Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Google eier deg

07.08.07

Jeg har det med å lange ut mot de store, etablerte selskapene i min bransje. Ikke fordi dette er trendy eller moro, men fordi selskapene som setter premissene for vår IT-hverdag sjelden setter premisser som er bra for andre enn dem selv. Det gjelder for øvrig ikke bare innen min bransje, men jeg holder meg til å omtale den, ettersom det er den jeg har forutsetning for å uttale meg om. Det er viktig å belyse og er årsaken til hvorfor jeg er kritisk til bedrifter i størrelsesorden som Microsoft og Google.

En gang i 1998 poppet det opp et lite selskap ved navn Google. Google leverte det svært enkle grensenittet for websøk, omtrent slik vi kjenner det i dag, og ble umiddelbart en kjempesuksess. Google ble – og blir – omfavnet fordi det ikke er Microsoft, men betyr det at Google er din venn?

Google har de-facto-monopol på websøk. I tillegg leverer de verktøy for lokale søk, nettverkssøk, samt tjenester for e-post, kontorstøtte og videopublisering, for å nevne noe. Googles visjon er å indeksere alle dine data, slik at du kan søke etter informasjon du har lagret på web, i filer på PC-en eller nettverket, i e-post eller i dine dokumenter. Med andre ord legger Google til rette for å kunne vite alt om deg. Kall meg konspiratorisk eller paranoid, men Google gjør ikke dette for å være snill med deg. Jeg tror for så vidt ikke de gjør det for å være onde, men som en bedrift avhengig av å skape sine verdier gjennom å selge sine verktøy og tjenester, er de sannsynligvis ikke redde for å tråkke over lik for å tjene penger. Sagt på en annen måte: Google selger din informasjon for penger.

I praksis er det Google som eier ditt nettsted. Ikke rent juridisk, men innholdet som indekseres av Googlebot. Er du ikke tilstede i Google kan du vinke din inntekt farvel. Forutsatt at du er avhengig av nettet for å selge dine tjenester eller varer, selvfølgelig. Hvilke konsekvenser tror du det eksempelvis har for Prioritet, nå som de er kastet ut av Google? Retningslinjene satt av Google har Prioritet brutt, og straffen er nådeløs: Prioritet finnes ikke lenger i Google. For Prioritet er tilstedeværelse i Google vinn eller forsvinn for deres eksistens.

Alternativene til Google er få. På godt og vondt. Du bør ha et bevisst forhold til hvordan du bruker IT-verktøy og -tjenester. Ikke bare fra Google, men på generelt grunnlag. Har du en Gmail-konto leser Google din e-post. Har du et nettsted leser Google hvert ord. Bruker du Googles kontorpakke leser Google dine dokumenter. Bruker du Google Calendar vet Google hva du gjør og hvor du har vært. Bruker du Google Talk vet Google hvem som er dine venner og hva dere snakker om. Har du en Google Analytics-konto vet Google hvilke nettsteder du eier. Bruker du Google Desktop vet Google alt om dine filer og hva de inneholder. Google vet hva du poster på Usenet. Google vet hvem du er. Google eier deg.

Når du nå lurer litt på hvorfor du har installert Google Desktop eller Microsofts ekvivalent, kan du jo fortsette med «August 2009: How Google beat Amazon and Ebay to the Semantic Web». Samtidig kan du fundere på om Microsoft er noe bedre, mens jeg samtidig legger til at dette selvfølgelig er satt veldig på spissen.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt