Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

OOXML-striden fortsetter

10.10.07

Partene har knapt rukket å slikke sine sår etter flere slag om ISO-sertifisering av OOXML, før neste slag er i gang: Slaget om foretrukket standard for dokumentlagring i Norge. Striden er allerede i gang med flere kommentarer i Norske IT-medier, senest en gjestekommentar i Dagens IT av Grete Faremo i Microsoft, hvor hun fremholder OOXMLs fortreffelighet fremfor ODF. Med førstehåndskjennskap til denne saken, forbauser deg meg at en stor og tilsynelatende seriøs aktør som Microsoft sprer usannheter om sitt dokumentformat OOXML, når Grete Faremo skriver at OOXML er en åpen standard. Microsoft har til det kjedsommelige fremholdt OOXML som en åpen standard, og undertegne har tilsvarende fremholdt klare beviser for at OOXML ikke er en åpen standard, men et lukket, proprietært og leverandøreid format. Om nødvendig gjentar jeg gjerne meg selv.

Microsoft har lidd to nederlag i kampen om sertifisering av OOXML som en ISO-standard. Først i Standard Norge, så i ISO. At OOXML til slutt blir en ISO-standard er det få som tviler på, men det skjer heldigvis ikke så raskt som det Microsoft håpet på, gjennom såkalt «Fast Track» hos ISO.

Microsoft bedriver nå intens lobbyvirksomhet for å forhindre at ODF får sin utbredelse som følger av at OOXML ikke ble ISO-sertifisert gjennom «Fast Track». Myndighetene er i ferd med å utarbeide retningslinjer for dokumentstandarder og offentlig tilgjengelig informasjon, og ønsker i denne sammenheng å velge standarder som allerede er ISO-sertifisert. Grete Faremos gjestekommentar i Dagens IT er et eksempel på hvordan sannheten manipuleres for å tvinge igjennom OOXML som foretrukket format for dokumentlagring i offentlig sektor.

Norge har gitt sitt offisielle syn på OOXML overfor ISO, men det synes ikke Microsoft å ta hensyn til når de nå forsøker å presse igjennom OOXML som foretrukket standard for lagring av dokumenter i Norge. Det er direkte respektløst, både overfor det arbeid som er nedlagt av Standard Norge Komité 185 (SN/K185) i tillegg til hele Norges befolkning. Vi vet hvor skitten prosessen var i Sverige, og vi så tilsvarende tendenser her i Norge. Ingen bør derfor tvile på at Microsoft også nå benytter alle tenkelige midler for å nå sine mål.

Da forrige slag i denne saken pågikk som verst ble undertegnede to ganger kontaktet av «motparten». Først av en ansatt i Microsoft som «ønsket å snakke med meg for å korrigere uriktigheter i debatten», dernest en av en Microsoft-partner som mente at jeg var god til å skrive, men at jeg «burde holde meg til sannheten for ikke å miste troverdighet». Det er ingen tvil om at begge henvendelsene var av en slik karakter at hensikten var å forsøke å tie undertegnede til å avstå fra videre deltakelse i saken. For meg ble det derfor også en personlig seier — og ikke bare en faglig — da Norge stemte nei til ISO-sertifisering av OOXML. Det kjennes ekstra godt å vite at de argumenter man fremmer blir hørt, ivaretatt og funnet riktige av Norges utøvende instans på standarder.

Norge risikerer — med Grete Faremo og Microsoft i spissen — at vi låser ned Norges dokumentarv i en digital kiste kun venner av Microsoft får nøkkelen til. Vi risikerer altså å gjøre oss avhengige av både Microsoft som leverandør og av Microsoft Office som kontorpakke. Man trenger ikke å ha vært blåruss for å forstå at kostnadene ved å binde seg til et lukket, proprietært og leverandøreid format vil bli enorme i forhold til hva de vil bli med en standard som virkelig er åpen.

Valgfrihet handler ikke nødvendigvis om å ha flere standarder å velge mellom, men å selv kunne velge hvordan man ønsker å benytte den standarden som allerede finnes, uten å gjøre seg avhengig av en bestemt leverandør.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler