Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Baklengs til målet

23.10.07

Jeg har kjøpt en ny, bærbar PC. Nå lurer du kanskje på hva som skjedde med Mac-en, men jeg kan berette at PC-en ikke er til meg, og at Mac vil være mitt førstevalg dersom jeg selv skulle ha ny maskin. Røyken Orienteringslag har behov for en skambillig bærbar PC, for å kjøre arrangements- og karttegningsprogram. Valget falt på en Lenovo, som jeg har god erfaring med fra før.

Denne artikkelen kunne vært viet til den nye PC-en og dens fortreffeligheter. Imidlertid har jeg lyst til å fokusere på noe helt annet, nemlig hvor mye arbeid som skal til før en Windows-PC er klar for bruk.

Inspirert av artikkelen Windows eller Linux — hvor er det mest mikk?, borte hos Lasse, fikk jeg det for meg at jeg skulle berette om arbeidet med å klargjøre en Windows-PC som angivelig skal være klar rett ut av boksen.

Hvis jeg ikke hadde hatt et bevisst forhold til hvordan jeg ønsker at en PC skal fungere, kunne jeg selvsagt benyttet PC-en slik den kom levert i boksen. Derimot har jeg et bittelite snev av bevissthet, så jeg måtte ta helgen fatt for å avinstallere medfølgende demoprogramvare og endre konfigurasjonene slik jeg mener de skal være.

Der man med diverse Linux-distribusjoner må installere en ekstra driver eller to for å komme i mål, må man med Windows avinstallere en lang rekke programvare som er fullstendig unødvendig for de aller fleste brukere.

Hva skal man med en demoversjon av Microsoft Office når man må betale for fullversjonen når prøveperioden har gått ut? Hva trenger jeg Microsoft SQL Server 2005 Express til? Hva skal jeg med Diskeeper? Hvorfor skal jeg ha Network Magic? Hvorfor er det installert Norton Internet Security når det allerede er brannmur innebygget i Windows? Jeg kunne fortsatt med en lang rekke mindre kjent programvare som måtte avinstalleres før PC-en var klar til bruk.

Totalt tok det meg to kvelder å klargjøre PC-en, og jeg tør ikke en gang tenke på hvor treg den ville vært med all demoprogramvaren installert. En databaseserver krever ikke lite ressurser. Norton-produktene er heller ikke kjent for å være gjerrige på systemressursene.

Det er helt greit å installere programvare med maskinen men da må det først og fremst være programvare man faktisk har behov for, i tillegg til at programvaren ikke må føre til ytterligere kostnader for å ta den i bruk for fullt.

I stedet for demoprogramvare burde man tilby noe som faktisk oppleves som en reell merverdi for brukeren, og ikke som et forsøk på å prakke på meg programvare jeg enten ikke ønsker eller trenger. Jeg tror man vil komme langt med gratis antivirus, gratis kontorpakke og en fungerende nettleser. Alt dette følger eksempelvis med Ubuntu, med unntak av antivirus, selvsagt.

Påstanden om at det er mindre mikk med Windows enn med Linux mener jeg er feil, men det avhenger selvfølgelig av hva man definerer som mikk. Det vil ikke være mulig å finne et fasitsvar, men at mikk forekommer overalt er hevet over enhver tvil.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt