Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Navnet ditt som merkevare

04.06.07

Martin glaner

På en samling om fri programvare for et par uker siden, fikk jeg høre at jeg var svært flink til å bygge meg selv som en merkevare. Først ble jeg litt paff, så litt forlegen, før jeg fikk takket for komplimentet. Jeg har aldri vurdert meg selv som en merkevare.

Bakgrunnen for uttalelsen var mitt utsagn om at vi nordmenn må være flinkere til å skryte av hverandre, og oss selv. Det finnes alt for mange suksesshistorier som aldri blir fortalt, fordi personene historiene involverer tenker på det som hverdagslige ting. Hvis det er typisk norsk å være god, må det også være lov til å skryte av det.

Har du sett på deg selv som en merkevare? Har du vurdert verdien av å profilere navnet ditt i strategiske sammenhenger? Hva er egentlig navnet ditt verdt? Jeg har ikke svaret på noen av spørsmålene, men lufter her noen tanker om det å være sin egen merkevare.

Et oppriktig engasjement

Det første og viktigste du trenger, er et oppriktig engasjement for en sak du brenner for. Har du engasjementet kommer automatisk også faglig kompetanse, som igjen fører til faglig tyngde og argumenter som underbygger troverdigheten til ditt engasjement og saken du brenner for. Et oppriktig engasjement bringer deg svært mye lenger enn bare viljen og ønsket om å profilere seg.

Hvor skal du profilere deg?

Hvor befinner ditt nettverk seg? Samles de hver torsdag på den lokale baren for å prate litt fag over en øl? Diskuterer de på nettet, og i tilfelle hvor? Fagdiskusjoner oppstår der fagpersoner møtes, enten det er fysisk eller på nettet. Verdien av tilstedeværelse i slike fora er sterkt undervurdert.

Selv stiller jeg på FriProg, UXnet, XP, The Oslo Lean Software Development Meetup og eZUG, for å nevne noen faglige steder du kan dumpe på meg. På nettet leser jeg en del fagblogger, diskusjonsforum og Usenet.

Verdien av sosiale nettverk

Nettet er fullt av sosiale nettverk, enten de er faglig relaterte, eller mer av den uformelle typen. LinkedIn og Facebook trenger neppe ytterligere introduksjon. Personlig ser jeg ikke riktig potensialet til det store utbyttet gjennom tilstedeværelse i disse nettverkene, men jeg er sikker på at det er bedre å være til stede enn å la være.

Uten sammenligning for øvrig, står Facebook for en ganske god andel av trafikken hit til bekkelund.net. Jeg har i tillegg blitt tilbudt jobb via Facebook.

Hvordan få en fot innenfor

De tidligere omtalte nettverkene er ikke en hemmelig kult hvor man må utføre obskøne ritualer for å få innpass. I hvert fall ikke nettverkene jeg henger rundt i. Du trenger som nevnt engasjement og faglig tyngde, så kommer resten av seg selv. Folk lytter til engasjerte fagfolk, leser det de skriver og hører på det som sies.

Medieomtale

All omtale er god omtale, heter det visstnok. Det er jeg ganske langt på vei enig i, selv om medieomtale i dagens nettaviser ofte kan få ødelagt hele poenget med sure, ukvalifiserte kommentarer. Uansett, det er lov å skryte av seg selv, også til mediene. De er langt mer lydhøre enn det man skulle tro. Et eksempel er min gode venn og tidligere kollega Vidar Top sine mange artikler som er publisert på Digi.no

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt