Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Julen oppsummert

17.01.07

Det er en måned siden jul, treet har for lengst mistet sine nåler og blitt kastet på dør, pynten er pakket tilbake i eskene og hverdagen har atter en gang innhentet oss etter en måned med hemningsløs handling av julegaver, utsendelse av julekort, unødvendig stress, og overdrevent store mengder god mat.

Jeg syntes det er kvalmt hvor påtagende enkelte kan være i sin streben etter å benytte julen som påskudd for å lette sin egen dårlige samvittighet. Julen skal være måneden hvor vi på liv og død skal tenke på hverandre, og spesielt de dårligere stilte her i samfunnet. Jeg vet at mange mennesker er ensomme eller har det spesielt vanskelig i julen, men er det virkelig nødvendig å benytte julen som påskudd for å tenke på hverandre? Har vi ikke tid til å bry oss om hverandre resten av året?

For et par år siden fikk jeg kritikk for å ha publisert ønskelisten min her på bekkelund.net, fordi det er jo egoistisk å ønske seg noe, må vite. Dem om det. Hvorfor i all verden er det egoistisk å ønske seg noe? Alle mennesker på denne planeten ønsker seg noe en eller annen gang i løpet av livet, også de som er dårligst stilt. Er de også egoister? Og hvor setter man i så fall skillet mellom rik og fattig? Jeg definerer meg selv verken som fattig eller rik, men har jeg det så godt at jeg ikke har lov til å ønske meg noe? Og ved å ønske meg noe, forkaster jeg da muligheten til å ha omtanke for andre, eller å gi til de som er dårligst stilt?

Faren til en kammerat av meg sa en gang for lenge siden: «Enkelte ønsker skal aldri gå i oppfyllelse». Det tenker jeg ofte på.

En annen ting jeg tenker mye på er forbruket av juletrær. Hvert år felles millioner av juletrær helt forgjeves, slik jeg ser det. Trær som kunne vokst opp og blitt til ved, eller brukt bedre formål, blir altså hugget ned i ung alder for å tjene vår meningsløse tradisjon. Når julen er over kaster vi treet på dør. Snakk om sløsing.

Handelsstanden koser seg og starter kjøpepresset allerede i september. Organisasjonen Framtiden i våre hender engasjerer seg sterkt i handelsstandens untyttelse av julen i sin markedsføring.

Jeg er ingen dypt religiøs sjel, men har julen mistet sine opprinnelige verdier? For meg betyr det mest å møte de jeg ikke har anledning til å møte i hverdagen, for eksempel gode venner som studerer eller jobber utenlands, eller familie som bor langt unna. Det er selvfølgelig hyggelig å få gaver, men det er strengt tatt unødvendig. For å være helt ærlig foretrekker jeg å kjøpe det jeg trenger selv, ettersom min egen smak ikke alltid sammenfaller med givers, uten at jeg vil fremstå som utakknemlig.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Understanding the impact of weather on our daily lives for better tomorrows thanks to the Netatmo community - Blog Netatmo

  Today, thanks to all its community’s contributors, Netatmo improves the weather forecast of Yr, the Norwegian public weather service. Yr’s weather forecasts are now more accurate for Norway, Denmark, Sweden and Finland. Thanks to Netatmo’s community, the largest weather station network, people’s lives are not only better, but Yr’s forecasts are also more accurate: updates now come every hour versus every six hours as before.

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt