Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

OOXML-striden fortsetter

10.10.07

Partene har knapt rukket å slikke sine sår etter flere slag om ISO-sertifisering av OOXML, før neste slag er i gang: Slaget om foretrukket standard for dokumentlagring i Norge. Striden er allerede i gang med flere kommentarer i Norske IT-medier, senest en gjestekommentar i Dagens IT av Grete Faremo i Microsoft, hvor hun fremholder OOXMLs fortreffelighet fremfor ODF. Med førstehåndskjennskap til denne saken, forbauser deg meg at en stor og tilsynelatende seriøs aktør som Microsoft sprer usannheter om sitt dokumentformat OOXML, når Grete Faremo skriver at OOXML er en åpen standard. Microsoft har til det kjedsommelige fremholdt OOXML som en åpen standard, og undertegne har tilsvarende fremholdt klare beviser for at OOXML ikke er en åpen standard, men et lukket, proprietært og leverandøreid format. Om nødvendig gjentar jeg gjerne meg selv.

Microsoft har lidd to nederlag i kampen om sertifisering av OOXML som en ISO-standard. Først i Standard Norge, så i ISO. At OOXML til slutt blir en ISO-standard er det få som tviler på, men det skjer heldigvis ikke så raskt som det Microsoft håpet på, gjennom såkalt «Fast Track» hos ISO.

Microsoft bedriver nå intens lobbyvirksomhet for å forhindre at ODF får sin utbredelse som følger av at OOXML ikke ble ISO-sertifisert gjennom «Fast Track». Myndighetene er i ferd med å utarbeide retningslinjer for dokumentstandarder og offentlig tilgjengelig informasjon, og ønsker i denne sammenheng å velge standarder som allerede er ISO-sertifisert. Grete Faremos gjestekommentar i Dagens IT er et eksempel på hvordan sannheten manipuleres for å tvinge igjennom OOXML som foretrukket format for dokumentlagring i offentlig sektor.

Norge har gitt sitt offisielle syn på OOXML overfor ISO, men det synes ikke Microsoft å ta hensyn til når de nå forsøker å presse igjennom OOXML som foretrukket standard for lagring av dokumenter i Norge. Det er direkte respektløst, både overfor det arbeid som er nedlagt av Standard Norge Komité 185 (SN/K185) i tillegg til hele Norges befolkning. Vi vet hvor skitten prosessen var i Sverige, og vi så tilsvarende tendenser her i Norge. Ingen bør derfor tvile på at Microsoft også nå benytter alle tenkelige midler for å nå sine mål.

Da forrige slag i denne saken pågikk som verst ble undertegnede to ganger kontaktet av «motparten». Først av en ansatt i Microsoft som «ønsket å snakke med meg for å korrigere uriktigheter i debatten», dernest en av en Microsoft-partner som mente at jeg var god til å skrive, men at jeg «burde holde meg til sannheten for ikke å miste troverdighet». Det er ingen tvil om at begge henvendelsene var av en slik karakter at hensikten var å forsøke å tie undertegnede til å avstå fra videre deltakelse i saken. For meg ble det derfor også en personlig seier — og ikke bare en faglig — da Norge stemte nei til ISO-sertifisering av OOXML. Det kjennes ekstra godt å vite at de argumenter man fremmer blir hørt, ivaretatt og funnet riktige av Norges utøvende instans på standarder.

Norge risikerer — med Grete Faremo og Microsoft i spissen — at vi låser ned Norges dokumentarv i en digital kiste kun venner av Microsoft får nøkkelen til. Vi risikerer altså å gjøre oss avhengige av både Microsoft som leverandør og av Microsoft Office som kontorpakke. Man trenger ikke å ha vært blåruss for å forstå at kostnadene ved å binde seg til et lukket, proprietært og leverandøreid format vil bli enorme i forhold til hva de vil bli med en standard som virkelig er åpen.

Valgfrihet handler ikke nødvendigvis om å ha flere standarder å velge mellom, men å selv kunne velge hvordan man ønsker å benytte den standarden som allerede finnes, uten å gjøre seg avhengig av en bestemt leverandør.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt