Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

Et år med Apple

27.01.08

Apple-logo

En av de tilsynelatende åpenbare årsakene til å velge Windows fremfor et annet operativsystem, er at man er sikret tilgang til drivere for maskinvaren man kobler til maskinen. Kjøper du en skriver eller en skanner kan du være sikker på at den fungerer med Windows. Det var skepsisen overfor mangelen på drivere for Mac som var et av mine største ankepunkt mot å velge Mac som min nye maskin.

Heldigvis har skepsisen blitt gjort skikkelig til skamme, noe jeg også har uttrykt glede over tidligere. Maskinvaren jeg benytter sammen med Mac-en fungerer faktisk langt bedre enn hva den gjorde under Windows. Her er mine personlige erfaringer med Mac og maskinvaren jeg hadde problemer med under Windows.

Lydkortet

Hjemme benytter jeg et eksternt lydkort på hjemmekontoret. Under Windows koblet dette seg til og fra etter eget forgodtbefinnende, tilsynelatende helt uten grunn, og var en av mange årsaker til stor frustrasjon for et års tid siden. Det samme lydkortet plugget jeg i Mac-en, og det fungerte uten å installere en eneste driver.

Eksterne harddisker

Jeg har to eksterne harddisker som jeg benytter til sikkerhetskopiering. Ytelsen gikk betraktelig opp da jeg byttet fra Windows til Mac. Riktignok var min gamle PC kun utstyrt med en 1,5 GHz-prosessor, men med like mye minne og samme diskstørrelse og rotasjonshastighet som på Mac-en. På samme måte som lydkortet hadde også den ene harddisken det med å mates ut uten forvarsel, da gjerne mens den var i bruk, selvfølgelig.

Trådløst nettverk

Trådløse nettverk var aldri vært en foretrukket måte å overføre store datamengder på. Overføring av mange og / eller store filer over FTP var utopi, og kabelen måtte frem for å få en stabil overføring som ikke ble brutt etter et par minutter. I dag bruker jeg aldri kablet nettverk mot den bærbare lenger. Nylig tok jeg fullstendig sikkerhetskopi av de mer enn 500 GB med data jeg hadde liggende på hjemmeserveren over det trådløse nettverket. Overføring er stabil, rask og byr aldri lenger på hodebry og irritasjoner.

Skalering

En annen positiv overraskelse er hvordan alt skalerer perfekt under tung belastning. Jeg driver en del med billedbehandling, og slikt er kjent for å være ressurskrevende både hva gjelder prosessor, disk og minne. Jeg er mildt sagt imponert over hvor mye jeg kan presse på, uten at ytelsen reduseres.

Å bruke Mac er selvfølgelig ikke bare problemfritt, men med Mac-en føler jeg at jeg har fokus på oppgavene jeg skal utføre, og ikke oppgaven med å drifte et operativsystem i tillegg. En av de største utfordringene med selve byttet fra PC til Mac er det mentale byttet. Nye hurtigtaster, ny tastaturlayout og et annet brukergrensesnitt skal ikke undervurderes, men det er definitivt en overkommelig oppgave for den som klarer å frigi seg fra Windows-tankegangen.

Jeg føler meg litt som en fanboy her jeg legger ut, men føler at rosen er berettiget fra mitt ståsted. Har jeg virkelig vært så dårlig vant tidligere, at oppturen er desto større ved å bytte plattform?

Martin skriver regelmessig om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Få nye artikler via e-post:

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Lest av Martin

 • Micro-Generation Born Between 1977-1983 Given New Name

  If you were born between 1977-1983, you’ve likely been nodding along in agreement. While this window is only seven years wide, we are a cohort that grew up between two very different cohorts—the Gen-Xers and the Millennials. We are the bridge from analog to digital, and for that reason, Woodman, Associate Professor of Sociology, is now classifying us as Xennials.

 • What’s my job again? Three steps to promote value within an Agile team | ThoughtWorks

  Agility is a mindset — a culture that depends on each and every one of us. It’s the belief that each person can contribute unique value to a project. This is challenging — many of us aren’t used to the level of ownership, collaboration, flexibility and disruptive thinking that Agile demands.

 • Chris Slane’s privacy-oriented editorial cartoons are painfully funny – Boing Boing

  Online privacy is pretty much a dumpster-fire, but it’s a funny dumpster fire in the world of Kiwi editorial cartoonist Chris Slane, whose one-panel strips are hilarious in a kind of oh-shit-we’re-doomed kind of way.

 • Kristin Clemets blogg

  Det har vært trist å følge norsk politikk denne uken. Men kanskje kan det komme noe godt ut av det. For kanskje kan våre politikere nå rette blikket fremover og erkjenne farene ved forfall og forsøpling av den politiske debatten.

 • The 600+ Companies PayPal Shares Your Data With - Schneier on Security

  One of the effects of GDPR – the new EU General Data Protection Regulation – is that we’re all going to be learning a lot more about who collects our data and what they do with it. Consider PayPal, that just released a list of over 600 companies they share customer data with.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin arbeider til daglig som direktør for produkt- og forretningsutvikling i et av Norges største selskaper. Les mer...

 

Facebook Twitter Instagram LinkedIn GitHub SlideShare Martin Koksrud Bekkelunds RSS-kanal Send Martin penger via PayPal

© 1995-2018 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontakt