Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Bør du bruke en katalogtjeneste?

16.11.06

Jeg har tidligere skrevet om mine erfaringer med Nettkatalogen og Gul.no. Dette er en post om når du bør, og ikke minst når du ikke bør velge en katalogtjeneste til din bedrift. Meningene er mine personlige, subjektive oppfatninger, og skulle du ha andre synspunkter eller nye argumenter, setter jeg stor pris på en gjennomført kommentar.

Kort om katalogtjenester

Ideen om nettbaserte katalogtjenester er like overflødig som den er gammel. I «gamle dager» hadde vi telefonkatalogens hvite og gule sider, hvor man kunne slå opp i bransje eller på navn, og finne kontaktinformasjon til den bedriften eller personen vi søkte.

I dag er situasjonen imidlertid en helt annen. Nettbaserte katalogtjenester forsøker å videreføre de gamle telefonkatalogene på nett, med de samme argumentene som for de papirbaserte. På nettet er imidlertid situasjonen en litt annen enn for papirkataloger, ettersom alternativene til de papirbaserte katalogene ikke var mange. På internett finner vi imidlertid søkemotorer, noe alle har hørt om og bruker flittig. Søkemotoren er det eneste verktøyet du trenger, og begrenser seg ikke til å søke kun på utvalgte nettsteder. Jeg mener således at katalogtjenester er overflødig, gitt at man har et eget nettsted.

Når bør du velge?

Du bør velge en katalogtjeneste til oppføring av din bedriftsinformasjon når din bedrift ikke har et eget nettsted. På denne måten kan potensielle kunder benytte katalogen til å finne informasjon om din bransje og ditt firma, uten at du trenger et eget nettsted. Imidlertid kan du like gjerne bruke noen kroner på et eget nettsted, slik at du får markedsført deg med den informasjonen og profilen du selv ønsker.

Når bør du ikke velge?

Hvis din bedrift derimot har eget nettsted, bør du ikke velge oppføring i en eller flere katalogtjenester. Her er et sett argumenter:

 • Replikering av informasjon: Bedriftsinformasjon blir replikert på forskjellige steder på nettet. Du risikerer at den replikerte informasjonen ikke er oppdatert til enhver tid. Katalogtjenestene hevder at de henter informasjon fra Brønnøysundregistrene, og at de stoler på at informasjonen der er korrekt. Langt på vei har de rett, men ingenting er bedre enn den informasjonen du selv kan styre på eget nettsted.
 • Det koster penger: I de fleste katalogtjenestene må du betale penger dersom du ønsker å bli registrert med URL og e-postadresse. Hvorfor skal du betale penger for en oppføring i en katalogtjeneste, når du kan presentere samme informasjon uten ytterligere kostnader på eget nettsted?
 • Søkemotoroptimalisering: Med eget nettsted styrer du selv hvordan din bedriftsinformasjon og ditt nettsted indekseres av søkemotorer, i motsetning til en katalogtjeneste du ikke har tekniske kunnskaper om. I verste fall kan katalogtjenesten benytte teknikker som ikke aksepteres av søkemotorene, hvilket kan føre til total utestengelse fra søkemotorene. Jeg har bevist at man ofte gjør en bedre jobb med søkemotoroptimalisering selv, enn å la andre gjøre jobben.
 • Besøkstall: En katalogoppføring har du ingen god kontroll med besøkstall. Du baserer deg på katalogtjenestens informasjon. Gode katalogtjenester benytter TNS Gallup.
 • Frihet til å velge: Et viktig poeng som ikke skal undervurderes, er friheten til selv å velge hvorvidt man skal være oppført i en katalogtjeneste. Selv har mitt eget firma ufrivillige oppføringer i katalogtjenester, hvor jeg har bedt om å blitt fjernet fra katalogen, uten hell. Årsaken til at jeg ønsker å bli fjernet er argumentene i denne listen.

Har du synspunkter eller argumenter til hvorfor man bør eller ikke bør velge en katalogtjeneste, setter jeg stor pris på en saklig kommentar.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt