Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Mine mest brukte Mac-applikasjoner

19.10.07

Etter ni måneder med Mac er det på tide med en liten oppsummering av hvilke applikasjoner jeg ikke klarer meg uten.

Adium

Adium

Adium er en IM-applikasjon med støtte for en lang rekke nettverk, blant annet MSN, Yahoo!, Jabber, AOL, .Mac, Google Talk og mange, mange flere. Adium er definitivt den beste IM-klienten jeg har brukt, med et grensesnitt som ikke er plaget med unødvendige elementer, er enkelt i bruk og utpreget bruk av hurtigtaster.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop CS3

Photoshop trenger neppe ytterligere presentasjon. Det er uansett ikke mange ukene siden jeg skrev en artikkel om Photoshop. Denne geniale applikasjonen er min universelle verktøykasse for alt jeg gjør av grafisk arbeid.

Adobe Lightroom

Adobe Photoshop Lightroom

Lightroom er min foretrukne applikasjon for å håndtere alle bilder jeg tar. Jeg er i ferd med å skrive en utfyllende artikkel om hvordan man lager en arbeidsflyt med Photoshop og Lightroom, men i mellomtiden kan du lese en artikkel jeg har skrevet om Lightroom.

Cyberduck

Cyberduck

Cyberduck er en enkel FTP-klient med støtte for FTP og SFTP. Savner dog WebDAV i denne.

Disk Inventory X

Disc Inventory X

Disc Inventory X visualiserer hvor du bruker opp diskplassen din, enten det er på den lokale maskinen, eksterne harddisker eller nettverksdisker. Du får en grafisk oversikt over hvilke filer som tar mest plass og gir raskt noen a-ha-opplevelser om filer du burde ha slettet for lenge siden. Du kan også sortere eller velge ut bestemte filtyper eller kataloger.

Firefox

Mozilla Firefox

Hva kan jeg skrive om Firefox som ikke allerede er skrevet? Ideelt sett burde jeg kanskje brukt Safari, men portabilitet mellom operativsystemer har alltid vært et viktig poeng for meg.

FireStarter FX

FireStarter FX

FireStarter FX er et verktøy for å sikkerhetskopiere (ikke rippe) alle typer CD-er, eller å brenne sikkerhetskopier til tomme CD-er. Enkelt og greit.

FreeMind

FreeMind

FreeMind er mitt favorittverktøy når jeg jobber med informasjonsarkitektur. Det er i utgangspunktet et tankekartverktøy, men kan brukes til mye, mye mer. Selv bruker jeg det som nevnt mest til arbeid med informasjonsarkitektur.

Google Earth

Google Earth

Om ikke nytteverdien er stor er i hvert fall underholdningsverdien det. Jeg kan sitte timer i strekk i Google Earth.

HandBrake

Handbrake

HandBrake bruker jeg for å konvertere DVD-er til film som er spillbar på maskinen, slik at jeg kan ha filmen liggende på hjemmeserveren og se på den over nettverket, for eksempel på TV-en i stua.

Inkscape

Inkscape

Inkscape er et grafikkprogram for vektorgrafikk. Enkelt, greit og gratis, men krever X11.

MacTheRipper

Mac the Ripper

Som navnet tilsier er MacTheRipper et verktøy for å sikkerhetskopiere (ikke rippe) DVD-er i eksakt tilstand. Resultatet blir flerfoldige gigabyte med data, uten at det plager meg.

MAMP

MAMP

MAMP står for Mac, Apache, MySQL og PHP, og er LAMPs ekvivalent for Mac. Det er altså navnet på operativsystemet, en webtjener, databasetjener og skriptspråket PHP. Et fantastisk og uvurderlig verktøy for oss som skrur litt på nettsteder.

Max

Max

Max bruker jeg til å rippe musikk-CD-ene mine til FLAC. Musikken plasseres på hjemmeserveren, slik at jeg kan spille det av over nettverket, på samme måte som med film.

NeoOffice

NeoOffice

NeoOffice er OpenOffice for Mac. Dette er min eneste kontorapplikasjon som jeg benytter til både jobb og privat.

Parallels

Parallels

Vi som utvikler webløsninger har behov for å teste løsningene vi lager på flere plattformer. Parallels er redningen for lokal testing, hvor jeg får testet under ymse Windows- og Linux-versjoner.

Play

Play

Play er en musikksavspiller. Enkelt og greit.

Remote Desktop Connection

Remote Desktop Connection

Remote Desktop Connection lar meg koble til et eksternt skrivebord. På jobben har vi et regnskapssystem som kun kjører på Windows, så jeg må koble meg til der for å føre timer og rote rundt i regnskapet.

skEdit

skEdit

skEdit er en tekstbasert editor spesielt laget for webutvikling. Et fantastisk lite verktøy med innebygget FTP-klient.

Skype

Skype

Jeg er storbruker av Skype, både for å sende meldinger og til å foreta telefonsamtaler. Svært ofte deltar jeg i gruppesamtaler hvor deltakerne befinner seg på svært forskjellige steder i verden, så her sparer jeg mye penger.

SoundConverter

SoundConverter

Etter å ha rippet alle musikk-CD-ene mine til FLAC må jeg konvertere dem til andre formater for å høre på dem i bilen, på mobiltelefonen eller andre steder der jeg ser det som hensiktsmessig. SoundConverter har støtte for en imponerende liste med formater og er vel verdt 14 dollar.

Thunderbird

Mozilla Thunderbird

Thunderbird trenger neppe ytterligere introduksjon. Akkurat som med Firefox er portabilitet mellom operativsystemer et poeng.

VLC

VLC

VLC er en universell mediespiller for Mac, Linux og Windows og spiller alle tenkelige formater av både lyd og bilde.

Har du andre applikasjoner å foreslå? Legg igjen en kommentar! :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt