Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Åpent svar til Prioritet

06.08.07

Jeg har benyttet helgen til å fundere over innholdet i Prioritets svar til sine kunder, etter at det ble avdekket omfattende juks i Prioritets løsninger for søkemotoroptimalisering. Her er mine synspunkter på Prioritets svar.

Googles retningslinjer

Prioritet forsøker å fremstille Googles retningslinjer som noe som er gjenstand for stadige endringer, og at det er vanskelig å stadig være oppdatert på disse til enhver tid. I tillegg skriver de at retningslinjene har «tilbakevirkende kraft», noe som tilsynelatende gjør det komplett umulig å få puslespillet til å henge sammen, med tanke på gamle løsninger de har levert.

Riktignok gjør Google selvfølgelig endringer i sine retningslinjer fra tid til annen, men endringer forekommer ikke veldig hyppig og endringene er definitivt ikke omfattende. Hovedtrekkene i retningslinjene har alltid vært de samme, og ingen av metodene Prioritet ble felt på har vært i overensstemmelse med noen av versjonene av Googles retningslinjer. Googles retningslinjer er svært enkle å overholde, og jeg vil påstå at hvis man klarer å bryte dem er det enten bevisst eller inkompetent ubevisst.

Kjernen i Googles retningslinjer er at du skal tilrettelegge ditt nettsted for brukere og ikke for søkemotorene. Eksemplene viser svært tydelig at de med skjult tekst, skjulte menyer og doorway-sider bevisst har gått inn for å tilrettelegge nettstedene for søkemotorene fremfor brukerne.

Kall en spade en spade. Googles retningslinjer er toppen et par-tre sider hvis man skriver de ut på papir. Det er ikke vanskelig å være oppdatert på Googles retningslinjer. Alle andre klarer det og respekterer retningslinjene.

Prioritets løsninger: gamle og nye

I sitt svar skriver Prioritet at «det skal finnes eldre løsninger blant enkelte av våre kunder som ikke tilfredsstiller Googles nye retningslinjer». Prioritet forsøker å bagatellisere utbredelsen av sin ikke-lovlige løsning, først og fremst ved å hevde at løsningen kun finnes hos enkelte kunder, men også ved at det kun er eldre løsninger.

Jeg har ingen forutsetning for å si om løsningen er implementert hos alle Prioritets kunder, men jeg kan med stor sikkerhet si at den er implementert hos mer enn 100 kunder. Videre vet jeg med sikkerhet at den ulovlige løsningen ble forsøkt implementert i et prosjekt jeg kjenner til så sent som i juni i år, så at det kun gjelder eldre løsninger er ikke riktig.

Søkemotoroptimalisering handler ikke om å levere en tjeneste som om den var en fysisk vare, for så å forlate kunden, slik Prioritet tilsynelatende har gjort med sine menyer (selv om menyene i en viss grad var tilpasset kundens innhold). Søkemotoroptimalisering er en kontinuerlig prosess, hvor man først tilrettelegger nettstedet teknisk for så å arbeide med innholdet, både som en engangsjobb og som en repeterende oppgave. Mer om dette kan du lese i min post «Fire steg til et søkemotoroptimalisert nettsted».

Hva skjer «neste gang»?

I sitt svar skriver Prioritet til slutt at «Vi etablerer nå rutiner som skal sørge for at vi er raskere på ballen med varsling neste gang det skjer».

Dette er ikke annet enn horribelt. Prioritet må sørge for at dette ikke skjer igjen. Dette gjør de kun ved å overholde Googles retningslinjer, og ikke ved å finne på flere kreative løsninger. Hvem tør å være kunde hos Prioritet «neste gang det skjer»?

Søkemotordop

Utenforstående stiller seg kanskje uforstående til hele problemstillingen, og spør seg kanskje hvorfor det er så mye oppstyr. Juksing innen søkemotoroptimalisering er direkte sammenlignbart med doping i idretten. I likhet med idrettsutøvere som doper seg, forsøker «søkemotordopere» seg på å bevisst manipulere sine nettsteder på en slik måte at de vinner, enten i idrett eller i søkeresultater. En idrettsutøver som vinner fordi han eller hun doper seg, vinner på premisser som ikke er riktige. Et nettsted som rangeres øverst på søkeresultatene fordi det har implementert ulovlige teknikker, vinner fordi teknikkene utelukkende fokuserer på rangering i søkeresultatene og ikke brukerne som skal bruke nettstedet.

Hva skal Prioritet gjøre nå?

Slik jeg ser det, kan Prioritet kun rette opp skaden ved å levere søkemotoroptimalisering i henhold til Googles retningslinjer kostnadsfritt for deres kunder. Har Prioritet kapasitet til å gjøre dette?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler