Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Linux-distributørene må samarbeide med Microsoft

12.12.06

De fleste som leser IT-nyheter har sikkert fått med seg Novells samarbeidsavtale med Microsoft. Dette har naturligvis ikke gått upåaktet hen, og skeptikere hevder at avtaler med leverandører av proprietær programvare ikke gavner utviklingen av programvare basert på åpen kildekode. Jeg skal ikke gå inn i denne debatten, men heller synse litt om hvorfor Linux-distributører må inngå samarbeidsavtaler med Microsoft, eller leverandører av proprietær programvare generelt.

Det er et udiskutabelt faktum at Microsoft har den desidert største markedsandelen hva gjelder operativsystem på klienter (det vil si ikke servere). Dette gjør Microsoft i stand til å utarbeide sine egne standarder, enten dette faktisk er en standard, eller en de-facto-standard. Eksempelvis har Microsofts Word-format vært et lukket format. Allikevel er formatet nærmest å regne som en standard for dokumenter, enten man liker det eller ei.

I lys av dette er det viktig for utviklere av tredjepartsprogramvare eller alternative operativsystemer, å ha en konstruktiv dialog med Microsoft. Ikke fordi man skal la seg diktere av Microsoft, men fordi man i samarbeid kan utvikle sertifiserte standarder, enten det gjelder filformater, nettverksprotokoller, med mer. Et av de største ankepunktene mot Linux- og åpen kildekodemiljøet er at løsningene ikke er like integrerte som Microsofts løsninger. Mye vondt kan sies om Microsoft, med det er udiskutabelt hvor enkelt det er selv for vanlige brukere å benytte enkle verktøy for integrering av programvare og rapportering fra forskjellige datakilder. Dette er selvfølgelig ikke umulig i de alternative produktene, men det er ikke like tilrettelagt som i et Microsoftmiljø. Enkelte vil garantert arrestere meg på denne uttalelsen, men de er garantert ikke vanlige kontorbrukere.

Nøkkelordet er standarder. I samarbeid må det utvikles standarder for absolutt alt, slik at folk selv kan velge sitt verktøy, eller utvikle sitt eget. Dette i seg selv er relativt utopisk med tanke på at Microsoft selvfølgelig ønsker å knytte til seg kunder, men det er den tilnærmede monopolsituasjonen som må unngås. Ikke fordi man skal unngå Microsoft, men fordi åpne standarder gir folk mulighet til å velge selv, i tillegg til at kvaliteten blir bedre. Det er udiskutabelt at kvaliteten på Microsofts produkter ikke har vært i tråd med hva man bør forvente, noe man også får bekreftet fra ledende hold i Microsoft. Sikkerhet og standarder har aldri vært Microsofts styrke, og dette bør være deres gulrot i et samarbeid.

I en ideell verden kan alle kommunisere med alt og alle, enten man snakker om dokumenter og regneark, eller mediafiler og bilder, alt sammen på forskjellige enheter, enten de er produsert av Apple eller Microsoft, kjører Windows, Mac eller Linux, eller er bærbare musikkspillere, bærbare PC-er, fjernsyn, biler, telefoner eller fotoapparat. For å oppnå tilgjengelighet og frihet må man samarbeide om standarder, og det er viktigheten av dette samarbeidet jeg ønsker å fremheve i denne posten.

I et fiktivt skrekkeksempel ser verden slik ut om få år:

Microsoft har kjøpt opp de største mediehusene, plateselskapene, teleselskapene og ISP-ene i verden, og kontrollerer således både hvilke nyheter som kommuniseres og hvordan det kommuniseres. Internett og interne nettverk kjører lukkede, proprietære Microsoft-protokoller, hvor du som bruker i svært liten grad har kontroll og eierskap over egne data. Musikk og film du kjøper over internett eier du ikke selv. Du kan ikke selv bestemme hvor du vil spille av musikk og film, og langt mindre fra hvilket medium. I tillegg til oppkoblingsavgiften du betaler Microsoft for å være tilkoblet internett, betaler du også en transaksjonsavgift for hver transaksjon du foretar deg.

Utopisk? Absolutt, men det er ikke et urealistisk scenario sett fra et konspirasjonsteoretisk ståsted.

Hvem skal eie dine data i fremtiden, og hvilken grad av frihet ønsker du? Frihet og eierskap til egne data er mye mer enn bare å benytte Linux og programvare basert på åpen kildekode. Frihet og eierskap bygger på samarbeid, enighet og oppslutning om åpne standarder.

Skulle det være tvil om mitt ståsted i denne diskusjonen, vil jeg påpeke at jeg verken er Linux-fantast eller Microsoft-tilhenger. Jeg benytter Windows på jobb-PC-er og Linux på private. Jeg er tilhenger av åpenhet, standarder, frihet og eierskap til egne data, og støtter produkter, tjenester og leverandører som bygger opp under dette. Da er det viktig å ikke la seg blende av fancy grensesnitt, kule ord og uttrykk eller overdreven fantasme. Det er heller ingen vits i å være annerledes bare for å være annerledes.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Linux Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler