selv. Ikke nok med at bildet er varmere og mykere, de ser heller ikke like forskrekket ut. Hvis ikke man har er goth-er og har en syk fetisj etter blek hud, er det siste bildet klart å foretrekke. Dette krever litt mer av deg som fotograf, og du gjør som følger:

 1. Har du kamera med optisk zoom, zoomer du helt ut for å slippe inn mest mulig lys. Gå så nær motivet som mulig.
 2. Har du kamera hvor du kan justere ISO-verdien, skal du ikke justere denne. Bruk alltid laveste verdi, gjerne 100.
 3. Still deg opp i en stødig posisjon. Hold beina litt spredt og armene inntil kroppen, hvilende på hoftene.
 4. Fyr av

Resultatet illustreres godt over. :-)

Hele denne kvelden tok jeg bilder uten blitz. Av totalt 333 bilder satt jeg igjen med 55. En av årsakene til at det ble så mange bilder, er at det ikke bare krever litt av fotografen, men også av motivet. Det må stå stille.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt