Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Tre måneder med Mac

24.05.07

Apple-logo

Det har nå gått omtrent tre måneder siden jeg ble Mac-bruker på heltid. I denne anledning er det på sin plass å foreta en kjapp oppsummering.

Maskinvare

En av de største overraskelsene har jeg fått med maskinvaren jeg har koblet til Mac-en. Drivere er nøkkelen til å få enhver maskinvare til å fungere under et operativsystem. Oppe i mitt hode har jeg trodd at det var min jobb å grave frem drivere til all maskinvaren jeg har hjemme. Det skulle vise seg skammelig feil. Jeg har ikke installert en eneste driver for å få maskinvaren min til å fungere. Koble til, og det fungerer. Det fungerer således stabilt og feilfritt. På listen over maskinvare som fungerer uten at jeg har installert drivere finnes blant annet følgende:

Jeg har tidligere uttrykt min frustrasjon over hvor ustabilt dette fungerte på en viss annen plattform, men på Mac-en fungerer alt smertefritt.

Når det gjelder selve maskinen, ligger det bøttevis av små, fiffige detaljer som jeg syntes mangler hos andre maskinvareprodusenter. Eksempelvis den magnetiske strømforsyningen «MagSafe«, den gjennomførte fjernkontrollen i samarbeid med «Front Row«, videokameraet som er integrert i skjermen, bakgrunnslys i tastaturet, plasseringen og lydnivået på viftene, den automagiske reguleringen av lysstyrken i skjermen og det totale fraværet av blinkende lamper. Videre er jo selve designet i seg selv et argument. Personlig mener jeg at ingen andre maskinprodusenter har så gjennomarbeidet design som Apple, og jeg er overbevist om at det er en av hovedårsakene til at salget øker.

En ting som skapte en del hodebry i starten var tastaturutformingen. Den er svært annerledes enn et PC-tastatur, og volder fortsatt irritasjon. Nå og da bruker jeg imidlertid et PC-tastatur, og da banner jeg tilsvarende. Det er for øvrig fullt mulig å koble til ditt favoritt-tastatur eller din favoritt-mus. Selv bruker jeg en Microsoft-mus som jeg er svært fornøyd med.

Programvare

Det er mer eller mindre opplest og vedtatt at tilgangen til god programvare er forbeholdt Windows. Av all programvaren jeg tidligere benyttet på Windows, er det kun Total Commander og HomeSite jeg virkelig savner. All annen programvare har jeg funnet gode erstatninger for. I tillegg har jeg kommet over god programvare som ikke finnes for andre plattformer enn Mac, for eksempel Adium og skEdit.

Stabilitet

Den fungerer bare. Hva annet skal man forvente?

Sikkerhet

Sikkerhet er stadig gjenstand for diskusjon mellom brukere av forskjellige operativsystemer. Jeg gidder ikke å gå inn i en lengre utredning eller diskusjon om sikkerhet i denne tråden, men jeg er av den oppfatning av at arkitekturen i OS X sørger for bedre sikkerhet enn i enkelte andre plattformer. Det finnes eksempelvis ikke fungerende virus for Mac.

Ytelse

Maskinen er rask, ingen tvil om det. Om den derimot er raskere med OS X enn med eksempelvis Windows XP har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg om, men det virker som om maskinen yter bedre når den er under hard belastning, eksempelvis når jeg behandler mange og store bilder.

Brukergrensesnitt

Du kan si hva du vil, men jeg finner stor underholdning i Apple-reklamen. Kanskje jeg har blitt litt miljøskadet. Jeg syntes denne glimrende reklamen fra Apple illustrerer forskjellene mellom Windows og Mac:

(Du trenger Flash for å se reklamen.)

Til slutt vil jeg ønske min sjef velkommen etter som Mac-bruker. Det gikk tre måneder med sikling på min, før han fikk sin egen. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt