Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Når trenger et nettsted søk og navigasjonssti?

05.10.07

To sentrale elementer på et nettsted er søk og navigasjonssti. Brukerne dine vil garantert lete etter dem, selv om du bevisst har utelatt dem. Hvor lite eller godt strukturert innhold må man ha før man kan fjerne søk og navigasjonssti fra et nettsted? Og hvordan kommuniserer du til brukerne at de ikke trenger det?

Søk

Tester jeg har vært med på overrasket meg i forhold til hvilke forventninger jeg hadde. Jeg forventet at det jeg vil karakterisere som gjennomsnittlige brukere benyttet søk mer enn hva testene viste. Selv i tilsynelatende komplekse strukturer benyttet ikke brukerne søk, men navigerte seg frem via menyene.

Avanserte brukere forventer derimot å finne en søkefunksjon og ikke gidder å kaste bort tid på å navigere et nettsted, nesten uavhengig av hvor lite det er. Denne brukergruppen søker først, og finner de ikke det de leter etter er det en overveiende sannsynlighet for at de forlater nettstedet uten å forsøke å navigere seg frem via menyene. Med dette i bakhodet kan det være riktig å tilby søk, uavhengig av mengden innhold på nettstedet, men det forutsetter selvfølgelig at søket må gi tilfredsstillende resultater. Jeg kommer tilbake til søkeresultater i en egen artikkel om emnet.

Navigasjonssti

Jeg mener at bruk av navigasjonssti ikke avhenger av mengden informasjon på et nettsted, men kompleksiteten i strukturen eller informasjonsarkitekturen. Et nettsted med en helt flat struktur vil ikke ha behov for en navigasjonssti hvis det eneste den viser er «Du er her: Hovedsiden > Artikkelnavn». I slike tilfeller mener jeg at navigasjonsstien ikke tilfører siden merverdi, men kun skaper visuell støy.

I motsatt fall kan man ha et relativt lite nettsted, men allikevel ha en kompleks struktur på innholdet. I slike tilfeller vil en navigasjonssti tilføre siden en verdi i form av at brukeren vet hvor i strukturen brukeren befinner seg. En navigasjonssti av typen «Du er her: Hovedsiden > Programmering > PHP > Programmer > Publiseringsløsninger > eZ Publish».

Det åpenbare spørsmålet er hvordan man avgjør om man skal bruke navigasjonssti eller ikke. Personlig mener jeg man bør bruke en navigasjonssti hvis man har tre eller flere hovedtema på en side, og tre eller flere nivå i hierarkiet, slik:

Content Tree

Hva mener du? Har du erfaringer på området, eller rett og slett bare har en mening om saken setter jeg stor pris på om du legger igjen en kommentar. :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • How To Beat Decision Fatigue With Better Brain Habits

  Coined by Roy F. Baumeister, social psychologist and author of Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength, decision fatigue occurs after a long session of decision-making which results in low self-control and willpower.

 • Seth's Blog: Quick or smart?

  Every time you pick up your quickphone, you stop inventing and begin transacting instead.

 • Hvorfor er utenlandskabler så viktig?

  I forbindelse med at Stortinget skal stemme over tilknytning til EUs energibyrå har det oppstått flere kampanjer mot dette. Jeg mener at utenlandskablene er meget viktig for å gjennomføre et grønt skifte i Europa, og selv om jeg ikke har noen mening om tilknytningen til EUs energibyrå, så vil jeg imøtegå kritikken av utenlandskablene.

 • The big secret of small improvements – Hacker Noon

  We have a backlog full of ideas, stories and tasks to last a life time. Every day we see opportunities for small improvements that can be done, but aren’t significant enough to rise above the main feature roadmap and get prioritized. What can we do?

 • Do You Really Know Who’s Tracking Your Every Move? – Hacker Noon

  With GPS data increasingly falling into the wrong hands, cyber-criminals can easily use GPS to build a larger picture of their victims and prepare phishing attacks.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt