Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Linux som mediasenter i stua

12.01.07

På tirsdag arrangerte NUUG foredraget «Linux som mediasenter i stua» med Ståle Askerød Johansen som foredragsholder på HiO. Teaseren lød som følger:

Kan fri programvare gå Windows Media Center i næringa? I aller høyeste grad. I dette foredraget får du en innføring i hvordan man med fri programvare kan løse vanlige utfordringer knyttet til lyd, bilde og hjemmeunderholdning. Her får du tips om hvordan du kan ta opp TV-programmer med regulære uttrykk, spille hjemmevideoene fra ferien på fjernsynet i stua og bruke ssh og web når du ikke er hjemme for å ta opp Mythbusters.

Ettersom jeg mangler full pakke for å få et skikkelig mediasenter i stua, var dette midt i blinken for meg.

Ståle Askerød Johansen har vurdert en rekke mediasenterløsninger for hjemmebruk, og har konkludert med at MythTV er den komplette løsningen. MythTV er noe krevende å sette opp, men etter installasjon tilbys en svært brukervennlig løsning og mange funksjoner som ikke tilbys i eksempelvis Windows Media Center Edition. I tillegg tilbys en rekke tilleggsmoduler (plugins) og temaer (skins). Bonusen er selvfølgelig at programvaren er gratis.

Arkitektur

I motsetning til Windows Media Center Edition, baserer MythTV seg på et backend og et frontend, dersom man ønsker det. Det vil si at man kan ha en (eller flere) maskiner plassert rundt i huset, som er grensesnittet mot brukerne (det vil si frontend), og en server hvor man lagrer alt innhold (det vil si backend). Backendmaskinen inneholder typisk et TV-kort med antenneinngang for TV-kabel og en database (MySQL). Databasen lagrer metadata, mens filmer, musikk, opptak, etc. lagres som filer i et vanlig filsystem. Frontendmaskinene kan være forskjellige operativsystemer, eksempelvis Linux, Mac, Windows eller en XBOX.

Installerer man Apache, tilbyr MythTV også et webgrensesnitt, slik at man kan logge inn på mediasenterløsningen fra en hvilken som helst plass, f.eks. for å ta opp et TV-program.

Backendmaskinen må kjøre Linux, og MythTV kan installeres på en hvilken som helst Linux-distribusjon. Dersom man ikke ønsker å mikke med en egen Linux-distribusjon, finnes distribusjonen «Knoppmyth» som er en ferdig installert Linux-distribusjon med MythTV.

Filsystem

Ettersom pausing i direktesendte fjernsynssendinger vil cache svært mye data til disk (cache-partisjonen som opprettes under installasjonen), anbefales det at man benytter filsystemet XFS, da dette er svært godt egnet til håndtering av store filer. For resten av installasjonen kan man benytte standard Linux filsystem EXT3.

TV-kort

For maksimalt utbytte bør du kjøpe et TV-kort med minst to antenneinnganger, eksempelvis Hauppage PVR-500. Dette kortet kan produsere MPEG2 direkte i kortet, slik at man slipper å bruke PC-ens prosessorkraft til dette. Med MythTV kan man blant annet produsere følgende formater:

 • MPEG1: Ca. 10-15 GB per time
 • MPEG2: Ca. 5 GB per time
 • MPEG4: Ca. 700 MB per time

Det ble anbefalt at man lagret fjernsynssendinger som MPEG2, ettersom TV-kortet produserer MPEG2 direkte, og så konvertere til f.eks. MPEG4 i etterkant.

Ytterligere lesing

 • mythtv.org
 • mysettopbox.tv
 • knoppmythwiki.org
 • lirc.org

I tillegg vil presentasjonen bli tilgjengelig både som video og PDF fra NUUG.no.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt