Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Konsepthuset sensurerer Wikipedia

15.06.07

Som de aller fleste lesere kanskje har fått med seg, har jeg en privat initiert side om søkemotoroptimalisering, på adressen www.sokemotoroptimalisering.no, hvor det er listet opp en del tekniske momenter å ta hensyn til ved søkemotoroptimalisering av et nettsted.

Nettleksikonet Wikipedia har en artikkel om søkemotoroptimalisering, hvor blant annet mitt nettsted har vært fast inventar, det vil si har hatt en lenke.

Imidlertid er det ikke alle aktører i bransjen som er like fornøyd med sokemotoroptimalisering.no. Som det første eksempel vil jeg trekke frem den “hyggelige” e-posten jeg fikk fra en anonym fjott i november, og nå i den senere tid har “anonyme” personer bevisst gått inn for å fjerne sokemotoroptimalisering.no fra Wikipedia.

Wikipedia er et åpent leksikon, slik at alle som vil kan opprette, redigere eller fjerne artikler etter eget ønske. God kotyme i Wikipedia er at man gjør alle endringer i eget navn, i tillegg til å legge igjen en beskjed om hvorfor man foretar en endring. I artikkelen om søkemotoroptimalisering, er det imidlertid foretatt “anonyme” endringer, uten noen form for informasjon om hvorfor endringen er foretatt. Når jeg skriver anonym i anførselstegn, er det fordi IP-adressen til den som foretar en endring blir knyttet til endringen.

Den siste tiden har IP-adressen 217.144.255.182 fjernet pekeren til sokemotoroptimalisering.no fra Wikipedia. Dette er den eneste endringen som har vært foretatt i artikkelen, noe man ser med versjonshåndteringen:

Versjonsforskjeller
Klikk på bildet for å se det i full størrelse.

Nysgjerrig som jeg er, sporer jeg opphavet til denne IP-adressen, og resultatet ser man her:

Traceroute
Klikk på bildet for å se det i full størrelse.

Som man ser av skjermdumpen, tilhører IP-adressen Konsepthuset, et firma som også selger søkemotoroptimalisering.

Konsepthuset
Klikk på bildet for å se det i full størrelse.

Det er ikke vanskelig å forestille seg at Konsepthuset bevisst har gått inn for å fjerne informasjon om søkemotoroptimalisering som ikke kan gi dem gevinst selv.

Jeg har ikke kontaktet Konsepthuset, og ser ingen umiddelbar grunn til å gjøre det. Jeg syntes det er svært upassende oppførsel fra en tilsynelatende seriøs aktør, som ikke ønsker å la det være rom for andre aktører i bransjen. Jeg vil samtidig legge til at sokemotoroptimalisering.no ikke er et nettsted med tanke på økonomisk gevinst, men som et informasjonssted hvor man kan finne informasjon om hva som er ansett som best practice innen søkemotoroptimalisering.

Hva syntes du? Hører sokemotoroptimalisering.no hjemme i Wikipedia? Jeg ser gjerne at du begrunner ditt svar, slik at jeg kan foreta justeringer, om nødvendig.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler