Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Baklengs til målet

23.10.07

Jeg har kjøpt en ny, bærbar PC. Nå lurer du kanskje på hva som skjedde med Mac-en, men jeg kan berette at PC-en ikke er til meg, og at Mac vil være mitt førstevalg dersom jeg selv skulle ha ny maskin. Røyken Orienteringslag har behov for en skambillig bærbar PC, for å kjøre arrangements- og karttegningsprogram. Valget falt på en Lenovo, som jeg har god erfaring med fra før.

Denne artikkelen kunne vært viet til den nye PC-en og dens fortreffeligheter. Imidlertid har jeg lyst til å fokusere på noe helt annet, nemlig hvor mye arbeid som skal til før en Windows-PC er klar for bruk.

Inspirert av artikkelen Windows eller Linux — hvor er det mest mikk?, borte hos Lasse, fikk jeg det for meg at jeg skulle berette om arbeidet med å klargjøre en Windows-PC som angivelig skal være klar rett ut av boksen.

Hvis jeg ikke hadde hatt et bevisst forhold til hvordan jeg ønsker at en PC skal fungere, kunne jeg selvsagt benyttet PC-en slik den kom levert i boksen. Derimot har jeg et bittelite snev av bevissthet, så jeg måtte ta helgen fatt for å avinstallere medfølgende demoprogramvare og endre konfigurasjonene slik jeg mener de skal være.

Der man med diverse Linux-distribusjoner må installere en ekstra driver eller to for å komme i mål, må man med Windows avinstallere en lang rekke programvare som er fullstendig unødvendig for de aller fleste brukere.

Hva skal man med en demoversjon av Microsoft Office når man må betale for fullversjonen når prøveperioden har gått ut? Hva trenger jeg Microsoft SQL Server 2005 Express til? Hva skal jeg med Diskeeper? Hvorfor skal jeg ha Network Magic? Hvorfor er det installert Norton Internet Security når det allerede er brannmur innebygget i Windows? Jeg kunne fortsatt med en lang rekke mindre kjent programvare som måtte avinstalleres før PC-en var klar til bruk.

Totalt tok det meg to kvelder å klargjøre PC-en, og jeg tør ikke en gang tenke på hvor treg den ville vært med all demoprogramvaren installert. En databaseserver krever ikke lite ressurser. Norton-produktene er heller ikke kjent for å være gjerrige på systemressursene.

Det er helt greit å installere programvare med maskinen men da må det først og fremst være programvare man faktisk har behov for, i tillegg til at programvaren ikke må føre til ytterligere kostnader for å ta den i bruk for fullt.

I stedet for demoprogramvare burde man tilby noe som faktisk oppleves som en reell merverdi for brukeren, og ikke som et forsøk på å prakke på meg programvare jeg enten ikke ønsker eller trenger. Jeg tror man vil komme langt med gratis antivirus, gratis kontorpakke og en fungerende nettleser. Alt dette følger eksempelvis med Ubuntu, med unntak av antivirus, selvsagt.

Påstanden om at det er mindre mikk med Windows enn med Linux mener jeg er feil, men det avhenger selvfølgelig av hva man definerer som mikk. Det vil ikke være mulig å finne et fasitsvar, men at mikk forekommer overalt er hevet over enhver tvil.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Linux Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler