Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Facebook

17.09.07

Facebook

Hva kan jeg si om Facebook som ikke allerede har blitt sagt? Alle mener noe om Facebook. Enten elsker man Facebook, eller så hater man Facebook. Noe overdrevent, muligens, men det ser i hvert fall ut til å være hovedgrupperingene av de som har meninger om denne sosiale nettverkstjenesten. Facebook har tatt fullstendig av, med over 40 millioner brukere verden over, samt flere hundre tusen i Norge. Hvor lenge vil Facebook-hypen vare?

I utgangspunktet er jeg relativt avholdende til denne typen tjenester, hvilket jeg for øvrig også er med Facebook. En gang sent i fjor høst fikk jeg et par invitasjoner, uten at jeg så den helt store verdien. Imidlertid tok invitasjonene mer og mer av utover våren, og da Lasse inviterte meg bukket jeg under for presset, svak som jeg er.

Det som slår meg med Facebook, er hvor hodeløse folk kan være. Til tross for massiv dekning i media publiserer folk personlig informasjon, bilder og innhold jeg ville vært betenkt med å publisere selv på eget nettsted. Hvor kult er det egentlig at du gir Facebook eierskap til bildene fra fyllefesten sist helg? Eller forteller dem om dine politiske holdninger? Eller dine religiøse overbevisninger?

Joda, jeg innrømmer gjerne at jeg synes Facebook er en kul greie. Selv om kanskje du synes Facebook er utrolig teit og unødvendig, er det ingen tvil om at underholdningsverdien er høy. I skrivende stund har jeg 331 «venner» på Facebook. Når jeg skriver venner i anførselstegn er det fordi jeg har mennesker i mitt Facebook-nettverk som jeg ikke nødvendigvis omgås til daglig. For meg har Facebook blitt et sosialnettverksadministrasjonsleketøy.

Ved å kombinere informasjon fra flere kilder kan autoriserte instanser få tilgang til svært mange interessante sammensetninger av opplysninger som folk helt frivillig har gitt fra seg. Det er ikke uten grunn at jeg kun har registrert informasjon jeg anser som offentlig, sånn som et offisielt bilde, sivilstatus, kjønn og bosted.

I utgangspunktet hadde jeg en tanke om å bruke søkefunksjonen i Facebook for å se hvor mye rart jeg klarte å grave frem fra grupper og profiler jeg ikke er tilknyttet. Imidlertid ble det etterhvert såpass sterk kost at jeg ikke ser det som spesielt passende å publisere det her. Det kan nevnes nakenbilder, fyllebilder, bilder av brystoperasjoner og mye annet innhold jeg definitivt aldri ville lagt på nett.

Tanken bare slo meg og sånn, lizzom.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Programvare WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler