Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Brukerens privilegium

07.01.08

Med jevne mellomrom kommer jeg over diskusjoner om blokkering av reklame i nettleseren. Det finnes et tillegg ved navn AdBlock (eller AdBlock Plus) til nettleseren Firefox som lar brukeren blokkere reklame på sidene som besøkes. Dette ser ut til å vekke stor harme hos enkelte og jeg tenkte her å skrive noen ord om hva jeg mener om saken.

Det er brukerens fulle og hele privilegium å selv kunne velge hvordan nettsiden skal presenteres i nettleseren. Svaksynte trenger større skrift og blinde trenger høytlesing. Funksjoner i disse to brukergruppenes nettlesere oppfyller deres behov ved å la dem gjøre endringer i presentasjonen i forhold til hva webdesigneren opprinnelig hadde tenkt seg.

På samme måte er det også brukerens privilegium å velge hvorvidt man ønsker å se reklame eller ei, omtrent på samme måte som at man kan sette et klistremerke på den fysiske postkassen om at man ikke ønsker uadressert post. Hva er egentlig konsekvensen av å blokkere reklame?

Svært mange nettsteder lever utelukkende av inntektene fra annonser de viser på nettstedet. Det sier seg selv at reklame som aldri blir presentert brukeren heller ikke kan bli en potensiell inntekt, litt avhengig av hvilken modell nettstedet benytter for å få betalt for annonsene.

Samtidig er jeg krystallklar i min påstand om at det er brukerens eksklusive privilegium å selv kunne velge hvordan nettstedet skal presenteres. Reklame er et svært forstyrrende element, spesielt den som beveger seg. At man ønsker å blokkere forstyrrende elementer, for bedre å kunne konsentrere seg om innholdet, synes jeg er helt naturlig, og det forbauser meg fortsatt at mange annonsører og nettsteder ikke har tatt dette inn over seg.

Jeg har valgt å illustrere forskjellen hos Aftenposten. Jeg vil for ordens skyld gjøre oppmerksom på at Aftenposten kun er et eksempel, og ikke på noe som helst sted har vært gjenstand for, eller deltaker i en diskusjon om dette emnet. Her kan man se et skjermbilde med og et skjermbilde uten reklame:

Med reklame:

Aftenposten.no med reklame

Uten reklame:

Aftenposten.no uten reklame

Om ikke forskjellen er enorm er den i hvert fall stor nok til at svært mange lar seg forstyrre av reklamen og velger å blokkere den. Hvis Aftenposten er i harnisk over folk som blokkerer reklame bør de først og fremst forstå at de besøkende er i harnisk over den sjenerende reklamen Aftenposten presenterer.

Det er ingen tvil om at annonsering på nett er svært vanskelig. Filtre som AdBlock fjerner ikke bare grafikk, men også tekst som for eksempel leveres av Google.

I denne anledning ønsker jeg for en gangs skyld ikke å uttale hva jeg mener. Jeg vil høre hva du mener! Du besøker garantert en lang rekke nettsteder for å hente informasjon. Hvordan skal nettsteder overleve hvis vi filtrerer vekk annonser?

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

WWW

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler