Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Litt om objektiver

12.09.07

Etter at jeg gikk til anskaffelse av et skikkelig kamera sist høst, har naturligvis kunnskap og kompetanse økt i takt med bruken av det nye utstyret. Jeg tar ikke mer bilder enn før, men jeg føler at kvaliteten på bildene jeg tar har blitt bedre. Ikke bare av tekniske årsaker, men også fordi jeg med tiden har lært meg å komponere bedre bilder, i tillegg til å nå ha muligheten til å fremheve elementer, eller skape effekter i bildet på en helt annen måte enn hva jeg hadde tidligere.

Etter å ha benyttet et Sigma 17-70 mm f/2.8-4,5 i nesten et år, så jeg hvilke begrensninger som ligger i kun å ha ett objektiv, selv om jeg har vært svært fornøyd med dette objektivet. Som en naturlig utvikling gikk jeg derfor til anskaffelse av flere objektiver til samlingen, for å dekke opp de mest naturlige behovene. Selv om jeg er glad i duppeditter, er jeg allikevel ikke tilhenger av å kjøpe utstyr jeg ikke har bruk for eller ikke klarer å beherske. De to mest markante behovene var et teleobjektiv og et macroobjektiv.

Makro

Hva er makrofotografering?

Et makrofoto er enkelt fortalt et nærbilde, som oftest tatt svært nærme motivet. Mer om makrofotografering finner du hos Wikipedia.

Mitt valg av objektiv

For makrofotografering falt jeg på et Canon Telephoto EF 100mm f/2.8 USM Macro. Objektivet har rimelig god lysfølsomhet og er et objektiv med såkalt fast brennvidde, det vil si at jeg ikke kan zoome inn eller ut. I følge min mor har jeg helt fra jeg var liten hatt sansen for å ligge på alle fire og stikke både nese og kamera ned i bakken. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg synes det er noe fascinerende ved å ta skarpe bilder av små detaljer. I skrivende stund ligger det ingen bilder på nett som jeg har tatt med dette objektivet, men følger du RSS-kanalen til Greatest Bits er du sikret det som publiseres.

Tele

Hva er telefotografering?

Telefotografering kan enkelt sies å være det omvendte av macrofotografering. Hensikten er å ta bilder av ting på lang avstand, selv om dette ikke er det eneste bruksområdet. Mer om telefotografering finner du hos Wikipedia.

Mitt valg av objektiv

For telefotografering valgte jeg et Canon Zoom Telephoto EF 70-200 mm f/2.8L IS IS USM. Det er et dyrt objektiv som jeg satser på å ha i mange år. Bakgrunnen for valget er ønsket om et lyssterkt objektiv med billedstabilisator som tåler mye.

Extender

I tillegg til objektivene fant jeg det nyttig å putte noen kroner i en 1.4x telekonverter — også kalt extender — for teleobjektivet. Med en telekonverter ganger man opp brennvidden til det eksisterende objektivet med 1,4 og trekker fra en F-stopp. Når jeg putter denne telekonverteren på teleobjektivet vil 200 mm bli til ca. 280 mm og lysfølsomheten på f/2.8 til f/4. Det siste er et minus, men sammenlignet med hva det hadde gjort på en annen linse med dårligere lysfølsomhet blir sluttresultatet bra.

Solblender

Til makroobjektivet fulgte det av en eller annen obskur årsak ikke med solblender. En solblender er en hårreisende dyr plastikkring du skrur på ytterst på objektivet for å hindre uønskede refleksjoner fra sollys. Det siste jeg ønsker er å få gode nærbilder ødelagt av såkalte «flares» i bildet.

UV-filter

Til begge objektivene kjøpte jeg også UV-filter. Slike filtre er omdiskuterte, hvor enkelte mener at filtrene ikke gir noen positiv effekt på bildene, i tillegg til at de heller ikke gir en ekstra beskyttelse for objektivet. Personlig gidder jeg ikke å gamble med dyre objektiver, så jeg kjøper heller UV-filter i tilfelle jeg skulle være så uheldig å skrape borti noe. Det er vesentlig enklere og billigere å bytte et UV-filter til noen hundrelapper, fremfor å måtte sende hele objektivet til reparasjon for å få byttet den ytterste linsen. Dessuten er det neppe disse filtrene som hindrer meg i å ta gode bilder.

Det eneste som nå skiller meg fra å ta skikkelig gode bilder, er min egen evne til å fremprodusere de.:-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt