Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Myter om virus og antivirus

12.10.07

Svært ofte leser eller hører jeg påstander om datavirus som ikke harmonerer helt med virkeligheten. I denne artikkelen avliver jeg et par av mytene.

«Du må ha antivirus»

Det er opplest og vedtatt at man må ha installert antivirusprogramvare for å sikre deg mot å bli infisert av styggedom. På Windows vil jeg si at man bør være svært kyndig før man velger å ikke ha installert antivirus, mens man på Linux eller Mac ikke trenger det. Både programvareprodusenter og leverandører av antivare gjør sitt beste for å spre FUD om hvor farlig det er å ikke ha installert antivirus, også på andre plattformer enn Windows.

Selv om det finnes antivirus for eksempelvis Mac, betyr det ikke at du trenger det. Det finnes for øyeblikket ingen fungerende virus for Mac eller Linux.

«Ingen lager virus for Mac og Linux fordi det er så få som bruker disse plattformene»

Dette er en svært vanlig misforståelse som ikke er korrekt. Det er en enorm prestisje i å lage det første fungerende viruset for eksempelvis Mac OS X. Med prestisje følger det også penger. Mye penger, blant annet fra bedrifter med uredelige hensikter, men også fra potensielle arbeidsgivere som ansetter utviklere, sikkerhetskonsulenter, etc. Det sier seg selv at det er langt større prestisje i å lage et virus for Mac OS X enn for Windows. Hvem som helst kan lage virus for Windows, men det skaffer deg verken prestisje, jobb eller penger.

Til slutt

Tro endelig ikke at du sitter bak skuddsikkert glass der du sitter med en maskin med Mac OS X eller Linux. Sikkerhet handler om så mye, mye mer enn virus. Det finnes applikasjoner for begge disse operativsystemene som inneholder sikkerhetshuller som utgjør en potensiell trussel for sikkerheten. Et annet aspekt er såkalt social engineering, som viser seg i form av blant annet phishing.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Apple & Mac Frustrasjoner Linux Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler