Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Oppretthold tilkoblingen til NIX, Telenor

21.06.07

I går bestemte jeg meg for å si opp mitt ADSL-abonnement fra Telenor, dersom Telenor gjennomfører sin beslutning om å trekke seg fra NIX, Norges knutepunkt for internettrafikk.

For å gjøre analogien enkel, kan du sammenligne NIX med offentlig vei, mens Telenor nå har valgt å bygge sitt eget veinett. For å få lov til å kjøre på Telenors veinett, må innholdsleverandører betale penger til Telenor, dersom Telenor ønsker det. Skal du eksempelvis lese en nettavis, må nettavisen betale penger til Telenor for at Telenors kunder skal kunne lese nettavisen.

Dette er en politikk som er svært uforenelig med mine syn på hvordan internett skal fungere, og jeg kommer derfor til å gå ut av mitt eksisterende kundeforhold til Telenor, dersom de gjennomfører beslutningen. Samtidig kommer jeg til å sende et brev til Telenor, hvor jeg klargjør for mitt syn og hvorfor Telenors valg om å trekke seg fra NIX gjør at jeg forlater dem.

Ingen er tjent med at Telenor trekker seg fra NIX. Verken de som liker Telenor, eller de som ikke liker dem. Hovedårsaken til dette er at de som er tilknyttet NIX har inngått en avtale om ikke å prioritere noen nettsteder fremfor andre. Ved å trekke seg fra NIX står Telenor fritt til å selv kunne velge hvilke nettsteder deres kunder skal få tilgang til eller ei.

Jeg oppfordrer alle til å legge igjen en kommentar, for å presse frem en omgjøring av beslutningen fra Telenor! Kommentarene kommer jeg til å vedlegge brevet til Telenor, så nå har du sjansen til å la din stemme telle!

Ytterligere lesing:

Oppdatering

Jeg har opprettet et ferdig dokument, som du kan fylle ut og sende til Telenor. Dokumentet kan lastes ned som Open Document Format eller Microsoft Word. Last ned dokumentet, gjør nødvendige endringer, lagre det som PDF og send det til Informasjonssjef Atle Lessum på e-post atle.lessum@telenor.com.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt