Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Anonym på nettet

18.07.07

Det er en evigvarende diskusjon på nettet, hvorvidt man skal opptre anonymt eller ei, enten det er i webbaserte diskusjonsfora, som kommentator i weblogger, på Usenet, eller andre steder hvor man skal oppgi identitet. Selv har jeg vært på nettet i 12 år, hvorav jeg de første 4 benyttet et pseudonym. I denne posten ytrer jeg mitt syn på anonymitet på nettet, og oppfordrer deg som leser til å komme med innspill og tilbakemeldinger.

Anonymitet på nettet dreier seg hovedsaklig om to ting. På den ene siden vil jeg ha muligheten til å benytte nettet fritt, som en anonym person, uten noen form for kontroll eller overvåking av hva jeg foretar meg. På den andre siden vil jeg selv velge når, hvor og hvorvidt jeg ønsker å stå frem i offentligheten, som nettet jo er. Samtidig forbeholder jeg meg også retten til å tillegge anonyme mennesker meninger og holdninger de ikke har. Hva annet kan de forvente, når de velger å ikke presentere seg? Eksempelvis har jeg få betenkeligheter med å sette folk i bås, når man leser anonyme kommentarer i nettavisene.

Hvis nettet skal modnes som kommunikasjonskanal, er vi avhengige av troverdige kilder. En kilde bærer preg av troverdighet straks kilden presenterer seg. At kilden kanskje tar feil kan man ikke gardere seg mot, men det er definitivt en tillitserklæring å stå frem med full identitet.

På bekkelund.net får jeg en del anonyme kommentarer. Flesteparten av dem bærer preg av å ikke ha satt seg inn i retningslinjene for kommentarposting, og disse har jeg så langt sluppet igjennom, dersom de tilfører innholdet verdi. En liten andel av de anonyme kommentarene viser at de åpenbart har lest retningslinjene, men ikke ønsker å overholde dem.

Den siste tiden har jeg imidlertid vurdert å endre litt på retningslinjene for kommentarposting her på bekkelund.net. I enhver diskusjon finnes det alltid mange meninger, noen mer kontroversielle enn andre. Hvorfor skal jeg publisere meninger fra anonyme mennesker, når de ikke ønsker å presentere seg i debatten?

Som lett bakgrunnsmateriale, kan jeg anbefale en artikkel i KK av eks-newser Lill Kristin Syversen, samt en abuse-melding jeg har sendt til Telenor. I tillegg kan det være greit å vite hva et troll er, samt hva det vil si å spre FUD.

Hva mener du om anonymitet på nettet?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt