Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hva nå, Microsoft?

25.11.07

Den store debatten om ISO-sertifisering av OOXML er over for denne gang. Microsoft tapte. Vi vant. Dette slaget. Men hvem vinner krigen?

Stridens kjerne i denne debatten var ISO-sertifisering av OOXML gjennom «fast track». Microsoft dro en spansk en, svidde av noen millioner dollar, men feilet på å ISO-sertifisere sin forkrøplede standard. Imidlertid har de anledning til å prøve om og om igjen, riktignok ikke gjennom «fast track», men de står fritt til å gjøre modifikasjoner i standarden for å imøtekomme kritikken av OOXML. Tror du Microsoft feiler neste gang?

Mens jeg har drukket min dyre Möet & Chandon har Microsoft garantert en gjeng skumle menn i sorte dresser på saken. Skumle menn i sorte dresser liker å få viljen sin og for dem er avvisningen av ISO-sertifisering av OOXML gjennom «fast track» kun en fartsdump i deres skumle, strømlinjeformede liv. For dem er problemer bagateller og umuligheter utfordringer.

Jeg tror Microsoft vil konsentrere seg om minste motstands vei i sitt videre arbeid med ISO-sertifisering av OOXML. Dette gjør de ved å oppsummere kommentarene fra de forskjellige landene som stemte nei til ISO-sertifisering av OOXML, for så å sortere dem etter hvilke land som har færrest og enklest kommentarer. De oppfyller kommentarene og en nei-stemme snus til ja. Plutselig har Microsoft tilfredsstilt nok nei-stemmer til at de blir ja og dermed får flertall for ISO-sertifisering av OOXML. På denne måten kan de unngå de vanskeligste kommentarene, som for eksempel killer-argumentet om at OOXML er i direkte strid med ODF.

Dette er noe Microsoft virkelig vil og med genuin vilje kan man utrette mirakler. Eller ISO-sertifisere søppel. Microsoft Office står for 30 % av omsetningen til Microsoft. Er det rart dette er noe Microsoft vil? Microsoft har to alternativer i den videre prosessen. De kan enten ta til seg kommentarene som har kommet inn og bruke dem konstruktivt i videre arbeid med OOXML. Det tror jeg også de vil gjøre. For noen av kommentarene. Men ikke alle. Når man vet at Microsoft Office står for 30 % av omsetningen til Microsoft, er det ikke vanskelig å forestille seg hvor viktig det er for Microsoft å binde brukerne til denne kontorpakken, i stedet for å tillate andre kontorpakker å håndtere Microsofts dokumentformater.

Sett fra Microsofts side har jeg stor forståelse for prosessen de nå kjører, men at den er heldig for markedet, kundene, brukerne og forbrukerne tror jeg ikke.

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt