Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Konsepthuset sensurerer Wikipedia

15.06.07

Som de aller fleste lesere kanskje har fått med seg, har jeg en privat initiert side om søkemotoroptimalisering, på adressen www.sokemotoroptimalisering.no, hvor det er listet opp en del tekniske momenter å ta hensyn til ved søkemotoroptimalisering av et nettsted.

Nettleksikonet Wikipedia har en artikkel om søkemotoroptimalisering, hvor blant annet mitt nettsted har vært fast inventar, det vil si har hatt en lenke.

Imidlertid er det ikke alle aktører i bransjen som er like fornøyd med sokemotoroptimalisering.no. Som det første eksempel vil jeg trekke frem den «hyggelige» e-posten jeg fikk fra en anonym fjott i november, og nå i den senere tid har «anonyme» personer bevisst gått inn for å fjerne sokemotoroptimalisering.no fra Wikipedia.

Wikipedia er et åpent leksikon, slik at alle som vil kan opprette, redigere eller fjerne artikler etter eget ønske. God kotyme i Wikipedia er at man gjør alle endringer i eget navn, i tillegg til å legge igjen en beskjed om hvorfor man foretar en endring. I artikkelen om søkemotoroptimalisering, er det imidlertid foretatt «anonyme» endringer, uten noen form for informasjon om hvorfor endringen er foretatt. Når jeg skriver anonym i anførselstegn, er det fordi IP-adressen til den som foretar en endring blir knyttet til endringen.

Den siste tiden har IP-adressen 217.144.255.182 fjernet pekeren til sokemotoroptimalisering.no fra Wikipedia. Dette er den eneste endringen som har vært foretatt i artikkelen, noe man ser med versjonshåndteringen:

Versjonsforskjeller
Klikk på bildet for å se det i full størrelse.

Nysgjerrig som jeg er, sporer jeg opphavet til denne IP-adressen, og resultatet ser man her:

Traceroute
Klikk på bildet for å se det i full størrelse.

Som man ser av skjermdumpen, tilhører IP-adressen Konsepthuset, et firma som også selger søkemotoroptimalisering.

Konsepthuset
Klikk på bildet for å se det i full størrelse.

Det er ikke vanskelig å forestille seg at Konsepthuset bevisst har gått inn for å fjerne informasjon om søkemotoroptimalisering som ikke kan gi dem gevinst selv.

Jeg har ikke kontaktet Konsepthuset, og ser ingen umiddelbar grunn til å gjøre det. Jeg syntes det er svært upassende oppførsel fra en tilsynelatende seriøs aktør, som ikke ønsker å la det være rom for andre aktører i bransjen. Jeg vil samtidig legge til at sokemotoroptimalisering.no ikke er et nettsted med tanke på økonomisk gevinst, men som et informasjonssted hvor man kan finne informasjon om hva som er ansett som best practice innen søkemotoroptimalisering.

Hva syntes du? Hører sokemotoroptimalisering.no hjemme i Wikipedia? Jeg ser gjerne at du begrunner ditt svar, slik at jeg kan foreta justeringer, om nødvendig.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt