Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når trenger et nettsted søk og navigasjonssti?

05.10.07

To sentrale elementer på et nettsted er søk og navigasjonssti. Brukerne dine vil garantert lete etter dem, selv om du bevisst har utelatt dem. Hvor lite eller godt strukturert innhold må man ha før man kan fjerne søk og navigasjonssti fra et nettsted? Og hvordan kommuniserer du til brukerne at de ikke trenger det?

Søk

Tester jeg har vært med på overrasket meg i forhold til hvilke forventninger jeg hadde. Jeg forventet at det jeg vil karakterisere som gjennomsnittlige brukere benyttet søk mer enn hva testene viste. Selv i tilsynelatende komplekse strukturer benyttet ikke brukerne søk, men navigerte seg frem via menyene.

Avanserte brukere forventer derimot å finne en søkefunksjon og ikke gidder å kaste bort tid på å navigere et nettsted, nesten uavhengig av hvor lite det er. Denne brukergruppen søker først, og finner de ikke det de leter etter er det en overveiende sannsynlighet for at de forlater nettstedet uten å forsøke å navigere seg frem via menyene. Med dette i bakhodet kan det være riktig å tilby søk, uavhengig av mengden innhold på nettstedet, men det forutsetter selvfølgelig at søket må gi tilfredsstillende resultater. Jeg kommer tilbake til søkeresultater i en egen artikkel om emnet.

Navigasjonssti

Jeg mener at bruk av navigasjonssti ikke avhenger av mengden informasjon på et nettsted, men kompleksiteten i strukturen eller informasjonsarkitekturen. Et nettsted med en helt flat struktur vil ikke ha behov for en navigasjonssti hvis det eneste den viser er «Du er her: Hovedsiden > Artikkelnavn». I slike tilfeller mener jeg at navigasjonsstien ikke tilfører siden merverdi, men kun skaper visuell støy.

I motsatt fall kan man ha et relativt lite nettsted, men allikevel ha en kompleks struktur på innholdet. I slike tilfeller vil en navigasjonssti tilføre siden en verdi i form av at brukeren vet hvor i strukturen brukeren befinner seg. En navigasjonssti av typen «Du er her: Hovedsiden > Programmering > PHP > Programmer > Publiseringsløsninger > eZ Publish».

Det åpenbare spørsmålet er hvordan man avgjør om man skal bruke navigasjonssti eller ikke. Personlig mener jeg man bør bruke en navigasjonssti hvis man har tre eller flere hovedtema på en side, og tre eller flere nivå i hierarkiet, slik:

Content Tree

Hva mener du? Har du erfaringer på området, eller rett og slett bare har en mening om saken setter jeg stor pris på om du legger igjen en kommentar. :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler