Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Linux som mediasenter i stua

12.01.07

På tirsdag arrangerte NUUG foredraget “Linux som mediasenter i stua” med Ståle Askerød Johansen som foredragsholder på HiO. Teaseren lød som følger:

Kan fri programvare gå Windows Media Center i næringa? I aller høyeste grad. I dette foredraget får du en innføring i hvordan man med fri programvare kan løse vanlige utfordringer knyttet til lyd, bilde og hjemmeunderholdning. Her får du tips om hvordan du kan ta opp TV-programmer med regulære uttrykk, spille hjemmevideoene fra ferien på fjernsynet i stua og bruke ssh og web når du ikke er hjemme for å ta opp Mythbusters.

Ettersom jeg mangler full pakke for å få et skikkelig mediasenter i stua, var dette midt i blinken for meg.

Ståle Askerød Johansen har vurdert en rekke mediasenterløsninger for hjemmebruk, og har konkludert med at MythTV er den komplette løsningen. MythTV er noe krevende å sette opp, men etter installasjon tilbys en svært brukervennlig løsning og mange funksjoner som ikke tilbys i eksempelvis Windows Media Center Edition. I tillegg tilbys en rekke tilleggsmoduler (plugins) og temaer (skins). Bonusen er selvfølgelig at programvaren er gratis.

Arkitektur

I motsetning til Windows Media Center Edition, baserer MythTV seg på et backend og et frontend, dersom man ønsker det. Det vil si at man kan ha en (eller flere) maskiner plassert rundt i huset, som er grensesnittet mot brukerne (det vil si frontend), og en server hvor man lagrer alt innhold (det vil si backend). Backendmaskinen inneholder typisk et TV-kort med antenneinngang for TV-kabel og en database (MySQL). Databasen lagrer metadata, mens filmer, musikk, opptak, etc. lagres som filer i et vanlig filsystem. Frontendmaskinene kan være forskjellige operativsystemer, eksempelvis Linux, Mac, Windows eller en XBOX.

Installerer man Apache, tilbyr MythTV også et webgrensesnitt, slik at man kan logge inn på mediasenterløsningen fra en hvilken som helst plass, f.eks. for å ta opp et TV-program.

Backendmaskinen må kjøre Linux, og MythTV kan installeres på en hvilken som helst Linux-distribusjon. Dersom man ikke ønsker å mikke med en egen Linux-distribusjon, finnes distribusjonen “Knoppmyth” som er en ferdig installert Linux-distribusjon med MythTV.

Filsystem

Ettersom pausing i direktesendte fjernsynssendinger vil cache svært mye data til disk (cache-partisjonen som opprettes under installasjonen), anbefales det at man benytter filsystemet XFS, da dette er svært godt egnet til håndtering av store filer. For resten av installasjonen kan man benytte standard Linux filsystem EXT3.

TV-kort

For maksimalt utbytte bør du kjøpe et TV-kort med minst to antenneinnganger, eksempelvis Hauppage PVR-500. Dette kortet kan produsere MPEG2 direkte i kortet, slik at man slipper å bruke PC-ens prosessorkraft til dette. Med MythTV kan man blant annet produsere følgende formater:

  • MPEG1: Ca. 10-15 GB per time
  • MPEG2: Ca. 5 GB per time
  • MPEG4: Ca. 700 MB per time

Det ble anbefalt at man lagret fjernsynssendinger som MPEG2, ettersom TV-kortet produserer MPEG2 direkte, og så konvertere til f.eks. MPEG4 i etterkant.

Ytterligere lesing

  • mythtv.org
  • mysettopbox.tv
  • knoppmythwiki.org
  • lirc.org

I tillegg vil presentasjonen bli tilgjengelig både som video og PDF fra NUUG.no.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Linux

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler