Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Forbrukere vil ikke ha DRM

25.01.07

De fleste har sikkert fått med seg at både HD-DVD og nå senest Blu-Rays kopibeskyttelse har blitt knekt. For meg var det ingen overraskelse, tvert i mot, og jeg tror nok at også platebransjen og filmindustrien var inneforstått med at det kun var et spørsmål om tid før det skjedde. Ingen oppegående teknolog kan med hånden på hjertet påstå at det finnes kopisperrer som fungerer.

For meg er dette et bevis på en påstand jeg tidligere har fremsatt: Forbrukere vil ikke ha DRM. I dette tilfellet holdt det med ett stykk provosert forbruker, som også er en dyktig programmerer, før kopibeskyttelsen var historie.

Folk flest vil ikke ha begrensinger i hvor, når og hvordan musikk og film de har kjøpt skal avspilles. Når jeg kjøper en CD eller en sang på internett, vil jeg ha mulighet til å spille av denne i CD-spilleren i stua, på iPod-en, på mobiltelefonen, på MP3-spilleren i bilen, på en datamaskin med valgfri programvare og OS, eller på andre steder jeg måtte ønske. Jeg tror også DRM-tilhengere ønsker dette, men de er tvunget til å mene noe annet for å ivareta forretningsmessige krav.

Dilemmaet

Med høy portabilitet kommer også muligheten til piratkopiering. Når det ikke foreligger hindre for konvertering mellom formater og enheter, er det kun moralske betenkeligheter som hindrer piratkopiering. Det er piratkopiering platebransjen og filmindustrien vil til livs, ved å benytte DRM.

Problemet med DRM er at det ikke skjer på forbrukernes premisser. Som med de fleste andre produkter man kjøper, vil forbrukere selv sette premissene for produktene de kjøper, og ikke la seg diktere av produsenten.

Hvordan skal man ivareta høy portabilitet, men samtidig forhindre piratkopiering?

Hva sier loven?

Lovverket på dette området ser ut som et middels stort kråkereir. Her i landet finnes det ingen som kan gi en eksakt forklaring på lovverket, og forvirrelsen er total.

Per definisjon heter det at du ikke har lov til å ta kopier av eksempelvis CD-er, når disse er beskyttet med «effektive tekniske beskyttelsessystemer», og det er her problemene starter. Hvem skal avgjøre hva som er en effektiv kopibeskyttelse? Det som er en effektiv kopibeskyttelse for mor og far, er ikke nødvendigvis annet enn en bagatell for en middels kyndig teknolog.

Er det riktig av platebransjen og filmindustrien å masseprodusere lovbrytere, ved å lage kopibeskyttelser som ikke fungerer?

Hva bør du som forbruker gjøre?

Det aller viktigste du som forbruker kan gjøre, er å markere din motstand mot DRM ved la være å kjøpe film, musikk eller programvare som inneholder denne teknologien. I praksisk betyr det at du skal holde deg unna CD-er merket med kopibeskyttelse, ikke handle av iTunes eller andre nettsteder med DRM-beskyttet materiale.

Ved å la være å kjøpe disse produktene, markerer du overfor industrien at dette er produkter du som forbruker ikke ønsker. Produkter som ikke er en salgssuksess forsvinner, og jeg tror også at DRM i sin eksisterende form forsvinner. La oss inderlig håpe det.

Handler du CD-er på nettet, kan jeg anbefale Platekompaniet. De er billige, og merker sine kopibeskyttede produkter med dette lille merket:

Kopisperre

Ellers kan du kjøpe musikk i MP3-format fra nettstedet ALLOFMP3.com.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt