Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Slik lager du gode presentasjoner

08.05.07

For et år siden skrev jeg en post om presentasjonsteknikk. I denne sammenheng syntes jeg det er på sin plass å skrive en post om hvordan du lager gode presentasjoner.

Riktig mengde tekst

Det er svært viktig at du ikke har for mye tekst i presentasjonene. Selv elsker jeg overskrifter og tilhørende punktlister. For mye tekst skaper usikkerhet, så sørg heller for å korte ned innholdet og snakk om det i stedet. Sørg for at det ikke er noen tvil om hvilket punkt du til enhver tid snakker om.

Bruk en skrifttype som er lett å lese. Selv liker jeg sans-serife typer.

Riktig bruk av grafiske elementer

Vær svært forsiktig med bruk av grafiske elementer i presentasjonen. Unntaket er de elementene som tilhører presentasjonsmalen, men også disse elementene bør tones ned, slik at de ikke tar oppmerksomheten bort fra innholdet.

Skal du benytte grafiske elementer, bør disse kun være i form av elementer som underbygger resten av innholdet. Eksempler kan være forskjellige grafer, statistikker eller skjemaer. Clip-art bør du sky som pesten.

Hva enn du gjør skal du ikke benytte bakgrunnsgrafikk i presentasjonen. Årsaken er at svaksynte eller folk med forskjellige typer fargeblindhet får problemer med å lese teksten. Jeg bruker briller, og selv med briller syntes jeg det er slitsomt å lese presentasjoner med lys tekst på mørk bakgrunn.

Microsofts presentasjoner er skrekkeksempler på hvordan man ikke skal utforme en presentasjon. Jeg har tatt meg den frihet å laste ned en Microsoft-presentasjon til skrekk og advarsel.

Jeg er ikke typen som syntes fancy overganger mellom sidene er lekkert. Dropp overganger og gå rett til neste side.

Husk logo

Holder du presentasjonen som en representant for din arbeidsgiver er det viktig at presentasjonen gjenspeiler firmaprofilen. Forhør deg med markedsavdelingen om de har presentasjonsmaler, noe de fleste bedrifter har. Logoen skal alltid være plassert nederst til høyre.

Spørsmål

Oppfordre publikum til å stille spørsmål underveis. Tilkjennegi at ingen spørsmål er dumme. Nest siste side dedikerer du til spørsmål som ikke måtte være besvart underveis, med overskriften “Spørsmål?

Kontaktinformasjon og ytterligere informasjon

Sørg for å profilere deg selv og din bedrift. Siste side kaller du “Kontaktinformasjon” og oppgir ditt navn, tittel, telefonnummer og URL. Forklar at ytterligere informasjon er å finne på oppgitt URL, hvor du sørger for å tilby en eller flere RSS-kanaler.

Del ikke ut presentasjonen

Jeg deler aldri ut presentasjonen på papir i forkant av et foredrag. Årsaken er at jeg ikke ønsker å la publikum bruke papirpresentasjonen som et påskudd for ikke å følge med. (Hvis publikum ikke følger med gjør jeg kanskje noe fundamentalt galt et annet sted, men det er en annen diskusjon.)

Få publikum til å ta egne notater

Sørg for at ikke alt du sier blir gjengitt i presentasjonen. Da kunne du like gjerne sendt ut presentasjonen på e-post eller lagt den ut for nedlasting. Oppfordre publikum til å ta notater, og underbygg viktige momenter underveis med utsagn som “Dette bør dere notere dere“. Bruk gjerne tavle for å skrive ned viktige momenter i punktform.

Gjør presentasjonen tilgjengelig for nedlasting

På siste side henviser du også til en URL hvor publikum kan laste ned presentasjonen. Denne har du selvfølgelig publisert som PDF før presentasjonen starter.

Til slutt har jeg laget et eksempel som viser hvordan en presentasjon bør være. Presentasjonen kan lastes ned som PDF eller ODF og modifiseres etter eget ønske under GPL.

Dette er hvordan jeg mener en god presentasjon skal se ut. Du kan derimot være av en helt annen oppfattelse, og hvis det er tilfelle håper jeg du legger igjen en grundig tilbakemelding i kommentarene. :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler