Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Facebook

17.09.07

Facebook

Hva kan jeg si om Facebook som ikke allerede har blitt sagt? Alle mener noe om Facebook. Enten elsker man Facebook, eller så hater man Facebook. Noe overdrevent, muligens, men det ser i hvert fall ut til å være hovedgrupperingene av de som har meninger om denne sosiale nettverkstjenesten. Facebook har tatt fullstendig av, med over 40 millioner brukere verden over, samt flere hundre tusen i Norge. Hvor lenge vil Facebook-hypen vare?

I utgangspunktet er jeg relativt avholdende til denne typen tjenester, hvilket jeg for øvrig også er med Facebook. En gang sent i fjor høst fikk jeg et par invitasjoner, uten at jeg så den helt store verdien. Imidlertid tok invitasjonene mer og mer av utover våren, og da Lasse inviterte meg bukket jeg under for presset, svak som jeg er.

Det som slår meg med Facebook, er hvor hodeløse folk kan være. Til tross for massiv dekning i media publiserer folk personlig informasjon, bilder og innhold jeg ville vært betenkt med å publisere selv på eget nettsted. Hvor kult er det egentlig at du gir Facebook eierskap til bildene fra fyllefesten sist helg? Eller forteller dem om dine politiske holdninger? Eller dine religiøse overbevisninger?

Joda, jeg innrømmer gjerne at jeg synes Facebook er en kul greie. Selv om kanskje du synes Facebook er utrolig teit og unødvendig, er det ingen tvil om at underholdningsverdien er høy. I skrivende stund har jeg 331 «venner» på Facebook. Når jeg skriver venner i anførselstegn er det fordi jeg har mennesker i mitt Facebook-nettverk som jeg ikke nødvendigvis omgås til daglig. For meg har Facebook blitt et sosialnettverksadministrasjonsleketøy.

Ved å kombinere informasjon fra flere kilder kan autoriserte instanser få tilgang til svært mange interessante sammensetninger av opplysninger som folk helt frivillig har gitt fra seg. Det er ikke uten grunn at jeg kun har registrert informasjon jeg anser som offentlig, sånn som et offisielt bilde, sivilstatus, kjønn og bosted.

I utgangspunktet hadde jeg en tanke om å bruke søkefunksjonen i Facebook for å se hvor mye rart jeg klarte å grave frem fra grupper og profiler jeg ikke er tilknyttet. Imidlertid ble det etterhvert såpass sterk kost at jeg ikke ser det som spesielt passende å publisere det her. Det kan nevnes nakenbilder, fyllebilder, bilder av brystoperasjoner og mye annet innhold jeg definitivt aldri ville lagt på nett.

Tanken bare slo meg og sånn, lizzom.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt