Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bør du bruke en katalogtjeneste?

16.11.06

Jeg har tidligere skrevet om mine erfaringer med Nettkatalogen og Gul.no. Dette er en post om når du bør, og ikke minst når du ikke bør velge en katalogtjeneste til din bedrift. Meningene er mine personlige, subjektive oppfatninger, og skulle du ha andre synspunkter eller nye argumenter, setter jeg stor pris på en gjennomført kommentar.

Kort om katalogtjenester

Ideen om nettbaserte katalogtjenester er like overflødig som den er gammel. I “gamle dager” hadde vi telefonkatalogens hvite og gule sider, hvor man kunne slå opp i bransje eller på navn, og finne kontaktinformasjon til den bedriften eller personen vi søkte.

I dag er situasjonen imidlertid en helt annen. Nettbaserte katalogtjenester forsøker å videreføre de gamle telefonkatalogene på nett, med de samme argumentene som for de papirbaserte. På nettet er imidlertid situasjonen en litt annen enn for papirkataloger, ettersom alternativene til de papirbaserte katalogene ikke var mange. På internett finner vi imidlertid søkemotorer, noe alle har hørt om og bruker flittig. Søkemotoren er det eneste verktøyet du trenger, og begrenser seg ikke til å søke kun på utvalgte nettsteder. Jeg mener således at katalogtjenester er overflødig, gitt at man har et eget nettsted.

Når bør du velge?

Du bør velge en katalogtjeneste til oppføring av din bedriftsinformasjon når din bedrift ikke har et eget nettsted. På denne måten kan potensielle kunder benytte katalogen til å finne informasjon om din bransje og ditt firma, uten at du trenger et eget nettsted. Imidlertid kan du like gjerne bruke noen kroner på et eget nettsted, slik at du får markedsført deg med den informasjonen og profilen du selv ønsker.

Når bør du ikke velge?

Hvis din bedrift derimot har eget nettsted, bør du ikke velge oppføring i en eller flere katalogtjenester. Her er et sett argumenter:

  • Replikering av informasjon: Bedriftsinformasjon blir replikert på forskjellige steder på nettet. Du risikerer at den replikerte informasjonen ikke er oppdatert til enhver tid. Katalogtjenestene hevder at de henter informasjon fra Brønnøysundregistrene, og at de stoler på at informasjonen der er korrekt. Langt på vei har de rett, men ingenting er bedre enn den informasjonen du selv kan styre på eget nettsted.
  • Det koster penger: I de fleste katalogtjenestene må du betale penger dersom du ønsker å bli registrert med URL og e-postadresse. Hvorfor skal du betale penger for en oppføring i en katalogtjeneste, når du kan presentere samme informasjon uten ytterligere kostnader på eget nettsted?
  • Søkemotoroptimalisering: Med eget nettsted styrer du selv hvordan din bedriftsinformasjon og ditt nettsted indekseres av søkemotorer, i motsetning til en katalogtjeneste du ikke har tekniske kunnskaper om. I verste fall kan katalogtjenesten benytte teknikker som ikke aksepteres av søkemotorene, hvilket kan føre til total utestengelse fra søkemotorene. Jeg har bevist at man ofte gjør en bedre jobb med søkemotoroptimalisering selv, enn å la andre gjøre jobben.
  • Besøkstall: En katalogoppføring har du ingen god kontroll med besøkstall. Du baserer deg på katalogtjenestens informasjon. Gode katalogtjenester benytter TNS Gallup.
  • Frihet til å velge: Et viktig poeng som ikke skal undervurderes, er friheten til selv å velge hvorvidt man skal være oppført i en katalogtjeneste. Selv har mitt eget firma ufrivillige oppføringer i katalogtjenester, hvor jeg har bedt om å blitt fjernet fra katalogen, uten hell. Årsaken til at jeg ønsker å bli fjernet er argumentene i denne listen.

Har du synspunkter eller argumenter til hvorfor man bør eller ikke bør velge en katalogtjeneste, setter jeg stor pris på en saklig kommentar.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler