Martin Koksrud Bekkelund

Martin Koksrud Bekkelund

Teknologi • Samfunn • Politikk

OOXML-debatten er politikk

30.01.08

Debatten omkring ISO-sertifisering av Microsofts dokumentformat OOXML handler egentlig ikke om hvor teknisk godt eller dårlig dokumentformatet er, eller hvor gode eller dårlige konkurrerende dokumentformater er, eller andre argumenter som serveres fra alle kanter. For Microsoft handler dette om å ivareta sin de-facto-monopolsituasjon som leverandør av kontorstøtteprogrammet Microsoft Office.

Omtrent 30 % av Microsofts omsetning kommer fra Microsoft Office. Selv noen få prosents nedgang i denne markedsandelen vil bety milliarder i tapte inntekter. Dette er kjernen i debatten, så ikke la deg forvirre av opphetede diskusjoner i nettaviser, diskusjonsfora og weblogger.

Microsoft har i løpet av de siste årene lagt ned enorme ressurser i utvikling og promotering av OOXML. Tror du ikke de kunne brukt de samme ressursene på å bidra til videreutvikling av eksisterende dokumentformater? Selvfølgelig kunne de det, men det ville aldri gi dem den nødvendige kontroll over dokumentformatet til å utvikle det slik at det ville ivareta Microsofts markedssituasjon. Når man ser hvilke enorme ressurser de legger ned i dette arbeidet fremstår alle argumenter for hvorfor de ikke vil bidra til eksisterende dokumentformater kun som vikarierende argumenter og spill for galleriet.

Du lurer kanskje på hvorfor dette betyr noe for deg. Monopolsituasjoner er aldri bra. I hvert fall ikke for andre enn de som innehar monopolet. Straks en leverandør befinner seg i en monopolsituasjon, slik Microsoft gjør med Microsoft Office, flytter leverandøren fokus vekk fra kvalitet og videreutvikling over til hvilke aktiviteter de kan gjennomføre for å beholde monopolet. Jeg tror de fleste vil være enige med meg når jeg påstår at Microsoft Office ikke har videreutviklet seg nevneverdig siden Microsoft Office 97 ble lansert for 11 siden. Lørdag 5. desember 1998 sendte Bill Gates en e-post til Bob Muglia, Jon DeVaan og Steven Sinofsky i produktgruppen for Microsoft Office, som svært tydelig reflekterer hvilke holdninger Microsoft innehar, så kan man jo selv spekulere i hva de har benyttet de siste 11 årene på:

From:    Bill Gates
Sent:    Saturday, December 5 1998
To:      Bob Muglia, Jon DeVann, Steven Sinofsky
Subject: Office rendering

One thing we have got to change in our strategy - allowing Office documents
to be rendered very well by other peoples browsers is one of the most destructive
things we could do to the company.

We have to stop putting any effort into this and make sure that Office documents
very well depends on PROPRIETARY IE capabilities.

Anything else is suicide for our platform. This is a case where Office has to avoid
doing something to destroy Windows.

I would be glad to explain at a greater length.

Likewise this love of DAV in Office/Exchange is a huge problem. I would also like
to make sure people understand this as well.

Kilde.

Er dette en markedssituasjon du ønsker å være en del av? Jeg vil anta at du har spilt brettspillet Monopol. Har du noen gang sittet igjen som taperen? Hvor enn du havner står du på en plass stemplet Microsoft, og må betale til lommeboka er tom. Dette er selvfølgelig en enorm overdrivelse, men det illustrerer svært godt poenget om at konkurranse er sunt for markedet. Microsoft er en så stor aktør at hvor man enn snur seg finner man løsninger levert av Microsoft. De leverer maskinvare, de leverer operativsystemer, de leverer kontorpakker, de leverer serverprogramvare, de eier fjernsynsstasjoner, de leverer operativsystemer til telefoner, de har søkemotorer på nettet, e-posttjenester og mye, mye mer. En så stor og allestedsnærværende aktør dreper konkurransen.

Tidvis ser vi også OOXML-tilhengere løpe rundt og klage over at debatten preges av følelser, i et forsøk på å demonisere motparten. Selvfølgelig preges debatten av følgelser! Fremgangsmåten Microsoft har benyttet både her, i Sverige og verden ellers vekker harme. Urent spill fra Microsoft vekker følelser hos folk. Som medlem i Standard Norge komité 185 ser jeg også det urene spillet fra innsiden, og det er ikke et vakkert syn.

Debatten om ISO-sertifisering dreier seg altså ikke om at Microsoft er snille mennesker som bare vil gi deg og meg et dokumentformat som angivelig er åpent og fritt anvendbart for alle. Debatten handler om politikk og hvordan Microsoft kan kamuflere seg bak fancy ord som «Open» og «XML» for å presse igjennom skitne triks som vil ivareta deres markedsposisjon.

Hvor nyttig er denne artikkelen for deg?

Hva kan bli bedre?

Jeg blir veldig glad hvis du legger igjen noen stikkord om hva du tenker!

Frustrasjoner Politikk Standarder

Som leser kan du gi et bidrag til produksjonen, til driften og til å skaffe utstyr til testing for å sikre regelmessige, uavhengige artikler, tester og vurderinger av høy kvalitet.

Gi et bidrag

Husk å abonnere på nyhetsbrevet, det er gratis og du får alle artikler rett i innboksen.

 

Flere artikler

Enda flere artikler? Besøk arkivet.

Om Martin

Martin Koksrud Bekkelund

Dette er Martin Koksrud Bekkelund sitt private nettsted, hvor han skriver om forbrukerteknologi, teknologiledelse og hvordan teknologi, samfunn og politikk påvirker hverandre. Martin er innehaver av konsulentselskapet Nivlheim. Les mer...

 

Mastodon Facebook LinkedIn Thingiverse GitHub Ko-Fi PayPal

© 1995-2024 Martin Koksrud Bekkelund
OpphavsrettRSS og abonnementKontaktPersonvern og informasjonskapsler