Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Myter om virus og antivirus

12.10.07

Svært ofte leser eller hører jeg påstander om datavirus som ikke harmonerer helt med virkeligheten. I denne artikkelen avliver jeg et par av mytene.

«Du må ha antivirus»

Det er opplest og vedtatt at man må ha installert antivirusprogramvare for å sikre deg mot å bli infisert av styggedom. På Windows vil jeg si at man bør være svært kyndig før man velger å ikke ha installert antivirus, mens man på Linux eller Mac ikke trenger det. Både programvareprodusenter og leverandører av antivare gjør sitt beste for å spre FUD om hvor farlig det er å ikke ha installert antivirus, også på andre plattformer enn Windows.

Selv om det finnes antivirus for eksempelvis Mac, betyr det ikke at du trenger det. Det finnes for øyeblikket ingen fungerende virus for Mac eller Linux.

«Ingen lager virus for Mac og Linux fordi det er så få som bruker disse plattformene»

Dette er en svært vanlig misforståelse som ikke er korrekt. Det er en enorm prestisje i å lage det første fungerende viruset for eksempelvis Mac OS X. Med prestisje følger det også penger. Mye penger, blant annet fra bedrifter med uredelige hensikter, men også fra potensielle arbeidsgivere som ansetter utviklere, sikkerhetskonsulenter, etc. Det sier seg selv at det er langt større prestisje i å lage et virus for Mac OS X enn for Windows. Hvem som helst kan lage virus for Windows, men det skaffer deg verken prestisje, jobb eller penger.

Til slutt

Tro endelig ikke at du sitter bak skuddsikkert glass der du sitter med en maskin med Mac OS X eller Linux. Sikkerhet handler om så mye, mye mer enn virus. Det finnes applikasjoner for begge disse operativsystemene som inneholder sikkerhetshuller som utgjør en potensiell trussel for sikkerheten. Et annet aspekt er såkalt social engineering, som viser seg i form av blant annet phishing.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt