Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Standardbasert hover-funksjonalitet for bilder

20.12.06

I forbindelse med billedgalleriet på Greatest Bits, så jeg behov for en standardbasert hover-funksjonalitet for bilder. Hensikten er å vise brukeren forskjellen på to bilder ved å føre musepekeren over bildet. Før musepekeren føres over bildet, vises ett bilde. Når musepekeren føres over (hover) vises et annet bilde. Årsaken til at jeg ønsket meg dette var for å vise forskjellen på to forskjellige billedkomprimeringsgrader. Dette kan umiddelbart løses på tre måter:

 1. Med JavaScript
 2. Med CSS og to forskjellige bilder
 3. Med CSS og ett bilde

Jeg har valgt å bruke alternativ tre av følgende årsaker:

 • JavaScript er ikke en webstandard.
 • I de fleste nettlesere (unntatt Opera, tror jeg) lastes først det andre bildet i det hover-pseudoklassen blir aktiv. Det vil si at i det man fører musen over bildet, starter lastingen av det andre bildet. Er bildene store kan dette ta litt tid.
 • Store bilder i hover-effekter i Internet Explorer er ikke spesielt gunstig, da bildene ofte flakker litt.

XHTML

Du trenger et blokkelement som beholder, eksempelvis en <div>:

 1. <div id=»beholder»>
 2. <a href=»#»></a>
 3. </div>

Det er vesentlig at du benytter unike identifikatorer, dersom du planlegger flere bilder på en side. Hva du velger å kalle identifikatorene spiller ingen rolle.

CSS

Bildet du skal vise heter bilde.jpg og er et bilde sammensatt av to bilder. I mitt tilfelle et ukomprimert og et komprimert. I eksemplet under er bilde.jpg 1066 piksler høyt, altså dobbelt så høyt som beholderen. I <head>-elementet på siden skal du putte inn følgende CSS mellom <style type="text/css"> og </style>:

 1. div#beholder a {
 2. display: block;
 3. width: 800px;
 4. height: 533px;
 5. background-image: url(bilde.jpg);
 6. }
 7.  
 8. div#beholder a:hover {
 9. background-position: 0 533px;
 10. }

Jeg har publisert en eksempelside i CSS-seksjonen. I tillegg kan du ta en titt på bildet jeg benytter.

Om dette er den absolutt beste måten å løse denne problemstillingen på, vil jeg invitere deg til å svare på. Legg igjen en kommentar! :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt