Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Avskaff janteloven

07.09.07

Janteloven

Grafikk av Johnossi

Få ting provoserer meg mer enn folk som ikke klarer å glede seg over andres suksess. Enten man tjener mye penger, skaffer seg oppmerksomhet i media, uttrykker tilfredshet over egen innsats, behersker noe, eller på annen måte kommer i skade for å stikke nesa en centimeter lenger frem enn gjennomsnittet, så kan du banne på at det står et ynkelig vesen der og håndhever janteloven.

Janteloven ble første gang presentert av Aksel Sandemose i 1933 i boken «En flyktning krysser sitt spor», og har i over 70 år vært manifestet på den misunnelse og smålighet som bor i mennesket. Denne misunnelsen slipper ut i syrlige porsjoner ved upassende anledninger, det vil si helst når det går andre godt. Det heter at Danmark er jantelovens fødeland, mens Norge er dens hjem. Det har jeg ingen problemer med å være enig i.

Hvorfor er det så vanskelig å glede seg over andres suksess? Hvorfor er det så vanskelig å akseptere at noen tjener mye mer penger enn deg? Ikke minst, hvorfor i helvete er det ikke mulig å holde den motbydelige misunnelsen for deg selv?

Jeg har ved flere anledninger fremholdt at det er lov å skryte av seg selv. Det er lov å gi seg selv ros når man har gjort en god innsats. Ikke minst er det lov å gi andre ros når de har gjort en god innsats, i stedet for å forsure stemningen med en ufin kommentar.

I stedet for å dra hverandre ned bør man bygge hverandre opp ved å rose god innsats og oppfordre til mer av denslags. Kun på den måten kan man utnytte sitt fulle potensiale som menneske og få fullt utbytte den kompetanse og de egenskaper man har, i stedet for å brenne inne med gode ideer som heller går tapt.

Jeg erklærer meg herved som bekjemper av janteloven! Vil du være med legger du igjen en kommentar.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt