Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

RSS ødelegger sjarmen ved surfing

16.12.07

RSS

Den siste tiden har jeg surfet leselisten min manuelt. Å få alt servert gjennom en RSS-leser er selvfølgelig effektivt og oversiktlig, men den gode, gamle sjarmen ved surfing forsvinner. Gleden over å besøke forskjellige nettsteder med et unikt og personlig design er borte. Med en RSS-leser presses alt innhold inn i et forhåndsdefinert format, utarbeidet av produsenten av RSS-leseren. Surfing har aldri vært mer effektivt, og samtidig så kjedelig.

Jeg vet blant annet at Tormod surfer nettet manuelt, uten å benytte en RSS-leser. Jeg forstår ham godt.

Hva kan du som webmaster gjøre?

Det viktigste du som webmaster eller nettredaktør kan gjøre, er å lese dine egne sider i forskjellige klienter. Hvordan ser egentlig innholdet ut når det blir presentert i alternative visningsformer som RSS?

Hvis du kommer til den erkjennelsen at innholdet ditt ikke er visuelt spennende, finnes det en rekke tiltak du kan iverksette:

 • Få ting kommuniserer bedre enn bilder og grafiske elementer, og du skiller deg ut fra alle andre når du har unike bilder i selve innholdet, og ikke bare som en del av designet.
 • Bruk overskrifter på forskjellige nivåer.
 • Bruk lister, enten nummererte eller punktlister.
 • Ha et bevisst forhold til bruk av fet og kursiv tekst, og bruk dette i teksten.
 • Bruk relevante lenker i teksten.
 • Enkelte mener det er smart å presentere annonser i RSS-kanalene, men få steder er annonser mer ødeleggende enn her, da presentasjonen svært sjelden blir slik du ønsker den.

Husk at mange XHTML-elementer vises annerledes i en RSS-leser enn det du ønsker at de skal gjøre, men de mest grunnleggende elementene er de samme. Fet og kursiv tekst vil alltid være fet og kursiv, mens elementer for sitater er overlatt mer til utvikleren.

Eksempler

For å illustrere har jeg publisert to skjermbilder som godt illustrerer mitt poeng. Trykk på skjermbildene for å se dem i full størrelse.

Et godt eksempel

Eksempel på en vellykket RSS-kanal

Et ikke fullt så godt eksempel

Eksempel på en lite vellykket RSS-kanal

Hvordan ser bekkelund.net ut i din RSS-leser? Legg igjen et par tanker i en kommentar! :-)

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt