Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Dobbeltmoralens voktere

27.11.06

Hele gasskraftprosjektet i Norge er jo en diskusjon for seg. Jeg skal ikke gå inn på denne her, men sette fokus på hva vi i mellomtiden bruker all gassen vi pumper opp av Nordsjøen til.

Her i landet har myndighetene stor fokus på CO2-utslipp, enten det er fra biler eller industri. Dette i seg selv er en svært god ting, ettersom CO2 bidrar til økt global oppvarming. Diskusjonen som har pågått i lengre tid er bygging av gasskraftverk i Norge, og at vi må sørge for tilstrekkelig rensing, slik at vi ikke slipper ut CO2. Dette er også en svært god ting.

Problemet er imidlertid at ingenting skjer, ettersom regjeringen ikke klarer å enes. Noen ønsker gasskraftverk, andre ønsker gasskraftverk hvis det renses for CO2 og enkelte ønsker ikke gasskraftverk i det hele tatt.

I mellomtiden pumper oljeselskapene opp gass fra Nordsjøen som aldri før. Hva skjer med gassen? Jo, den selger vi til utlandet, hvor det ikke finnes krav til CO2-rensing i det hele tatt. Toppen av kransekaka kommer når vi så kjøper tilbake dyr, elektrisk strøm fra landene vi selger gass til. Det vil si at vi direkte støtter landene som ikke renser CO2, mens vi selv selger vår egen vannkraft ut av landet.

Når dette er sagt vil jeg jo stille spørsmål om det i det hele tatt er bruk for mer energi, forutsatt at vi ikke selger ut den energien vi selv trenger. I følge Bellona trenger vi ikke mer energi. Jeg har heller ingen tro på at de utenlandske gasskraftverkene legger ned (eller om) sin produksjon hvis Norge selv bygger gasskraftverk, eller i det hele tatt lar være å produsere gass.

Ikke bare er det en skam for innbyggerne i Norge, det er en skam for miljøet.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Politikk

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler