Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hjemmeserver del 1: maskinvare

18.05.07

Komponenter er kjøpt, pakket ut og kontrollert. Jeg er med andre ord klar til å sette sammen min første server. Før jeg begynner er det greit å vite hva jeg skal begi meg ut på. Har jeg alt verktøyet jeg trenger? Har jeg alle komponentene jeg trenger? Trenger jeg å tenke på statisk elektrisitet?

Før du begynner

Verktøy

Kabinettet jeg kjøpte er svært gjennomført. Det eneste verktøyet jeg trengte var en stjerneskrutrekker av passende størrelse. Jeg vet ikke om det er skadelig med magnetisk tupp, men jeg brukte i hvert fall en med det.

Statisk elektrisitet

Man hører så mangt om at statisk elektrisitet ødelegger dyre PC-komponenter. Jeg tviler ikke og investerte i et antistatisk armbånd fra Clas Ohlson til 119,- kroner. Armbåndet fester du (naturlig nok) rundt armen og for eksempel i kabinettet.

Komponenter

Med mange komponenter som skal på plass er det greit å sjekke at jeg har alt av kabler, skruer og føtter til hovedkortet. Hver harddisk skal ha sin egen SATA-kabel, DVD-enheten skal ha en flatkabel, og det skal være nok strøm til syv disker, vifter og DVD-enheten.

Komponenter til hjemmeserveren. Sjekk at du har fått alt!

Sjekk at du har fått alle komponentene du trenger!

Montering

Kabinettet

Åpne kabinettet og planlegg montering av hver enkelt komponent. Hvor skal komponenten sitte og hvordan skal den festes i kabinettet. Tenk også igjennom hvordan du tenker å trekke kabler, slik at du kan oppnå optimal luftgjennomstrømning når maskinen er i drift. Sjekk videre at du har alle nødvendige skruer og avstandsstykker.

Planlegg montering av komponenter i kabinettet

Strømforsyning

Det første du monterer i kabinettet er strømforsyningen. Dette er uproblematisk og rett frem.

Strømforsyning

Hovedkort, prosessor og minnebrikker

Det neste som skal inn er hovedkortet. Før du monterer hovedkortet skal minnebrikkene og prosessoren monteres på hovedkortet. Kjøleribber og prosessorvifte monterer du når hovedkortet er montert i kabinettet. Prosessoren er et mesterverk av ingeniørkunst som du selvfølgelig behandler som om det var en nyfødt kattunge. Det siste du ønsker er at denne lille brikken på 2 x 2 centimeter til flerfoldige tusenlapper blir ødelagt.

Prosessoren

Prosessoren monterer du etter anvisningene i instruksjonsmanualen til hovedkortet. Kort fortalt åpner du et metallokk, plasserer prosessoren som anvist, og lukker igjen metallokket. Personlig syntes jeg lokket var vel hardt å få igjen, men jeg er ikke i tvil om at det er riktig montert. Se følgende bilde:

Montering av prosessoren

Minnebrikkene monterer du etter anvisningene i instruksjonsmanualen til hovedkortet. De skal dyttes på plass, og en lås skal mer eller mindre smekke igjen av seg selv når du har montert de riktig. Personlig syntes jeg det var litt hardt og trangt, og låsen trenger litt hjelp.

Minnebrikker

Når prosessor og minnebrikker er montert, skal hovedkortet monteres i kabinettet. Det første du gjør, er å montere spacere, også kalt avstandsskruer, i kabinettet. Dette er små skruer som skaper avstand mellom kabinettveggen og hovedkortet, og har gjenger innvendig, slik at du kan skru hovedkortet fast i disse.

Etter å ha montert spacere, finner du frem bakstykket til hovedkortet. Dette er normalt sett et lite metalldeksel, med utskjæringer for kontaktene på baksiden av kabinettet. Bakstykket monterer du på hovedkortet, før du monterer hovedkortet i kabinettet. Det kan være litt tricky å få bakstykket til å sitte samtidig som du monterer hovedkortet, men med litt tålmodighet og mye banning kommer du i mål. (At bildet under er uskarpt skyldes sannsynligvis banningen.)

Montering av hovedkortet i kabinettet

Straks hovedkortet er montert i kabinettet, skal kjøleribber og vifte for prosessor monteres. Sistnevnte har fire plastplugger som skal sitte fast over kjøleribber og prosessor, og holder hele stasen på plass.

Kjøleribber og prosessorvifte

Første testkjøring

Når strømforsyning og hovedkort er montert i kabinettet, er det på tide med første testkjøring, for å se om systemet starter rent. Koble til interne strømkabler fra strømforsyningen til vifte, hovedkort og eventuelle andre komponenter som skal ha strøm fra strømforsyningen. Koble også prosessorvifte og eventuelle eksterne USB- og FireWire-kontakter til hovedkortet.

Interne strømkabler monteres

Når alle interne kabler er montert korrekt, kobler du til den eksterne strømkabelen, skjermen og skrur på herligheten. Vær obs på at strømforsyningen gjerne har en egen av- / på-knapp bak.

Ekstern strøm

Når systemet starter skal du sjekke at prosessor- og kabinettviftene starter, og at det ikke gis noen feilmeldinger på skjermen. Det eneste du nå får tilgang til, er BIOS. Etter første testkjøring fjerner du den eksterne strømkabelen.

Harddisker og optisk drev

Kontroller at du har alle nødvendige skruer, og monter harddisker og optisk drev. Her ser du optisk drev øverst, og syv harddisker under. Monter komponentene først, deretter kobler du til strøm og datakabler. Er du et skikkelig petimeter som meg, merker du også hver disk, slik at du vet hvilken disk som heter hva i OS-et. Dette gjør du ideelt sett når OS-et er installert.

Harddisker og optisk drev

Andre testkjøring

Når disker og optisk drev er montert, er det på tide med andre testkjøring. Koble til ekstern strømforsyning, og start opp. Starter herligheten rent, er du i mål.

Nå er herligheten forsvarlig montert, og du kan nyte en pils mens du klør deg selv tilfreds på magen. Neste gang skriver jeg om valg og installasjon av operativsystem.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler