Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvorfor FLAC?

11.06.07

FLAC

I en pågående diskusjon på Usenet, begrunner jeg hvorfor jeg ripper musikken jeg kjøper til FLAC-formatet. Tenkte derfor det kunne være greit å gjengi argumentene her i samme slengen.

Det første jeg gjør når jeg har kjøpt en CD, er å rippe den til FLAC. Således har de fleste av mine CD-er kun sett CD-spilleren én gang, før de plasseres i CD-samlingen. For uinnvidde står FLAC for “Free Lossless Audio Codec”, og er et lydformat som komprimerer musikk uten kvalitetsforringelse. I tillegg kan man benytte FLAC som format for sikkerhetskopiering av CD-er og DVD-er, slik at originalmediet kan gjenopprettes ut i fra FLAC-filene.

Å rippe en CD handler ikke bare om å få best mulig kvalitet på musikken, det handler også om hvordan man ønsker å benytte musikken, både i dag og i fremtiden. Ved å rippe musikk til FLAC, forringes ikke kvaliteten på musikken, slik den eksempelvis gjør med MP3, AAC, WMA eller OGG. Dersom jeg eksempelvis hadde rippet musikken min til MP3, og i fremtiden har behov for AAC, må jeg konvertere musikken fra et format hvor musikken allerede er forringet, over til et annet format som vil føre til ytterligere forringelse i konverteringsprosessen.

Å rippe en CD direkte til et format med forringet kvalitet, vil ikke være hørbart for det menneskelige øre, men i flere omganger med konverteringer, for eksempel først fra CD til MP3, og videre til AAC, vil kvaliteten bli såpass forringet at det er mulig å høre det.

Ved å derimot rippe til FLAC, unngår man forringelse i den første rippingen, og konvertering fra FLAC til andre formater vil ikke gi ytterligere forringelse enn det som ligger i formatet man konverterer til.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Film • Musikk • Bok

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler