Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et bilde blir til

24.11.06

Brooklyn Bridge

For en amatørfotograf tar det svært lang tid å skape et godt bilde. I hvert fall for meg. Jeg har verken talent eller kunnskap nok til å ha en idé, fotografere den og sitte igjen med et perfekt resultat. For meg skapes et godt bilde over tid.

Et godt bilde kan for meg være et planlagt eller tilfeldig motiv. Et planlagt motiv vil si at jeg har en idé om noe eller noen jeg ønsker å ta bilde av, mens et tilfeldig motiv er et bilde jeg tar på sparket, for eksempel på reise. Problemet er at jeg ofte tar en del bilder, uten å nødvendigvis bli fornøyd med et eneste bilde når jeg skal etterbehandle de. Jeg er ikke den eneste vet jeg. Heldigvis.

Et godt bilde blir for meg til over tid. Jeg kan ta en serie bilder, se over de når jeg kommer hjem, for så å forlegge bildene helt. Når jeg så tar opp igjen bildene etter en tid, hender det at jeg overrasker meg selv. Bilder jeg ikke har sett på som spesielle eller gode, fremstår plutselig som noe jeg kan arbeide videre med. Bildet øverst i denne artikkelen er et slikt eksempel. Det er tatt på Brooklyn Bridge i New York i september, og først i dag klarte jeg å skape noe spesielt ut i fra originalen.

Jeg er spesielt glad i to ting i bilder. Symmetri og kontraster. Symmetri forklarer seg selv, men med kontraster mener jeg ikke kontraster i billedteknisk forstand, men fysiske kontraster mellom elementer i bildet. I bildet i denne artikkelen er det masse symmetri. Hele bildet baserer seg på det. Imidlertid er det to kontraster jeg personlig setter pris på i bildet. Den ene delen av broen er forbeholdt fotgjengere, den andre syklister. I tillegg er plasseringen av lampen til høyre et godt element som ikke hadde gjort seg like godt dersom det også var en på venstre side. I tillegg har jeg en liten fetisj for fisheye. Ikke i overdrevet form, men med min Sigma 17-70 gir det bildene et perspektiv og følelse av dybde.

Det tekniske for meg er underordnet. Det handler ikke om eksponeringstid eller megapiksler, dersom man ikke klarer å komponere et bilde. Jeg hevder ikke at jeg klarer det, men for meg er det viktigere å fokusere på selve komposisjonen, i stedet for alle tallene. Som amatør må man imidlertid passe på begge deler, men ryktene skal ha det til at det tekniske kommer av seg selv med tiden.

Hvis du har tanker om hvordan et bilde blir til for deg, kan du gjerne dele de her. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt