Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Organisering av bilder med Lightroom

10.01.08

Adobe Photoshop Lightroom

Tar man mye bilder må man ha et godt system for å håndtere disse bildene. I denne anledning tenkte jeg å presentere min arbeidsflyt for hvordan jeg håndterer bildene når jeg kommer hjem. Dette er altså min arbeidsflyt, din kan se helt annerledes ut og det kan til og med tenkes at du opplever min som helt feil for deg. I så fall setter jeg som alltid stor pris på en kommentar.

Når bildene er tatt skal man igjennom følgende steg, også kalt en arbeidsflyt:

 1. Import av bilder fra minnebrikken.
 2. Arkivering av bilder i ønsket struktur på harddisk eller server.
 3. Redigere bildene.
 4. Tilrettelegge for visning på skjerm, nett eller utskrift.

I denne artikkelen tar jeg for meg hvordan jeg gjennomfører de to første stegene med Lightroom. De resterende kommer i en oppfølger.

Parametersetting av Lightroom

Før jeg tok i bruk Lightroom leste jeg igjennom brukerveiledningen og gikk igjennom alle parametrene i Lightroom. Det kan være vel anvendt tid, slik at du slipper å gjøre endringer når du først er i gang.

Av vesentlige parametre har jeg gjort følgende endringer:

 • Import
  • Ignore camera-generated folder names when naming folders. Denne har jeg skrudd på da jeg selv ønsker å navngi mappene filene ligger i.
  • Embed Original RAW File Selv om det øker filstørrelsen på importerte filer ønsker jeg allikevel å bygge inn den originale RAW-filen i DNG-filen av paranoia-hensyn.

Utover dette tilfredsstiller parametrene i Lightroom mine behov.

Import av bilder til Lightroom

Når jeg skal importere bilder til Lightroom gjør jeg som følger:

 1. Setter inn minnekortet.
 2. Oppretter en ny mappe på skrivebordet på formatet ÅÅÅÅ-MM-DD - Beskrivelse.
 3. Kopierer alle bildene fra minnekortet til den nye mappen.
 4. Starter Lightroom
 5. Ber Lightroom om å importere bildene fra den ny opprettede mappen. Nå får jeg opp en dialogboks hvor jeg tar følgende valg:
  • «Copy photos as Digital Negative (DNG) and import» — Med denne parameteren angir jeg at jeg vil kopiere og konvertere bildene fra mappen på skrivebordet til en ny mappe på serveren. Lightroom tar hånd om hele prosessen med opprettelse av ny mappe med identisk navn på serveren, konvertering og kopiering av bilder til mappen.
  • «Copy to: [billedmappen på serveren]» — Her angir jeg hvilken mappe på serveren den nye mappen skal opprettes i. Lightroom husker forrige plassering.
  • «File naming: Martin’s template» — Angir hvordan filnavnet på importerte filer skal være. Selv benytter jeg formateringen ÅÅÅÅ-MM-DD TTMMSS Løpenummer, der ÅÅÅÅ er året bildet er tatt, MM måneden og DD dagen. Videre er TTMMSS time, minutt og sekund. Løpenummeret er lagt til for å skille bilder tatt samme sekund. Et eksempel kan se ut som 2007-09-08 184922 07.dng.
  • «Information to apply» — Her legger jeg til standard metadata basert på en mal jeg har laget. Den inneholder informasjon om opphavsrett, mitt navn og kontaktinformasjon.
  • «Keywords» — Dersom alle bildene kan merkes med egne nøkkelord, taster jeg dem inn her.
  • Til slutt trykker jeg «Import».
 6. Etter import døper jeg om mappen omtalt under punkt 2 til RAW-filer. Denne flytter jeg deretter til den nyopprettede mappen Lightroom oppretter under punkt 5.2.
 7. Til slutt verifiserer jeg at importen har gått som den skal, mater ut minnebrikken og formaterer den med kameraet.

For eventuelle petimetere som vil påpeke at det heter Photoshop Lightroom kan jeg berette at jeg er klar over dette, men forenkler med Lightroom.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Foto Programvare

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Nyeste artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler