Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Anonym på nettet

18.07.07

Det er en evigvarende diskusjon på nettet, hvorvidt man skal opptre anonymt eller ei, enten det er i webbaserte diskusjonsfora, som kommentator i weblogger, på Usenet, eller andre steder hvor man skal oppgi identitet. Selv har jeg vært på nettet i 12 år, hvorav jeg de første 4 benyttet et pseudonym. I denne posten ytrer jeg mitt syn på anonymitet på nettet, og oppfordrer deg som leser til å komme med innspill og tilbakemeldinger.

Anonymitet på nettet dreier seg hovedsaklig om to ting. På den ene siden vil jeg ha muligheten til å benytte nettet fritt, som en anonym person, uten noen form for kontroll eller overvåking av hva jeg foretar meg. På den andre siden vil jeg selv velge når, hvor og hvorvidt jeg ønsker å stå frem i offentligheten, som nettet jo er. Samtidig forbeholder jeg meg også retten til å tillegge anonyme mennesker meninger og holdninger de ikke har. Hva annet kan de forvente, når de velger å ikke presentere seg? Eksempelvis har jeg få betenkeligheter med å sette folk i bås, når man leser anonyme kommentarer i nettavisene.

Hvis nettet skal modnes som kommunikasjonskanal, er vi avhengige av troverdige kilder. En kilde bærer preg av troverdighet straks kilden presenterer seg. At kilden kanskje tar feil kan man ikke gardere seg mot, men det er definitivt en tillitserklæring å stå frem med full identitet.

På bekkelund.net får jeg en del anonyme kommentarer. Flesteparten av dem bærer preg av å ikke ha satt seg inn i retningslinjene for kommentarposting, og disse har jeg så langt sluppet igjennom, dersom de tilfører innholdet verdi. En liten andel av de anonyme kommentarene viser at de åpenbart har lest retningslinjene, men ikke ønsker å overholde dem.

Den siste tiden har jeg imidlertid vurdert å endre litt på retningslinjene for kommentarposting her på bekkelund.net. I enhver diskusjon finnes det alltid mange meninger, noen mer kontroversielle enn andre. Hvorfor skal jeg publisere meninger fra anonyme mennesker, når de ikke ønsker å presentere seg i debatten?

Som lett bakgrunnsmateriale, kan jeg anbefale en artikkel i KK av eks-newser Lill Kristin Syversen, samt en abuse-melding jeg har sendt til Telenor. I tillegg kan det være greit å vite hva et troll er, samt hva det vil si å spre FUD.

Hva mener du om anonymitet på nettet?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Generelt

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler