Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Verdt å vite om dine besøkende

01.10.07

Demografi

OnlineServices har akkurat sluppet oppdatert klientinformasjon fra 1200 norske nettsteder. Enklere forklart får man presentert hvilke skjermoppløsninger som er i bruk, hvilke nettlesere som benyttes og hvilke operativsystemer folk har. Tallene er tilgjengelig på nettredaktor.no, så jeg ser ikke behov for å presentere den samme informasjonen her. Jeg har dog noen tanker om tallene.

Skjermoppløsning

Nesten 40 prosent av norske surfere benytter en skjermoppløsning på 1024 x 768 piksler. Det overrasker meg litt at det er så mange med denne skjermoppløsningen. Imidlertid er det gledelig å se at 800 x 600 er kraftig på retur med snaut 2 prosent.

Diskusjonen om fast kontra flytende bredde tar aldri slutt, ganske enkelt fordi det ikke finnes et fasitsvar. Imidlertid ser vi større og større dreining mot fast bredde. Årsaken til dette er at man får langt større kontroll på hvordan innholdet presenteres for brukeren enn hva man får med flytende bredde.

Hva er en viewport?

I alle år har webdesignere vært så opptatt av å krangle om bredden at man har oversett et vesentlig poeng, nemlig høyden. Med en skjermbredde på 1024 piksler antar man at omtrent 940 av disse er tilgjengelig for websiden, straks man har trukket fra rullemenyer. Imidlertid forsvinner det langt flere piksler i høyden. Nettleseren har en meny på toppen, nettleserens ramme med knapper for å åpne og lukke, adresselinjen, faner og et statusfelt nederst. I tillegg har man operativsystemets Dock eller Start-meny. Den reelle høyden tilgjengelig for nettsiden blir således drastisk redusert i høyden.

Det tilgjengelige området for å vise nettsiden kalles en viewport.

Som webdesigner er det viktig at du ikke bare tar i betraktning hvilken skjermbredde du skal designe for, men også høyden. Ikke gjem viktig innhold eller viktige elementer utenfor viewporten. For skjermoppløsningen 1024 x 768 tar man utgangspunkt i en viewport på 940 x 650 piksler. Det er også verdt å ha i tankene at det finnes brukere med 1280 x 800 piksler. Også deres viewport har begrenset høyde.

Nettlesere

Ikke overraskende er det flest brukere av IE. Allikevel ble jeg overrasket over at prosentandelen fortsatt er over 80 prosent. Ola Nordmann har aldri vært særlig utforskende, utfordrende eller nyskapende av seg, og det kommer tydelig til syne her.

Operativsystem

Jeg finner det noe spesielt at Windows NT er representert på andreplass med 12 prosent. Både Windows Vista, XP og 2000 bygger på NT-basen, så jeg mistenker at det kan være en feil identifisering av plattform vi ser, uten at jeg har noe grunnlag for antakelsen.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt