Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et bilde blir til

24.11.06

Brooklyn Bridge

For en amatørfotograf tar det svært lang tid å skape et godt bilde. I hvert fall for meg. Jeg har verken talent eller kunnskap nok til å ha en idé, fotografere den og sitte igjen med et perfekt resultat. For meg skapes et godt bilde over tid.

Et godt bilde kan for meg være et planlagt eller tilfeldig motiv. Et planlagt motiv vil si at jeg har en idé om noe eller noen jeg ønsker å ta bilde av, mens et tilfeldig motiv er et bilde jeg tar på sparket, for eksempel på reise. Problemet er at jeg ofte tar en del bilder, uten å nødvendigvis bli fornøyd med et eneste bilde når jeg skal etterbehandle de. Jeg er ikke den eneste vet jeg. Heldigvis.

Et godt bilde blir for meg til over tid. Jeg kan ta en serie bilder, se over de når jeg kommer hjem, for så å forlegge bildene helt. Når jeg så tar opp igjen bildene etter en tid, hender det at jeg overrasker meg selv. Bilder jeg ikke har sett på som spesielle eller gode, fremstår plutselig som noe jeg kan arbeide videre med. Bildet øverst i denne artikkelen er et slikt eksempel. Det er tatt på Brooklyn Bridge i New York i september, og først i dag klarte jeg å skape noe spesielt ut i fra originalen.

Jeg er spesielt glad i to ting i bilder. Symmetri og kontraster. Symmetri forklarer seg selv, men med kontraster mener jeg ikke kontraster i billedteknisk forstand, men fysiske kontraster mellom elementer i bildet. I bildet i denne artikkelen er det masse symmetri. Hele bildet baserer seg på det. Imidlertid er det to kontraster jeg personlig setter pris på i bildet. Den ene delen av broen er forbeholdt fotgjengere, den andre syklister. I tillegg er plasseringen av lampen til høyre et godt element som ikke hadde gjort seg like godt dersom det også var en på venstre side. I tillegg har jeg en liten fetisj for fisheye. Ikke i overdrevet form, men med min Sigma 17-70 gir det bildene et perspektiv og følelse av dybde.

Det tekniske for meg er underordnet. Det handler ikke om eksponeringstid eller megapiksler, dersom man ikke klarer å komponere et bilde. Jeg hevder ikke at jeg klarer det, men for meg er det viktigere å fokusere på selve komposisjonen, i stedet for alle tallene. Som amatør må man imidlertid passe på begge deler, men ryktene skal ha det til at det tekniske kommer av seg selv med tiden.

Hvis du har tanker om hvordan et bilde blir til for deg, kan du gjerne dele de her. :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Foto

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler