Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Verdt å vite om dine besøkende

01.10.07

Demografi

OnlineServices har akkurat sluppet oppdatert klientinformasjon fra 1200 norske nettsteder. Enklere forklart får man presentert hvilke skjermoppløsninger som er i bruk, hvilke nettlesere som benyttes og hvilke operativsystemer folk har. Tallene er tilgjengelig på nettredaktor.no, så jeg ser ikke behov for å presentere den samme informasjonen her. Jeg har dog noen tanker om tallene.

Skjermoppløsning

Nesten 40 prosent av norske surfere benytter en skjermoppløsning på 1024 x 768 piksler. Det overrasker meg litt at det er så mange med denne skjermoppløsningen. Imidlertid er det gledelig å se at 800 x 600 er kraftig på retur med snaut 2 prosent.

Diskusjonen om fast kontra flytende bredde tar aldri slutt, ganske enkelt fordi det ikke finnes et fasitsvar. Imidlertid ser vi større og større dreining mot fast bredde. Årsaken til dette er at man får langt større kontroll på hvordan innholdet presenteres for brukeren enn hva man får med flytende bredde.

Hva er en viewport?

I alle år har webdesignere vært så opptatt av å krangle om bredden at man har oversett et vesentlig poeng, nemlig høyden. Med en skjermbredde på 1024 piksler antar man at omtrent 940 av disse er tilgjengelig for websiden, straks man har trukket fra rullemenyer. Imidlertid forsvinner det langt flere piksler i høyden. Nettleseren har en meny på toppen, nettleserens ramme med knapper for å åpne og lukke, adresselinjen, faner og et statusfelt nederst. I tillegg har man operativsystemets Dock eller Start-meny. Den reelle høyden tilgjengelig for nettsiden blir således drastisk redusert i høyden.

Det tilgjengelige området for å vise nettsiden kalles en viewport.

Som webdesigner er det viktig at du ikke bare tar i betraktning hvilken skjermbredde du skal designe for, men også høyden. Ikke gjem viktig innhold eller viktige elementer utenfor viewporten. For skjermoppløsningen 1024 x 768 tar man utgangspunkt i en viewport på 940 x 650 piksler. Det er også verdt å ha i tankene at det finnes brukere med 1280 x 800 piksler. Også deres viewport har begrenset høyde.

Nettlesere

Ikke overraskende er det flest brukere av IE. Allikevel ble jeg overrasket over at prosentandelen fortsatt er over 80 prosent. Ola Nordmann har aldri vært særlig utforskende, utfordrende eller nyskapende av seg, og det kommer tydelig til syne her.

Operativsystem

Jeg finner det noe spesielt at Windows NT er representert på andreplass med 12 prosent. Både Windows Vista, XP og 2000 bygger på NT-basen, så jeg mistenker at det kan være en feil identifisering av plattform vi ser, uten at jeg har noe grunnlag for antakelsen.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler