Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Søppeljournalistikk

13.11.06

Det er ikke ofte jeg har førstehåndskjennskap til saker som omtales i nyhetene, spesielt ikke på TV. Normalt sett ser man nyhetene og tar det for god fisk, med et normalt kritisk øye. Imidlertid har min arbeidsgiver vært omtalt i to separate saker på TV2-nyhetene. Begge sakene har ikke bare vært direkte feil, de har også vært vinklet ene og alene fra et journalistisk ståsted, uten nøytralitet. Hadde ikke sakene vært vinklet slik, ville de vært uinteressante. Jeg uttaler meg sjelden om min arbeidsgiver, men gjør her et kjapt unntak.

Sak 1: “Dere er konkurs”

For tre år siden var selskapet jeg arbeider for ute og kjøre økonomisk. En konkurrent av oss, som vi også skyldte penger, begjærte oss konkurs. I løpet av en dag var fullstendig re-finansiering på plass, det ble foretatt kostnadskutt og nødvendige omstruktureringer. Siden den dag har min arbeidsgiver gått med overskudd i hvert eneste kvartal. Vi er ikke, og har aldri vært konkurs.

Sak 2: “Ledelsen leser de ansattes e-post”

Dette er pussig. Et par dager etter at jeg publiserte min post om å lese ansattes e-post, kunne vi i TV2-nyhetene se intervju med fire tidligere ansatte i mitt firma, og deres påstander om at ledelsen hos min arbeidsgiver leser de ansattes e-post.

Fakta i saken er at de fire hadde sagt opp sine stillinger, for å starte en konkurrerende bedrift. Etter unormalt store mengder utgående e-post fra de ansattes e-postadresser, ble Datatilsynet og Økokrim kontaktet for å undersøke arbeidsgivers rettigheter til å overvåke den utgående e-posten. Både Datatilsynet og Økokrim veiledet min arbeidsgiver i prosessen med å overvåke det som senere ble avslørt som industrispionasje. De fire er anmeldt av arbeidsgiver.

For ordens skyld vil jeg påpeke at det i alle ansattes ansettelseskontrakt henvises til retningslinjene i personalhåndboken. I denne står det blant annet at e-post over en viss størrelse vil bli stoppet og undersøkt av en administrator. Dette var bakgrunnen for mistankene.

I mitt hode skal en journalist presentere en nøytral nyhet som blir belyst fra alle sider. Slik er det åpenbart ikke hos TV2.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler