Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Tre måneder med Mac

24.05.07

Apple-logo

Det har nå gått omtrent tre måneder siden jeg ble Mac-bruker på heltid. I denne anledning er det på sin plass å foreta en kjapp oppsummering.

Maskinvare

En av de største overraskelsene har jeg fått med maskinvaren jeg har koblet til Mac-en. Drivere er nøkkelen til å få enhver maskinvare til å fungere under et operativsystem. Oppe i mitt hode har jeg trodd at det var min jobb å grave frem drivere til all maskinvaren jeg har hjemme. Det skulle vise seg skammelig feil. Jeg har ikke installert en eneste driver for å få maskinvaren min til å fungere. Koble til, og det fungerer. Det fungerer således stabilt og feilfritt. På listen over maskinvare som fungerer uten at jeg har installert drivere finnes blant annet følgende:

Jeg har tidligere uttrykt min frustrasjon over hvor ustabilt dette fungerte på en viss annen plattform, men på Mac-en fungerer alt smertefritt.

Når det gjelder selve maskinen, ligger det bøttevis av små, fiffige detaljer som jeg syntes mangler hos andre maskinvareprodusenter. Eksempelvis den magnetiske strømforsyningen “MagSafe“, den gjennomførte fjernkontrollen i samarbeid med “Front Row“, videokameraet som er integrert i skjermen, bakgrunnslys i tastaturet, plasseringen og lydnivået på viftene, den automagiske reguleringen av lysstyrken i skjermen og det totale fraværet av blinkende lamper. Videre er jo selve designet i seg selv et argument. Personlig mener jeg at ingen andre maskinprodusenter har så gjennomarbeidet design som Apple, og jeg er overbevist om at det er en av hovedårsakene til at salget øker.

En ting som skapte en del hodebry i starten var tastaturutformingen. Den er svært annerledes enn et PC-tastatur, og volder fortsatt irritasjon. Nå og da bruker jeg imidlertid et PC-tastatur, og da banner jeg tilsvarende. Det er for øvrig fullt mulig å koble til ditt favoritt-tastatur eller din favoritt-mus. Selv bruker jeg en Microsoft-mus som jeg er svært fornøyd med.

Programvare

Det er mer eller mindre opplest og vedtatt at tilgangen til god programvare er forbeholdt Windows. Av all programvaren jeg tidligere benyttet på Windows, er det kun Total Commander og HomeSite jeg virkelig savner. All annen programvare har jeg funnet gode erstatninger for. I tillegg har jeg kommet over god programvare som ikke finnes for andre plattformer enn Mac, for eksempel Adium og skEdit.

Stabilitet

Den fungerer bare. Hva annet skal man forvente?

Sikkerhet

Sikkerhet er stadig gjenstand for diskusjon mellom brukere av forskjellige operativsystemer. Jeg gidder ikke å gå inn i en lengre utredning eller diskusjon om sikkerhet i denne tråden, men jeg er av den oppfatning av at arkitekturen i OS X sørger for bedre sikkerhet enn i enkelte andre plattformer. Det finnes eksempelvis ikke fungerende virus for Mac.

Ytelse

Maskinen er rask, ingen tvil om det. Om den derimot er raskere med OS X enn med eksempelvis Windows XP har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg om, men det virker som om maskinen yter bedre når den er under hard belastning, eksempelvis når jeg behandler mange og store bilder.

Brukergrensesnitt

Du kan si hva du vil, men jeg finner stor underholdning i Apple-reklamen. Kanskje jeg har blitt litt miljøskadet. Jeg syntes denne glimrende reklamen fra Apple illustrerer forskjellene mellom Windows og Mac:

(Du trenger Flash for å se reklamen.)

Til slutt vil jeg ønske min sjef velkommen etter som Mac-bruker. Det gikk tre måneder med sikling på min, før han fikk sin egen. :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler