Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Brukerens privilegium

07.01.08

Med jevne mellomrom kommer jeg over diskusjoner om blokkering av reklame i nettleseren. Det finnes et tillegg ved navn AdBlock (eller AdBlock Plus) til nettleseren Firefox som lar brukeren blokkere reklame på sidene som besøkes. Dette ser ut til å vekke stor harme hos enkelte og jeg tenkte her å skrive noen ord om hva jeg mener om saken.

Det er brukerens fulle og hele privilegium å selv kunne velge hvordan nettsiden skal presenteres i nettleseren. Svaksynte trenger større skrift og blinde trenger høytlesing. Funksjoner i disse to brukergruppenes nettlesere oppfyller deres behov ved å la dem gjøre endringer i presentasjonen i forhold til hva webdesigneren opprinnelig hadde tenkt seg.

På samme måte er det også brukerens privilegium å velge hvorvidt man ønsker å se reklame eller ei, omtrent på samme måte som at man kan sette et klistremerke på den fysiske postkassen om at man ikke ønsker uadressert post. Hva er egentlig konsekvensen av å blokkere reklame?

Svært mange nettsteder lever utelukkende av inntektene fra annonser de viser på nettstedet. Det sier seg selv at reklame som aldri blir presentert brukeren heller ikke kan bli en potensiell inntekt, litt avhengig av hvilken modell nettstedet benytter for å få betalt for annonsene.

Samtidig er jeg krystallklar i min påstand om at det er brukerens eksklusive privilegium å selv kunne velge hvordan nettstedet skal presenteres. Reklame er et svært forstyrrende element, spesielt den som beveger seg. At man ønsker å blokkere forstyrrende elementer, for bedre å kunne konsentrere seg om innholdet, synes jeg er helt naturlig, og det forbauser meg fortsatt at mange annonsører og nettsteder ikke har tatt dette inn over seg.

Jeg har valgt å illustrere forskjellen hos Aftenposten. Jeg vil for ordens skyld gjøre oppmerksom på at Aftenposten kun er et eksempel, og ikke på noe som helst sted har vært gjenstand for, eller deltaker i en diskusjon om dette emnet. Her kan man se et skjermbilde med og et skjermbilde uten reklame:

Med reklame:

Aftenposten.no med reklame

Uten reklame:

Aftenposten.no uten reklame

Om ikke forskjellen er enorm er den i hvert fall stor nok til at svært mange lar seg forstyrre av reklamen og velger å blokkere den. Hvis Aftenposten er i harnisk over folk som blokkerer reklame bør de først og fremst forstå at de besøkende er i harnisk over den sjenerende reklamen Aftenposten presenterer.

Det er ingen tvil om at annonsering på nett er svært vanskelig. Filtre som AdBlock fjerner ikke bare grafikk, men også tekst som for eksempel leveres av Google.

I denne anledning ønsker jeg for en gangs skyld ikke å uttale hva jeg mener. Jeg vil høre hva du mener! Du besøker garantert en lang rekke nettsteder for å hente informasjon. Hvordan skal nettsteder overleve hvis vi filtrerer vekk annonser?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt