Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Hjemmeserver del 3: nye tjenester

08.01.08

For et snaut år siden gikk jeg til anskaffelse av en hjemmeserver. Hensikten var å bygge en maskin hvor vi kunne lagre våre elektroniske skatter som film, musikk, bilder, dokumenter og andre filer av verdi for oss. Hjemmeserveren ble satt opp med FreeNAS, et operativsystem spesialutviklet for maskiner som skal fungere som filservere. Mine erfaringer med FreeNAS har stort sett vært positive. Til tross for et par feil, har FreeNAS vært stabilt som fjell og lynraskt.

Imidlertid har tiden kommet for å utvide bruksområdene til hjemmeserveren. I tillegg til å lagre filer skal bruken utvides til å dekke flere tjenester. Hvis du er ute etter å sette opp din egen server for hjemmebruk, bør du følge med fremover. I løpet av vinteren vil jeg her gjennomgå installasjon og oppsett av operativsystem, oppsett av RAID og installasjon og oppsett av programvare for tjenestene jeg skal benytte.

Ønskede tjenester

Med utvidelsen tenker jeg å installere følgende tjenester:

  • Webserver
  • E-postserver
  • Mediasenterserver
  • Overvåkingsserver

Webserver

Pt. har jeg ingen planer om å flytte alle mine domener inn under eget tak. Til det er båndbredde fortsatt for dyrt i Norge, i tillegg til at drift av webløsninger er en kunst i seg selv. Derimot kunne jeg tenke meg en webserver for å drifte mindre løsninger for hjemlige formål, for eksempel publisering av overvåkingsinformasjon, bilder fra tilknyttede webkameraer, eller andre ting relatert til hjemmet.

E-postserver

Enkelte e-postadresser kunne jeg tenke meg å drifte hjemme, eksempelvis de som ikke er tilknyttet domenene jeg har driftet ute av huset. I tillegg ønsker jeg å benytte serveren som SMTP-relay for utgående meldinger.

Mediasenterserver

En av de tyngre oppgavene vil definitivt være å fungere som mediasenterserver. Det betyr at jeg ønsker å sette inn en TV-tuner, og koble til to TV-kabler, slik at serveren vil få jobben med å kode TV-sendinger, og ikke HTPC-en i stua. Fordelen er at prosesseringen flyttes vekk fra HTPC-en, som da kan skrus av når den ikke er i bruk, i tillegg til at lagring også skjer direkte på serveren, med de fordeler det innebærer.

Overvåkingsserver

Det er flere typer overvåking jeg ønsker å drifte på hjemmeserveren. Jeg ønsker ett eller flere kamera som tåler utendørs bruk og som lagrer opptak direkte på serveren, dersom det oppdages bevegelse i synsfeltet. Denne tjenesten ønsker jeg å styre for eksempel via et webgrensesnitt satt opp på serveren.

I tillegg finnes det mye annet som kan være nyttig å overvåke. Steinar Midtskogen har satt opp flere imponerende tjenester for overvåking av vær, radon og lekkasjer i vannrørene. Til tross for at jeg ikke er spesielt fingernem av meg, kunne jeg tenke meg noe tilsvarende.

Er det andre tjenester du mener kan være til nytte? Legg igjen en kommentar! :-)

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Duppeditter Linux

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler