Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Intranettet som arbeidsverktøy

15.11.07

Intranett

De fleste organisasjoner av en viss størrelse har et intranett. Her publiserer man gjerne interne nyheter, dagens vits, vinneren av ukas vinlotteri, presseklipp og annet innhold webredaktøren synes er passende. Alt for mange intranett er derimot sørgelig ubrukelige. Hvorfor? Fordi det understøtter ikke den jobben medarbeiderne skal utføre.

Et intranett skal understøtte de arbeidsprosesser medarbeiderne utfører hver dag og bør eksempelvis inneholde:

 • Timeregistrering
 • Helpdesk / Brukerstøtte
 • Dokumentarkiv
 • CRM

Brukerne har som regel et klart mål ved å besøke intranettet, eksempelvis å føre timer, løse en sak på brukerstøtte, finne et dokument eller kontaktinformasjon til en kunde. Inn, løse oppgaven, ut. Å besøke et intranett uten å kunne gjennomføre noe konstruktivt er kun bortkastet tid. Medarbeidere ser altså ikke på prosesser på intranettet som en del av deres kjerneoppgaver, men om en slags metaoppgave de må innom for å utføre de egentlige oppgavene. Hvorfor da ikke tilrettelegge de egentlige oppgavene på intranettet, og kutte ut det som er støy?

Et intranett skal:

 • Understøtte bedriftens kjernevirksomhet og forretningsprosesser
 • Være en plattform for kommunikasjon og samarbeid
 • Skape nærhet til kunder, leverandører, partnere og ansatte

På jobben er vi for øyeblikket i ferd med å foreta en fullstendig oppussing av våre nettsider, både internett, intranett og ekstranett. Vi ønsker å strukturere våre interne arbeidsprosesser, så hva er bedre enn å tilrettelegge disse på et intranett? På intranettet får vi anledning til å arbeide med prosjekter, tilgang til kundeopplysninger, registrere timer, behandle saker på brukerstøtte og lese e-post. Ved å benytte ett eneste program — nettleseren — får vi tilgang til det vi tidligere måtte åpne fire-fem programmer for å utføre. I tillegg blir vi uavhengige av vår personlig datamaskin, men kan benytte en valgfri maskin, så lenge den har tilgang til internett.

Når man ser på funksjonaliteten hos vinnerne av Intranet Innovation Awards 2007, tror jeg suksessfulle intranett blir et av bedriftens viktigste verktøy, uansett hva man skal gjennomføre.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt