Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Dobbeltmoralens voktere

27.11.06

Hele gasskraftprosjektet i Norge er jo en diskusjon for seg. Jeg skal ikke gå inn på denne her, men sette fokus på hva vi i mellomtiden bruker all gassen vi pumper opp av Nordsjøen til.

Her i landet har myndighetene stor fokus på CO2-utslipp, enten det er fra biler eller industri. Dette i seg selv er en svært god ting, ettersom CO2 bidrar til økt global oppvarming. Diskusjonen som har pågått i lengre tid er bygging av gasskraftverk i Norge, og at vi må sørge for tilstrekkelig rensing, slik at vi ikke slipper ut CO2. Dette er også en svært god ting.

Problemet er imidlertid at ingenting skjer, ettersom regjeringen ikke klarer å enes. Noen ønsker gasskraftverk, andre ønsker gasskraftverk hvis det renses for CO2 og enkelte ønsker ikke gasskraftverk i det hele tatt.

I mellomtiden pumper oljeselskapene opp gass fra Nordsjøen som aldri før. Hva skjer med gassen? Jo, den selger vi til utlandet, hvor det ikke finnes krav til CO2-rensing i det hele tatt. Toppen av kransekaka kommer når vi så kjøper tilbake dyr, elektrisk strøm fra landene vi selger gass til. Det vil si at vi direkte støtter landene som ikke renser CO2, mens vi selv selger vår egen vannkraft ut av landet.

Når dette er sagt vil jeg jo stille spørsmål om det i det hele tatt er bruk for mer energi, forutsatt at vi ikke selger ut den energien vi selv trenger. I følge Bellona trenger vi ikke mer energi. Jeg har heller ingen tro på at de utenlandske gasskraftverkene legger ned (eller om) sin produksjon hvis Norge selv bygger gasskraftverk, eller i det hele tatt lar være å produsere gass.

Ikke bare er det en skam for innbyggerne i Norge, det er en skam for miljøet.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt