Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Frihet til å velge

06.05.07

Mennesker ønsker valgfrihet. Ingen liker at produkter de kjøper, eller meninger de har skal være definert og begrenset av andre. Det forbauser meg at en politiker på den ene siden syntes fri programvare er en god ting, men samtidig ikke forstår viktigheten i å la folk selv få velge sin egen hverdag.

Valgfrihet handler ikke bare om politikk. Det handler både om hverdagen i livet du lever, i tillegg til vår felles fremtid. Valg vi foretar i dag, kan ha stor betydning for hvordan fremtiden vil se ut. Ettersom dette i stor grad er et teknologisk fokusert nettsted, vil også denne posten ha teknisk fokus, med innslag av politikk.

Politikk

Innledningsvis skriver jeg at mennesker ønsker valgfrihet. Graden av valgfrihet velger man selv, ved å stemme på det partiet man tror gir den frihet man trenger og ønsker. Tradisjonelt sett har det vært en vanlig oppfatning at venstresiden av politikken har gitt liten valgfrihet, mens høyresiden gir økt frihet. Jeg ser ingen grunn til å verken diskutere eller betvile denne oppfattelsen her.

Programvare

Ved å ta i bruk en lukket, proprietær programvare velger du bort din egen frihet i forhold til programvaren du har anskaffet. Dette gjør du i det øyeblikket du bryter programvarens forsegling, samt aksepterer lisensvilkårene du garantert ikke har giddet å lese.

Du velger bort muligheten til å ta i bruk programvaren på flere maskiner. Du velger bort muligheten til å gi bort programvaren til dine venner og bekjente. Du velger i bort muligheten til å påvirke hvordan programvaren fungerer. Du velger også bort muligheten til å endre på måten programvaren fungerer på. I verste fall velger du til og med bort muligheten til å benytte konkurrerende programvare på samme maskin.

Du er med andre ord prisgitt programvaren du har tatt i bruk. Er programvaren lukket og proprietær er du prisgitt leverandørens evne til å skape kompatibilitet mellom versjoner og andre formater programvaren måtte ha støtte for. Du er prisgitt leverandørens evne og vilje til å videreutvikle programvaren, samt lage sikkerhetsfikser innen rimelig tid.

Har du problemer med å forholde deg til fri programvare som begrep? Du er i så fall ikke alene. NUUG har tatt konsekvensen av dette, og laget en enkel brosjyre som kort forklarer hva fri programvare er.

Produkter

Når du kjøper et produkt ønsker du å ha frihet til å velge hvordan du skal bruke produktet. Kjøper du eksempelvis en mobiltelefon, ønsker du selv å velge hvem som skal være din operatør. Kjøper du en harddiskopptaker ønsker du å kunne vise innholdet du tar opp på forskjellige maskiner eller fjernsyn, konvertere innholdet til andre formater, samt ta med deg opptakene på en iPod eller mobiltelefon.

Innhold

Har du handlet film og musikk på nettet? Har du i så fall sjekket ut hva du har lov til å gjøre med det du har kjøpt? Har du lov til å flytte innholdet mellom forskjellige maskiner? Har du lov til å konvertere innholdet til andre formater? Har du lov til å brenne innholdet på en CD for å ta med deg i bilen? Har du lov til å ta med deg innholdet på en musikkspiller eller mobiltelefon?

Alt dette er vanlige behov du normalt sett blir nektet, dersom du kjøper DRM-beskyttet innhold. Derfor kjøper jeg utelukkende vanlige CD-er, uten kopibeskyttelse. Disse sikkerhetskopierer jeg i FLAC-formatet, slik at jeg kan konvertere det videre til det formatet jeg måtte ha bruk for.

Hva er poenget?

Poenget er svært enkelt. Som forbruker bør du benytte deg av den makten din rolle som forbruker innehar, for å ivareta den grad av frihet du anser som nødvendig for dine meninger, programvare, produkter og innhold. Kjøp produkter som tilfredsstiller dine krav til funksjonalitet og valgfrihet, og si i fra om produkter som ikke gjør det. Videre kan du gjør andre oppmerksom på verdien som ligger i selv å kunne velge, uavhengig av om det er politikere, programvare, innhold eller produkter.

Som et reelt eksempel vil jeg illustrere med mitt siste kjøp av mobiltelefon. Jeg kikket på en Blackberry, og var i kontakt med to selgere som langt på vei fikk overbevist meg om at funksjonaliteten dekket mine behov. Imidlertid måtte jeg binde meg til Trigcom som operatør så lenge jeg eide telefonen. Bruker man hodet sier det seg selv at det er en uholdbar forutsetning.

Individuelle behov

Til slutt er det viktig å forstå at folk har forskjellige behov. Det som er tilstrekkelig for meg, vil kanskje ikke være tilstrekkelig for deg, og omvendt. Det er blant annet også derfor folk stemmer på forskjellige partier. Samtidig er det også viktig å være bevisst på dette med valgfrihet. Hvis ikke kan du komme i skade for å foreta et dårlig valg, som både vil påvirke deg selv og andre, samt påvirke vår felles fremtid.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Film • Musikk • Bok Politikk Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler