Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hvorfor FLAC?

11.06.07

FLAC

I en pågående diskusjon på Usenet, begrunner jeg hvorfor jeg ripper musikken jeg kjøper til FLAC-formatet. Tenkte derfor det kunne være greit å gjengi argumentene her i samme slengen.

Det første jeg gjør når jeg har kjøpt en CD, er å rippe den til FLAC. Således har de fleste av mine CD-er kun sett CD-spilleren én gang, før de plasseres i CD-samlingen. For uinnvidde står FLAC for «Free Lossless Audio Codec», og er et lydformat som komprimerer musikk uten kvalitetsforringelse. I tillegg kan man benytte FLAC som format for sikkerhetskopiering av CD-er og DVD-er, slik at originalmediet kan gjenopprettes ut i fra FLAC-filene.

Å rippe en CD handler ikke bare om å få best mulig kvalitet på musikken, det handler også om hvordan man ønsker å benytte musikken, både i dag og i fremtiden. Ved å rippe musikk til FLAC, forringes ikke kvaliteten på musikken, slik den eksempelvis gjør med MP3, AAC, WMA eller OGG. Dersom jeg eksempelvis hadde rippet musikken min til MP3, og i fremtiden har behov for AAC, må jeg konvertere musikken fra et format hvor musikken allerede er forringet, over til et annet format som vil føre til ytterligere forringelse i konverteringsprosessen.

Å rippe en CD direkte til et format med forringet kvalitet, vil ikke være hørbart for det menneskelige øre, men i flere omganger med konverteringer, for eksempel først fra CD til MP3, og videre til AAC, vil kvaliteten bli såpass forringet at det er mulig å høre det.

Ved å derimot rippe til FLAC, unngår man forringelse i den første rippingen, og konvertering fra FLAC til andre formater vil ikke gi ytterligere forringelse enn det som ligger i formatet man konverterer til.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt